Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ



ΜΠΑΜΠΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΑΣΕΛΓΟΥΣΕ;" 
[Κάποιες φορές τα γεγονότα σε προλαβαίνουν! Η ζωή εξάλλου με τα καλά και τα άσχημά της είναι ένα άγραφο χαρτί… Ουδείς γνωρίζει τα μελλούμενα, ωστόσο για πολλές εκφάνσεις της οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε, πόσο μάλλον να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας…].
Τι σημαίνει “ασελγούσε”, με ρώτησε το παιδί χθες καθώς είδε τη λέξη να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, στον τίτλο “αυτός είναι ο 63χρονος που ασελγούσε σε παιδάκια” μαζί με τη φωτ. ενός άνδρα.
Η απλοϊκή απάντηση που -μετά την πάροδο κλασμάτων δευτερολέπτου- με σταθερή φωνή έδωσα, σε ένα κορίτσι 10 ετών που μεγαλώνει στον 21ο αιώνα, θεωρώ ότι έβαλε μόνο τις πρώτες βάσεις για το σημαντικό αυτό “θέμα”. Ενα θέμα που μόλις άνοιξε αλλά σίγουρα δεν αναπτύχθηκε -όσο τουλάχιστον ο γράφων θεωρεί!
Η μικρότερη κόρη, πρώτης Δημοτικού παρούσα στη συζήτηση, με ορθάνοικτα μάτια και αφτιά, τούτη τη φορά δεν παρενέβη και δεν εξέφρασε άποψη ή ερώτημα για το ζήτημα και τη συγκεκριμένη ερώτηση!
…Τούτες τις ημέρες 4 νηπιαγωγοί μηνύθηκαν για την εφαρμογή του προγράμματος “Φρίξος” που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά τη γνωριμία των παιδιών με το σώμα τους. Eνα πρόγραμμα που έλαβε παγκοσμίως το πρώτο βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή 2019 ανάμεσα σε 19 συμμετοχές.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη σύγχρονη εποχή, όπως εξάλλου και οι γονείς και ο περίγυρός τους έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες, αγωνίες κ.λπ.
Οι απαιτήσεις των καιρών και στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, αν μη τι άλλο, επιβάλλουν τη συνεργασία εκπαιδευτικών με τους γονείς και κηδεμόνες και προς αυτήν την κατεύθυνση τα σύγχρονα, και αποδεδειγμένα επωφελή εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το εν λόγω, θεωρώ ότι αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την ομαλή ανάπτυξή τους.
Εξάλλου σε θέματα όπως αυτό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ποιος αμφισβητεί ότι η προσέγγισή τους χρήζει τις γνώσεις των ειδικών μέσα από μια επιστημονική εκπαιδευτική βάση!
Και τι καλύτερο από το να επιδιώκουμε να έχουμε τέτοιου είδους προγράμματα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;
Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 23.10.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου