Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)



Π. ΠΕΡΑΚΗΣ: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ 
(ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ "ΣΤΑΣΕΩΝ" ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ,  ΣΤΙΣ 16.9.19) 



Οι “Στάσεις” λοιπόν, είναι ένα δείγμα της διαφορετικότητας του επαρχιακού Τύπου, της νοοτροπίας εκείνης με την οποία συντάσσονται τα Χανιώτικα νέα στην 50χρονη και πλέον διαδρομή τους. Μιας νοοτροπίας που θέλει τον Τύπο σκεπτόμενο, παρεμβατικό, με ρόλο πολυδιάστατο, με χαρακτήρα (και) παιδευτικό.
                    Παρασκευάς Περάκης



ΦΩΤΟ : Ο Π. Περάκης στο μικρόφωνο. Αρισστερά του ο Μ. Ανδριανάκηςκαι δεξιά του ο Μ. Σελιανάκης (Ίδρυμα "Αγία Σοφία", 16.9.2019)

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

Μια από τις βασικές αγωνίες κάθε εφημερίδας, είναι αυτά που γράφει να είναι επίκαιρα. Στην εποχή της ταχείας διάδοσης της είδησης, να καταφέρει δηλαδή το έντυπο, αυτό που θα κρατήσει το πρωί στα χέρια του ο αναγνώστης να είναι υλικό, όσο γίνεται πιο πρωτογενές. Να μην έχει παίξει στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, να μην έχει κυκλοφορήσει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Όταν δε η εφημερίδα είναι και τοπική, υπάρχει και μια δεύτερη αγωνία. Αυτό που θα γραφτεί να αφορά όσο γίνεται περισσότερο το τοπικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται το έντυπο. Καλείται δηλαδή μια εφημερίδα, να λειτουργήσει θα λέγαμε σε ένα χωροχρονικό συνεχές. Αυτή τη χωροχρονικότητα της εφημερίδας έρχονται να διαταράξουν – με την καλή έννοια – οι “Στάσεις” του Βαγγέλη Κακατσάκη. Μια στήλη που μας πηγαίνει μια στάση παραπέρα από την είδηση. Γιατί αυτό συνήθως κάνει ο Κακατσάκης στη στήλη του. Παίρνει μια είδηση και πάνω της χτίζει μια ιστορία. Συνδέει το χθες με το σήμερα· ανοίγει τον δρόμο για το αύριο. Η είδηση, συναντά τον πολιτισμό, τη λαογραφία, την παράδοση, τη ντοπιολαλιά που βρίσκει το τελευταίο έντυπο καταφύγιό της στις σελίδες των τοπικών εφημερίδων. Κι όσο πολύπλοκο είναι αυτό για τον μέσο αρθρογράφο, για τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου φαντάζει αυτονόητο. Αυτό θα διαπιστώσει κανείς αν ανατρέξει στο αρχείο των Χανιώτικων νέων, με τα οποία συμπορεύεται εδώ και δεκαετίες ο Βαγγέλης Κακατσάκης. 

Οι “Στάσεις” λοιπόν, είναι ένα δείγμα της διαφορετικότητας του επαρχιακού Τύπου, της νοοτροπίας εκείνης με την οποία συντάσσονται τα Χανιώτικα νέα στην 50χρονη και πλέον διαδρομή τους. Μιας νοοτροπίας που θέλει τον Τύπο σκεπτόμενο, παρεμβατικό, με ρόλο πολυδιάστατο, με χαρακτήρα (και) παιδευτικό.

 «Παντού και πάντα συντελείται η Παιδεία» είχε πει ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Πόσω μάλλον στα κείμενα που γράφει στην εφημερίδα ένας δάσκαλος. Για εμάς λοιπόν, στα Χανιώτικα νέα, οι στάσεις είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Μαζί με την πλειάδα εκλεκτών συνεργατών της εφημερίδας, ο Βαγγέλης Κακατσάκης συμπληρώνει το πάζλ. Μέχρι λοιπόν την επόμενη ιδέα του, κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα κάνουμε στάση στη σελίδα 4 της εφημερίδας. Κι εκεί θα διαβάζουμε τις ανησυχίες, τη δική του ματιά για την επικαιρότητα. Ευχή δική μας, ετούτη η συνεργασία ετούτη να συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια.



·         
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας





1 σχόλιο:

  1. Κατάπολλα τα ευχαριστώ μου στον διευθυντή της εφημερίδας μας, των"Χανιώτικων νέων", Παρασκευά Ν. Περάκη, για την σύντομη, πλην όμως εμπεριστατωμένη ομιλία του για το βιβλίο μου "Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί - Επιλογή από το 2017 (Έκδοση των Χανώτικων νέων"", στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία). Να θυμίσω ότι ο Παρασκευάς ήταν και ο συντονιστής της πρώτης παρουσίασης του Βιβλίου, που έγινε στις 28 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Πάντα Ωραίος, Παρασκευά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή