Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΝΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ: ΡΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Ευλογημένη η στιγμή που άρχισε ο Αντώνης Βακάκης να μαγνητοφωνεί τις ομιλίες του Παππού και τρισευλογημένη, όταν πήρε την απόφαση να κάνει πολλές απ’ αυτές βιβλίο… Η πρώτη σκέψη που έκανα, με το που άρχισα να διαβάζω τις σελίδες του, πριν την εκτύπωσή τους, με το μολυβάκι στο χέρι, για σημειώσεις. Χαρά μου και τιμή μου να το προλογίσω, μεγάλη ωστόσο και η ευθύνη μου. Δεν είναι μικρό πράγμα ένα βιβλίο, με τ’ όνομα του Παππού στο εξώφυλλο, που περιέχει ομιλίες της τελευταίας δωδεκαετίας της ποιμαντορίας του -ιδέα ενός πολύ αγαπημένου μου μαθητή που έχει και την επιμέλεια.
Μνημονεύομεν τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη. Τον Aγιο Ειρηναίο Γαλανάκη τον Χριστιανό. Σε ενεστώτα μα και σε μέλλοντα χρόνο. Πάντα και εν παντί. Προπάντων, για να θυμηθώ τον Οδυσσέα Ελύτη, «όταν μας βρίσκει το κακό και όταν θολώνει ο νους μας». Γι’ αυτά που έπραξε υπηρετώντας σ’ όλη του τη ζωή ενώπιον του Θεού τον άνθρωπο. Με αυτά που έγραψε, έτσι όπως εκείνος τα έγραψε στα βιβλία του, που εκδόθηκαν απ’ τον ίδιο ή από άλλους, και όπου αλλού. Μα και με εκείνα που είπε, έτσι όπως εκείνος κουβεντιαστά, ήρεμα κι απλά τα έλεγε, μιλώντας στον άμβωνα ή στο ραδιόφωνο, αποκαλώντας μας μ’ εκείνο το αλησμόνητο «παιδιά μου, παιδιά μου», να τον μνημονεύομε. Να ‘ναι καλά ο Αντώνης Βακάκης για το τελευταίο – όντως έλειπε.
Πρόκειται περί ενός άθλου δεν το συζητώ. Εκατοντάδες οι εργατοώρες που χρειάστηκε ο Αντώνης για να μαγνητοφωνήσει τις ομιλίες του Παππού, να τις απομαγνητοφωνήσει στη συνέχεια, για να τις επιμεληθεί μετά και να τις βάλει σε τάξη για να γίνουν βιβλίο. Το συγκεκριμένο πολυσέλιδο βιβλίο με τίτλο “Ρήματα Ζωής” που έχει εκτός των άλλων και τη διπλή σφραγίδα της ευαισθησίας και της τελειομανίας του επιμελητή του. Θαυμασμός για το αποτέλεσμα. Αξιος ο μισθός (η ηθική ικανοποίηση που ένιωσε) του μαθητή μου. Με περηφάνια το γράφω και το υπογράφω. Μεγάλη η χαρά του δασκάλου για τα επιτεύγματα των μαθητών του στη ζωή τους.
Ανοίγω παρένθεση. Απ’ τους πρώτους και για τρία χρόνια μαθητές μου, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο 1/θ Δημοτικό Σχολείο Στροβλών Σελίνου ο, από το 1992, γραμματέας της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού της Ευαγγελίστριας Κισσάμου, Αντώνης Π. Βακάκης. Πολυποίκιλη και πολύτιμη η διακονία του, όλα αυτά τα χρόνια όντας συνεργάτης του παππού και του νυν μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιου στη συνέχεια, προπάντων στον τομέα των εκδόσεων. Χαμηλών τόνων, αλλά υψηλών πτήσεων, πάντα, ο μαθητής μου, που συχνά μου δίνει το δικαίωμα να τον καμαρώνω και ως συγγραφέα, βιβλίων κυρίως για την ιεροψαλτική και τους ιεροψάλτες. Κλείνω την παρένθεση.
Η πιο παλιά από τις ομιλίες του Παππού στο περί ου ο λόγος βιβλίο, που ειρήσθω εν παρόδω χωρίζεται σε τρία μέρη (Ακίνητες εορτές, Κινητές εορτές και Ραδιοφωνικές ομιλίες) έχει ημερομηνία 6.1.1993 και αναφέρεται στην εορτή των Θεοφανείων. Αυτό σημαίνει ότι ο Παππούς ήταν τότε 82 ετών. Και βέβαια, σταλακτίτες έγνοιας για τον άνθρωπο και σταλαγμίτες σοφίας τα λόγια του. Και σ’ αυτήν και στις άλλες ομιλίες του, η τελευταία εκ των οποίων έγινε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2004, ενάμισι περίπου χρόνο δηλαδή, πριν απ’ την οικειοθελή παραίτησή του (23 Αυγούστου 2005) απ’ τον επισκοπικό θρόνο. Στον Παππού εδόθη απ’ τον Θεό, εκτός όλων των άλλων και η χάρις να χρησιμοποιεί τη γλώσσα στη βασική της αποστολή που είναι η επικοινωνία. Ρέων και συγκινησιακός σε βαθμό υπέρτατο και ο προφορικός του λόγος, όπως και ο γραπτός. Μέχρι τέλους. Λόγος αγάπης μα και λόγος ευθύνης.
«Δεν μπορώ να πω “τι μ’ ενδιαφέρει; εγώ γέρασα τώρα”. Δεν μπορώ να παραιτηθώ, παιδιά μου, από το χρέος μου, από αυτό το πράγμα και δεν μπορώ να μην σκεφθώ τι μπορώ να κάμω, έστω κι ένας άνθρωπος να εύρει τον δρόμο του». Ο ορισμός της ευθύνης που πηγάζει απ’ την αγάπη, κατά Ειρηναίο Γαλανάκη. Να ‘σαι καλά, Αντώνη, που τον διέσωσες μαζί με όλους τους άλλους μαργαρίτες των τελευταίων ομιλιών του. Να έχεις την ευλογία του! Να έχουμε όλοι την ευλογία του!
Σημείωση: Ευλογία για μένα ότι μου ζητήθηκε απ’ τον Αντώνη Βακάκη να προλογίσω το περί ου ο λόγος βιβλίο, το οποίο είναι έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Στις σημερινές “Στάσεις” το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτόν τον πρόλογο, που έπεται του προλόγου που έκανε ο νυν μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης…
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 14.1.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου