Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ
"ΑΝΙΣΤΟΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΆΙΝΑ"
ΦΩΤΟ: Aπό αριστερά: Ι. Μαυροματάκης, Β. Κακατσάκης, Στ. Αλιγιζάκη, π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης

Γράφει ο Ηλίας Κάκανος
Στη γεμάτη από κόσμο αυλή του παλιού διθέσιου δημοτικού σχολείου της Κάινας παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα το νέο βιβλίο που εξέδωσε ο παλιός κοινοτάρχης του χωριού Ιάσoνας Μαυροματάκης με τίτλο: “Ανιστορώ για την Κάινα”.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν  το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», η Ενορία Κάινας, ο Δήμος Αποκορώνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάινας, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν η Στέλλα Αλιγιζάκη, Φιλόλογος – Ιστορικός και ο Βαγγέλης Κακατσάκης, Δάσκαλος – Λογοτέχνης.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο εφημέριος της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλυβών και διευθυντής του Κοινωφελούς  Ιδρύματος «Αγία Σοφία» π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης.
Για το νέο πνευματικό πόνημα ο συγγραφέας του Ιάσονας Μαυροματάκης δήλωσε στα «Χ.ν.» ότι «το βιβλίο  είναι πλούσιο σε λαογραφία και αποτελεί το τρίτο μου κατά σειρά έχοντας τίτλο “Ανιστορώ για την Κάινα”. Tο πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε το 2011 και είχε τίτλο “Το χωριό μας η Κάινα”, ενώ το δεύτερο, κυκλοφόρησε  δύο χρόνια αργότερα, με τίτλο “ Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας”. Το νέο βιβλίο συμπεριλαμβάνει στην ύλη του όλες τις γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες με τη ζωή των ανθρώπων του χωριού την παλιά εποχή για παράδειγμα πριν από τον 20ο αιώνα».
Ο Βαγγέλης Κακατσάκης σημείωσε ότι «επιμένει να δείχνει, να μας δείχνει τον δρόμο για τη Κολχίδα της Λαογραφίας και γενικότερα της τοπικής ιστορίας ο Ιάσονας ο Μαυροματάκης εκεί που βρίσκεται δηλαδή το χρυσόμαλλο δέρας της λαϊκής μας κληρονομιάς. Όπως επίσης κάνουν με ζήλο και θέρμη, με λογισμό και με όνειρο και άλλοι συντοπίτες μας εδώ στον Αποκόρωνα».
Από την πλευρά της η Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογος ιστορικός, υπογράμμισε: «Μιλάμε για το καινούργιο βιβλίο του Ιάσονα Μαυροματάκη “Ανιστορώ για την Κάινα” και προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τον σπουδαίο πλούτο που έχει καθώς και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέονται με την παραδοσιακή ζωή, την αναβίωσή της και τη διάρκειά της. Έτσι μνήμες διατηρούνται της παραδοσιακής κοινωνίας και αποθησαυρίζονται για το παρόν και το μέλλον».
Ο συντονιστής της εκδήλωσης π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης σημείωσε: «Πρόκειται για μια εργασία που είναι και επίπονη αλλά και μοναδική που αφήνει όλη την παράδοση και την ιστορία της Κάινας για το μέλλον».
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης με δήλωση του σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατούμε άσβηστη την πολιτιστική μας κληρονομιά, λαογραφία, ήθη και έθιμα και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου Στ. Σγουράκης, οι  αντιδήμαρχοι Αργυρώ Μπενάκη και Νίκη Νιολάκη – Βρυωνάνη,  η πρώην βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη,   δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλόγων , φορέων κ.ά.
http://www.haniotika-nea.gr/anistoro-gia-tin-kaina-10/

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DslrFMwnCTx0%26feature%3Dyoutu.be%26fbclid%3DIwAR1mz01fR-AZ-6zgZuNAbVpL6926LVHlkP0AUl0piypJPs9F9XQI3tTwfqQ&h=AT0gHr1yau5TIUC6G6BWv165TuEvAWLkRy0xAYzmjCMKYjcnJuY7xj5SfsS1kjQj7jpzds40XF_D6Y1Mzx-D1U6u8mjREU_AbyG3QFTrs14SP_fqOU525dynCXaIFMv2PApcmH_aQAmLPrvMI0F2-xJcpBB-cw

https://www.youtube.com/watch?v=slrFMwnCTx0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0g6AzM8GwNEN-wFmiE2LYfwmF_GSs_-K4dkLkpk_1X-vhCjzxpisPEM8w

https://eparxiakofos.gr/stin-kaina-apokoronoy-paroysiastike/?fbclid=IwAR36gkMKmMEis6B02YLpwxUHZLj48AT-dGADyWxm1uRZpj0UYzH76MeDM58





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου