Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)

ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΛΙΑΝΑΚΗΣ: ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
(ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ "ΣΤΑΣΕΩΝ" ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ,  ΣΤΙΣ 16.9.19)* 



(ΦΩΤΟ: Ο συντονιστής της παρουσίασης Μάρκος Σελιανάκης, Γραμματέας του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία" δεξιά. Από αριστερά οι δου κεντρικοί ομιλητές: Μιχάλης ανδριανάκης και Παρασκευάς Περάκης) 

Τον αγαπητό Βαγγέλη λίγο πολύ τον γνωρίζουμε όλοι. Είτε επειδή έχουμε διαβάσει κάποιο ποίημά του, κάποιο κείμενό του, κάποιο άρθρο του στα «Χανιώτικα νέα», είτε επειδή τον έχουμε απολαύσει σε κάποια από τις αναρίθμητες εκδηλώσεις  δικές του ή άλλων, που έχει κάνει κατά καιρούς. Εγώ θα ήθελα να σας αναφέρω πολύ σύντομα κάποια βασικά στοιχεία.
                                   Μάρκος Σελιανάκης

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ 

Φίλοι και φίλες, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουμε το βιβλίο «Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί», έκδοση της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» του καλού μας φίλου και εκλεκτού Αποκορωνιώτη Βαγγέλη Κακατσάκη, ο οποίος είναι διαχρονικός συνεργάτης και συμπαραστάτης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία».
         Πριν συνεχίσω θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απουσία του π. Μιχάλη Βλαβογιλάκη, Δ/ντη του ιδρύματος, ο οποίος είχε αναλάβει τον συντονισμό της εκδήλωσης, αλλά λόγω απρόβλεπτου κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και για τον λόγο αυτό τον αντικαθιστώ εγώ.
         Τον αγαπητό Βαγγέλη λίγο πολύ τον γνωρίζουμε όλοι. Είτε επειδή έχουμε διαβάσει κάποιο ποίημά του, κάποιο κείμενό του, κάποιο άρθρο του στα «Χανιώτικα νέα», είτε επειδή τον έχουμε απολαύσει σε κάποια από τις αναρίθμητες εκδηλώσεις  δικές του ή άλλων, που έχει κάνει κατά καιρούς. Εγώ θα ήθελα να σας αναφέρω πολύ σύντομα κάποια βασικά στοιχεία.
         Αποκορωνιώτης και δη Νιππιανός ο Βαγγέλης. Απόφοιτος Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με μετεκπαίδευση στις Επιστήμες της Αγωγής. Σχεδόν σαράντα χρόνια δάσκαλος όπως μας πληροφορεί και ο ίδιος στο βιογραφικό που υπάρχει στο εν λόγω βιβλίο. Δάσκαλος και λογοτέχνης. Αυτές οι δύο ιδιότητες ακολουθούν συνήθως το όνομά του. Ο Βαγγέλης ξεκίνησε να ασχολείται με τη λογοτεχνία ήδη από τα γυμνασιακά του χρόνια και ως φοιτητής ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έγινε μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας Χ.Ν. Στολίδι των Χανίων η εφημερίδα, στολίδι της εφημερίδας ο Βαγγέλης, μαζί και με τους άλλους συνεργάτες βέβαια.

ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ:


Τα άλογα του χρόνου (ποιήματα), Κίσαμος, 1973. ΚΑΖΟΒΑΡ (ποιήματα),  εκδ. “ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ”,  Αθήνα, 1987  (2 εκδόσεις). Όταν γίνεις ποίημα (ποιήματα), εκδ. “Πολιτιστική Εταιρεία ΚρήτηςΠυξίδα της Πόλης”, Χανιά, 2013. Τα γράμματα της Παναγίας (πεζά), Έκδοσις Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Κίσαμος, 2013. Στα πεταχτά (Επιλογή από το 2012), Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία, Χανιά, 2013 ΚΑΖΟΒΑΡ (ποιήματα),  εκδ. «ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»  (με ζωγραφικά ανάγλυφα του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη), Χανιά, 2014 Όπως το ψωμί (ποιήματα),  εκδ. ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Χανιά, 2018
       

  Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του Βαγγέλη. Σ’ αυτήν της κοινωνικής του ευαισθησίας. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του παρόντος βιβλίου δόθηκαν κατά την πρώτη παρουσίαση -που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης στις 28 Ιανουαρίου και που διοργάνωσε η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης σε συνεργασία με την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα»- για της ανάγκες της Εκκλησιαστικής Σχολής. Ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις της σημερινής εκδήλωσης θα διατεθούν αποκλειστικά στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι του ιδρύματος «Αγία Σοφία». Επίσης, ίσως πολλοί να μην το γνωρίζετε, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των άλλων βιβλίων του Βαγγέλη προσφέρονται για τις ανάγκες των φιλόπτωχων συσσιτίων της Σπλάντζιας.
         Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Βαγγέλη, ο οποίος πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωπος. Ανήσυχος και ευαίσθητος. Να ‘σαι καλά Βαγγέλη, Άνθρωπε και Ποιητή.      

* Εισαγωγική ομιλία
                                                          

1 σχόλιο:

  1. Και από εδώ,με αφορμή την ανάρτηση της αγαπητικής εισαγωγικής σου ομιλίας, έστω και με καθυστέρηση, κατάπολλα ευχαριστώ, Μάρκο γι την όλη συμβολή σου στην παρουσίαση των ΣΤΑΣΕΩΝ, την παραμονή της Αγίας Σοφίας.Επέροχος και ως συντονιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή