Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ





Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΔΗΜΑΡΧΟΙ υποψήφιοι, καλή επιτυχία!/ Κι οι πέντε είστε άξιοι για τα Χανιά... λαχεία! Πώς λέμε 'στρίβειν δια του αρραβώνος'; Κάπως έτσι την κάνει μου φαίνεται γυριστή... δια της μαντινάδας, στην οποία αποκαλεί λαχεία για τα Χανιά και τους 5 (πέντε) υποψήφιους δημάρχους, ο μαντιναδολόγος της στήλης, ο Ηλίας ο Σταματάκης.

ΑΠ’ ΤΗΝ Κική και απ’ την Κοκό, ποια να διαλέξει; Και καλά να ’ταν μόνο η Κική και η Κοκό, όπως μας λέει το σχετικό άσμα; Θα το ’παιζε κορώνα - γράμματα και θα ξεμπέρδευε. Σχετικώς άσχετο αλλά και ασχέτως σχετικό 'πεταχτό', που δε μου βγήκε όπως το ’χα στο μυαλό μου.

ΕΠΕΣΑΝΕ απάνω μου λογιώ - λογιώ κοράκοι/ θε μου πώς κάνουνε ετσά για ένα ψηφαλάκι! Ε, όχι και κοράκοι οι υποψήφιοι, ε, όχι και κοράκοι!

ΔΕΝ τον ήξερες, δεν σε ήξερε πριν από ένα δευτερόλεπτο. Αυτό όμως, δεν είναι εμπόδιο με το που σας σύστησαν, όχι μόνο απλά να του ζητήσεις την ψήφο του αλλά και ν’ απαιτήσεις απ’ αυτόν να σε βοηθήσει με τον τρόπο του. Απ’ το Εγχειρίδιο του Καλού Υποψηφίου.

ΔΕΝ είναι δυνατόν να βλάπτουν και οι δύο ή όλοι όσοι κατεβαίνουν υποψήφιοι 'τη Συρία το ίδιο', όπως μας λέει ο Αλεξανδρινός ποιητής. Κάποιος σίγουρα θα την βλάπτει πιο λίγο. Βρες τον και ψήφισέ τον! Απ’ τον φίλο μου, τον γερω - δάσκαλο, η συμβουλή. Για εκείνους που επιμένουν να λένε πως όλοι ίδιοι είναι...

ΔΕΝ ψηφίζω, δεν ψηφίζω! Ούτε σ’ ένα έργο μ’ αυτόν τον τίτλο, εμπνευσμένο απ’ το 'Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω' του Ντάριο Φο, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.

'ΑΥΤΟ που με χαλάει: Η ατομικότητα στις επιδιώξεις και στους στόχους και η παντελής απουσία ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο'. Δημ. Γουνόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στα Πανεπιστήμια Survey, Southampton και Grenoble (ενθ. 'Κ.' 03/10/10).

ΚΑΙ ΚΑΛΑ το μήνυμα της κάλπης άντε και θ’ τ’ αντέξουμε, το μήνυμα της Eurostat όμως; Για τους έχοντες τα γένια όχι όμως και τα χτένια η ερώτηση. Μαύρος Νοέμβρης έρχεται...

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι όταν στην αρχαία Αίγυπτο πέθαινε μια γάτα ο ιδιοκτήτης της ήταν υποχρεωμένος να ξυρίζει τα φρύδια του, σε ένδειξη πένθους; Γνωρίζετε ότι οι Μογγόλοι ρίχνουν αλάτι στο τσάι τους αντί για ζάχαρη; Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα μπορεί να σκοτώσει τα σκυλιά καθώς έχει άμεσες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό τους σύστημα;

ΟΤΑΝ στα γεράματά του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πήγε για τελευταία φορά στο Θέρισο, έκατσε χάμω, όπως όλοι οι χωριανοί και συζητούσανε. Τότε ένα μικρό παιδί (ο μετέπειτα πρόεδρος της Κοινότητας Λεβεντάκης) του έφερε ένα μαξιλάρι που του δώσανε για να καθίσει. Ο Βενιζέλος δεν το δέχτηκε λέγοντας: 'Αφού δεν έχουν μαξιλάρι οι άλλοι, δεν θέλω ούτε εγώ'.

'Ήταν στην ηλικία,/ που δεν πιστεύεις πια ότι κάποτε/ ήτανε κι αυτός παιδί/ Μ’ ένα λευκό πουκάμισο κι ένα γιλέκο,/ αραιά μαλλιά χωρίς καπέλο,/ με ύφος βυθισμένο στο κατεστημένο,/ βάδιζε άσκοπα και δίχως όραμα./ Αμπαρωμένες οι αναμνήσεις/ στο μουσείο της μνήμης του, /έμεναν... τοιχογραφίες ασύχναστες./ [...]
Από το ποίημα 'Ηταν στην ηλικία'
του Τάκη Σκανάτοβιτς

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 23 10. 2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου