Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ , ΌΤΑΝ ... ΣΥΝΩΜΟΤΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
Την συντροφιά σας χαίρομαι την αξιοτιμημένη/ την άξια και τη φρόνιμη και την μπεγιεντισμένη./ Ζηλεύγου τζη οι γι’ άρχοντες, ζηλεύγει ο κόσμος όλος/ τη συντροφιά την όμορφη ετούτη της Χαλκίδας… Τη συντροφιά των Χαλκιδέων δασκάλων, των Κρητικών της Χαλκίδας, των Αθηναίων φίλων κι όλων των άλλων, που αθρόως προσήλθατε στον όμορφο και φιλόξενο αυτό χώρο της οικίας Βαΐλου σ’ αυτή τη σύναξη της καρδιάς, στην αύρα του Ευρίπου, στην παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής “Οπως το ψωμί”.
Γεννήθηκα από γονείς αγρότες (όσο ζω, αναπνέω και σωφρονώ δεν θα πάψω να το γράφω και να το λέω αυτό) σ’ ένα σπίτι που στην αυλή του βασίλευαν οι βασιλικοί και ο ασβέστης. Στον ίσκιο ενός κυπαρισσιού που οι ρίζες του πάνε βαθιά στο χώμα και σταυροδένονται με τις μνήμες και η κορφή του επιμένει να τοξεύει τον ουρανό. Εδώ ο δικός μου επίγειος παράδεισος. Στο Νίππος Αποκορώνου, το χωριό μου, που βρίσκεται πάντα στις ρίζες των Λευκών Ορέων και βιγλίζει τον Ψηλορείτη. Τα ριζίτικα τραγούδια, η πρώτη μου γνωριμία με την Δασκαλοσύνη της ποίησης και με την ποίηση της Δασκαλοσύνης.

Χαρά ανεκλάλητη και τιμή, τιμή μεγάλη, για μένα, τούτη η σύναξη. Ζω ένα όνειρο… Υστερα απ’ την Κίσσαμο Χανίων, τα Χανιά, τη Βέροια και την Αθήνα και στη Χαλκίδα, παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής “Οπως το ψωμί” που κυκλοφόρησε πέρυσι απ’ τις εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης”, με εικονογράφηση της φίλης Αγγέλας Μάλμου. Οντως πρόκειται, για να θυμηθώ τον Πάολο Κοέλιο, περί συνωμοσίας του σύμπαντος, δεν εξηγείται αλλιώς. Και, βέβαια, περί ευλογίας, δεν το συζητώ. Ευχαριστώ Χριστόφορε Κορυφίδη, πρώην Πρόεδρε της ΔΟΕ 
και Σταύρο Πετράκη, νυν γραμματέα της ΔΟΕ,παλιοί μου συναγωνιστές στα μετερίζια των ωραίων αγώνων του Δασκαλικού Συνδικαλισμού, για… το προξενιό. Και βέβαια, Χριστόφορε, για την αγαπητική, με αρρενωπό λυρισμό , ομιλία σου.Ευχαριστώ Βέτα Κορωναίου, τέως πρόεδρε του Συλλόγου των Ωραίων Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Χαλκίδας , νυν πρόεδρε Λάμπρο Γιαννούχο και Εριφίλη Βουγιούκα, καλοί μου συνάδελφοι στη Δασκαλοσύνη που υλοποιήσατε, ως Σύλλογοςτην ιδέα. Ευχαριστώ Γεωργία Κατσαρή για τον άψογο συντονισμό , Αρη Αυξωνίδη, για την όμορφη ομιλία σου και Ελένη Μόκα, Ντίνα Παναγιώτου, Κώστα Παπαγεωργίου,  και Εριφίλη Βουγιούκα, επίσης καλοί μου σ υνάδελφοι στη Δασκαλοσύνη, για τις αισθαντικές απαγγελίες των ποιημάτων μου. Ευχαριστώ Λάμπη Σαμαρά και Γιώργο Τσοτάκο για την μουσική επένδυση των ποιημάτων μου και τις κρητικές σας μελωδίες. Ευχαριστώ Αγγελική Καστρινάκη, πρόεδρε του Συλλόγου Κρητών Εύβοιας “Ο Ψηλορείτης” και καλή μου κοντοχωριανή Χαρίκλεια Λαγουμιτζάκη – Σανδραβέλη, Δημήτρη Μπράτη και Κομνηνέ Μαντά, πρώην πρόεδροι της ΔΟΕ για την παρουσία σας. Και για τον χαιρετισμό σου, Αγγελική!Ευχαριστώ όλες κι όλους, μία μία κι έναν έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας, ιδιαίτερα αυτές κι αυτούς που ήρθατε από μακριά και “ξετρουλιάξατε” αυτόν τον πανέμορφο και φιλόξενο χώρο της Οικίας Βαΐλου. Και σ’ εσάς πανοσιολογιότατε, εκπρόσωπε του μητροπολίτη Χαλκίδας και κ. ΔήμητραΣακελλαράκη, πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου για τους χαιρετισμούς σας και σ’ εσένα φίλε πρώην δήμαρχε και βουλευτή Δημήτρη Αναγνωστάκη, για την παρουσία σου,το ευχαριστώ μου. Και, βέβαια, σ εσένα καλή μου συναδέλφισσα Δήμητρα Κεραντζή που είχες την ιδέα να φτιάξεις ψωμί για να το μοιράσεις σαν αντίδωρο. Υπόχρεως στην αγάπη όλων σας!

Το βιβλίο μου "Οπως το Ψωμί" είναι η τέταρτη, προσώρας, ποιητική μου συλλογή που έχει εκδοθεί και περιλαμβάνει 55 ποιήματα που γράφτηκαν τη διετία 2016-2017. Οχι, μη με ρωτήσετε τι θέλει να πει σ’ αυτά και μ’ αυτά ο ποιητής. Αυτό που ο κάθε αναγνώστης ή ακροατής των καταλαβαίνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το διαβάζει ή το ακούει, αυτό και μόνο αυτό θέλει να πει. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Κυρίαρχο, πάντως, πρόσωπο στην περί ης ο λόγος ποιητικής μου συλλογής ο ποιητής. Ο ποιητής που σε ρόλο Σίμωνος Κυρηναίου σηκώνει " την οδύνη του σύμπαντος κόσμου", ο ποιητής που έχει " πατρίδες τις αισθήσεις του και  " πατρίδα την καρδιά του και ο ποιητής που ε.πιμένει να επιστρέφει " στον ίσκιο του κυπαρισσιού" τουγια να  σταυροδένουν μαζί τις μνήμες με τις ρίζες.
Ο συγκεκριμένος ποιητής σε τελευταία ανάλυση που απλά θέλει το ποίημα που γράφει να είναι όπως το ψωμί της μάνας του, «ψωμί από καλό προζύμι/ ψωμί ζυμωμένο με έγνοια/ καλοψημένο ψωμί”, άρτος που “καρδίαν ανθρώπου στηρίζει».

"Στον στόχο τους/ να μας εξαφανίσουν ως πρόσωπα / και ν μας επανεμφανίσουν σαν νούμερα,/ ν αντισταθούμε!/ Κόντρα στους ανέμους των καιρών, / με σύμμαχο τον ήλιο, / ν αντισταθούμε!/ Στον ίσκιο της σημαίας του ανθρώπου,/ χρησιμοποιώντας ο καθείς τα όπλα ΤΟΥ, / ν αντισταθούμε!" Το ποίημα αυτό, " Ν αντισταθούμε" ο τίτλος του, ο ακροτελεύτιος λόγος μου. Έρωσθε, καλοί μου Φίλοι! ΧΑΙΡΕΤΏ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΏ ΣΑΣ! 


Σημείωση: Η αντιφώνησή μου στην παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής “Οπως το ψωμί”, Χαλκίδα 7/10/19,  με διοργανωτή τον τον ιδιαίτερα δραστήριο ττοπικό Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών.

*Το ευχαριστώ μου επίσης ονομαστικά στην συνάδελφο Ολυμπία Ιγνατιάδου - Κορυφίδου (σύζυγο του Χριστόφορου )για την συμπαράσταση της,  στον οργανωτικό γραμματέα της ΔΟΕ Θανάση Γκούμα, για την παρουσία του και στον συνάδελφο Βασίλη Φορτούνη για την πολυπίκοιλη τεχνική υποστήριξη, όπως και τη σύζυγό του.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 11.10.2019) 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ










ΗΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΜΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου