Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"





Γράφει η Ελένη Φουντουλάκη

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την σύσταση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις στα Χανιά, στην υπόλοιπη Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.
Aυτό έγινε γνωστό στο περιθώριο της ετήσιας συνεστίασης που πραγματοποίησε το Σάββατο ο Σύλλογος Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων.  Επίσης πραγματοποποιήθηκε και η κοπή της πίτας των μελών και των φίλων του Συλλόγου.
Το “παρών” έδωσαν πολλοί φίλοι του Ιδρύματος, ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, εκπροσώποι των τοπικών αρχών, του επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου κ.α  ενώ την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ιδρύματος .
Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος για την πραγματοποίηση της φετινής συνεστίασης, τόνισε πως τέτοιες εκδηλώσεις «ενδυναμώνουν και στηρίζουν την προσπάθεια του Ιδρύματος και μας γεμίζουν αισιοδοξία. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα απομωνομένο σωματείο το Ίδρυμα αλλά ένας φορέας που έχει φίλους όχι μόνο στα Χανιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα».
Για τις σημαντικές εκδηλώσεις που  είναι αφιερωμένες στα είκοσι χρόνια του Ιδρύματος, γνωστοποίησε πως στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να τιμηθούν προσωπικότητες που έχουν προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες στο Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” αλλά και άνθρωποι, φίλοι του Ιδρύματος που έχουν φύγει από την ζωή και όσο ζούσαν ευεργέτησαν το Ίδρυμα.
Επιπλέον, φέτος, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Σκοπός του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον  γενικό διευθυντή του, είναι να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο, διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα καθώς όπως είπε « η Συνθήκη των Σεβρών συνδέεται με την κορυφαία δημιουργία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οδήγησε στην δημιουργία της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλλασών, ανεξάρτητα αν οι διάδοχοι του, οι αντίπαλοί του, κατακρίμνησαν αυτό το μεγάλο Όραμα και οδήγησαν τη χώρα στην Μικρασιατική καταστροφή». Ταυτόχρονα, με αφορμή αυτή την επέτειο το Ίδρυμα σχεδιάζει εκδηλώσεις στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη καθώς φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.
Παράλληλα, συνεχίζονται με επιτυχία και τη νέα χρονιά οι επιστημονικές αλλά οι και εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος, οι οποίες έχουν μεγάλη απήχηση στα νέα παιδιά τα οποία επισκέπτονται το Ίδρυμα από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδάκης. «Αυτό μας δίνει μια σιγουριά να προχωρήσουμε και την νέα εικοσαετία με μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση» τόνισε.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”» Αργυρώ Χανιωτάκη – Σμυρλάκη, ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι παραγωγική, αίσια, γεμάτη υγεία και στο Ίδρυμα που μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του ευχήθηκε «να συνεχίζει το έργο του με την ίδια πορεία και αυταπάρνηση».

Χανιώτικα νέα (Δευτέρα, 27.1.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου