Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ}

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"
ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ
Γράφει ο Ηλίας Κάκανος
Το βιβλίο “Μια στάση εδώ – μια στάση εκεί” του Βαγγέλη Κακατσάκη, με επιλογές από την ομώνυμη στήλη που διατηρεί στα “Χ.ν.” ο συγγραφέας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Iδρυμα “Αγία Σοφία” στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Προηγήθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας στον αύλειο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος, παρουσία δεκάδων προσκυνητών.
Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο π. βουλευτής και π. δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.ά.
Στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού και το τρισάγιο που ακολούθησε στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων, ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Για το βιβλίο του, ο συγγραφέας Βαγγέλης Κακατσάκης δήλωσε ότι «το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιλογή από το 2017 και είναι της ομώνυμης στήλης των “Χ.ν.”, ενώ πρόκειται για έκδοση της εφημερίδας και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του παππού Ειρηναίου ο οποίος μας παράγγελλε να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας, να συγχωρούμε τα λάθη του και να υπερασπιζόμαστε το δίκιο του από το ψωμί ως την ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου».
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, μίλησαν για το βιβλίο ο διευθυντής των “Χ.ν.” Παρασκευάς Περάκης και ο επίτιμος εφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η δασκάλα Σοφία Κοκολογιάννη, σε μια εκδήλωση που πλαισίωσε μουσικά ο Χρήστος Κοτσάφτης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης.
Την εκδήλωση συντόνισε εκ μέρους του Ιδρύματος “Αγίας Σοφία”, ο Μάρκος Σελλιανάκης, ενώ την οπτικοποίηση του λόγου επιμελήθηκε η συγγραφέας-θεατρολόγος Αγγέλα Μάλμου.
Στις ιδιαιτερότητες και τον πολυδιάστατο ρόλο του επαρχιακού Τύπου που αναδεικνύεται και μέσα από τη στήλη “Στάσεις” του κ. Κακατσάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Παρασκευάς Περάκης. «Στις “στάσεις” η είδηση συναντά τον πολιτισμό, τη λαογραφία, την παράδοση, την ντοπιολαλιά που βρίσκει ουσιαστικά το τελευταίο καταφύγιο της στις σελίδες των τοπικών εφημερίδων…», σημείωσε χαρακτηριστικά.





Μια “περιήγηση” στις σελίδες του βιβλίου έκανε ο Μιχάλης Ανδριανάκης, εξηγώντας πως «ο Βαγγέλης Κακατσάκης, στις πολλές στάσεις του εδώ κι εκεί πότε πάνω στην έδρα του δασκάλου με τα παιδιά απέναντι να τον κοιτάζουν μαγεμένα, πότε σκυμμένο παλιά με το κοντύλι, τώρα με το πληκτρολόγιο να γράφουν για τα αγαπημένα του Χανιώτικα νέα, πότε στο ψαλτήρι του Τίμιου Σταυρού να συνδράμει τον παπά Μιχάλη με τη σωστή φωνή του, πότε σε κάποιο αναλόγιο να μιλάει για κάποιο θέμα, πότε με το κλαδευτήρι στο χωράφι να φροντίζει τα δένδρα του και πότε στου Κοτσιφογιάννη το καφενείο ανάμεσα σε αγαπημένους χωριανούς να πιάνουν τις αθιβολές πίνοντας τη ρακή τους και πάντα με την οικογένεια τη στενή και την ευρύτερη με τη μάνα του στο ταπεινό αρχοντικό στις Κατούνες και σήμερα στον Aγιο Αθανάση, την Ευδοκία και παιδιά μικρά και μεγάλα στο ήσυχο σπίτι του στα περίχωρα της πόλης με τους βασιλικούς και το εικονοστάσι του Αγίου Εύπλου που το γιορτάζει κάθε χρόνο στον εσπερινό του Αγίου στις 10 του Αυγούστου…».

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 18.9.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου