Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ (ΧΑΛΚΙΔΑ)

ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΙΗΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ* 



ΕΚΔΗΛΩΣΗ Σην πρώτη σειρά  από αριστερά ο Βαγγέλης Κακατσάκης και τέσσερις πρώην πρόεδροι της ΔΟΕ: Ο κεντρικός ομιλητλης Χριστόφορος Κορυφίδης, ο Χαράλαμπος Καλύβας, που χαιρέτισε, ο Κομνηνός Μαντάς και ο Δημήτρης Μπράτης.
  
Από το Χαραλαμπο Καλύβα, πρώην Πρόεδρο της Δ Ο Ε.
https://www.facebook.com/stavros.petrakis.3/videos/10157654867519721/

Αγαπητέ συνάδελφε Βαγγέλη 

   Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο δεσμεύτηκα να παραστώ στην προς τιμήν σου εκδήλωση του Συλλόγου Δασκαλων και Νηπιαγωγών Χαλκιδας.
Σου το χρωστούσα από καιρό.
   
Σταχυολογώντας ελάχιστα ψήγματα απ' το θησαυρό του βιβλίου σου " ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ", χαιρετίζω την αποψινή παρουσία σου με τα εξής :
   * Οταν έκθαμβος ακούς τη μάνα σου να τραγουδά το "Αγιε μου Γιώργη, αφέντη μου, ομορφοκαβαλάρη"και εκστομίζεις εκείνο το μαγικό " α ", που το κατασκηνώνεις στο πιο φωτεινό διαμερισμα του νου σου!!
    * Οταν κάθε βράδυ το προσκεφάλι σου δονεί η μελωδία της ποίησης του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σεφέρη.
    * Οταν, δασκαλος εσύ, παντα σωπαίνεις για ν' αφήνεις το παιδί ν' ακούσει το πουλί,
     * Οταν, ποιητής εσύ, καλείσαι απ' τα "πεμπτάκια" και τα "εκτάκια" να τα μιλήσεις για ποίηση και στο τέλος φεύγεις μαθαίνοντας ποίηση απ' αυτά, μια ποίηση που ξεπηδούσε από τους θερμοπίδακες των δικών σου ποιητικών σωθικών για να κατακλύσει το δικό τους ποιητικό οίστρο,
    *Οταν, με έντιμο τρόπο πείθεις ότι αγαπάς και σέβεσαι την παιδικη ψυχή κι αυτή απλόχερα σου δίνεται ξεφωνίζοντας : " Κάνε με ότι θέλεις!! Τώρα είσαι ο βασιλιάς των ονείρων μου! "
    *Οταν συμβαίνουν όλ' αυτά, τότε, καταθέτεις διαπιστευτήρια μεγάλου ποιητή!..
      
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ : Δάσκαλος της λα'ι'κής παιδείας. Αγωνιστής αφιερωμένος στις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης για το συνάνθρωπο, της υπεράσπισης του δίκιου!! Του δίκιου που αρχίζει απ' το ψωμί και φτάνει ως την ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου! Αξίες που του κληροδοτήθηκαν από τις παρακαταθήκς του Παππού, του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.
    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ : Ο πνευματικός άνθρωπος που έκανε σπίτια του τις λέξεις, τις πιο απλές λέξεις!! Για να στολίσει μ' αυτές ακατάλυτες αξίες, όπως : Παιδεία, Δημοκρατία, Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Εθνική Ιστορία, Λα'ι'κή Παράδοση, κάθε τι που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει.
    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ : Ο Δάσκαλος της συλλογικής δράσης με μεγάλη προσφορά στο δασκαλικό κίνημα.Ο συγγραφέας, ο δημοσιογράφος, ο ποιητής. Ο θεράπων, ο υπηρέτης όλων των ειδών του λόγου. Ο μελετητής της ανθρώπινης ψυχής, ο ες αεί προς τα άνω θρώσκων!.
     Ο μεγάλος Παντελής Πρεβελάκης, μιλώντας για ποίηση μας θυμίζει : Για να δρέψεις αληθινές ποιητικές δάφνες, πρέπει πρώτα να σκορπίσεις αληθινά ποιητικά ρίγη! Ο Βαγγέλης δεν έχει ανάγκη από άλλες ποιητικές δάφνες. Του παρασχέθηκαν κατά κόρο στη σαραντάχρονη πορεία του! Πλέον, του αρκεί η πανθομολογημένη αναγνώριση της προσφοράς του στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων. Εμείς έχουμε ανάγκη το ποιητικό του έργο. Ενα έργο  που αναριπίζει την ψυχή μας μ' ένα ρίγος που συγκλονίζει.
  Στα χρωστούσα αυτά τα λίγα λόγια Βαγγέλη. Στα χρωστούσα από καιρό. Να είσαι πάντα καλά κι ακάθεκτος να συνεχίζεις.

* Ο χαιρετισμός του πρώην προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος(ΔΟΕ) Χαράλαμπου Καλύβα στην ποιητική βραδιά που διοργάνωσε ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, στις 7 Οκτωβριου 2019


)
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
https://www.facebook.com/stavros.petrakis.3/videos/10157654867519721/

1 σχόλιο:


  1. Λόγια της καρδιάς, τα λόγια του Χαιρετισμού σου, Μπάμπη! Υπόχρεως στην αγάπη σου! Με συγκίνησες! Κατάπολλά ευχαριστώ και για την παρουσία σου, όπως και για την παρουσία των άλλων πρώην προέδρων της ΔΟΕ. Μεγάλη τιμή για μένα! Χαιρετώ σε κι αγαπώ σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή