Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ



«Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά\ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, \ως τουςΙνδούς.\ Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!». Κ.Π. Καβάφης
Με άρωμα Ποίησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, η προβολή της ταινίας «Αλέξανδρος», του σκηνοθέτη Oliver Stone, που αφορά τη ζωή του Μεγάλου Στρατηλάτη και Οραματιστή, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΟΑΚ για την τοπική κοινωνία. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, αφού καλωσόρισε τους φίλους του Κινηματογράφου, ανέγνωσε το ποίημα:«Ένας Αλέξανδρος», από την ποιητική συλλογή «Όταν γίνεις ποίημα» του συγγραφέα Βαγγέλη Κακατσάκη, ο οποίος απέστειλε το εν λόγω ποίημα για την αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο κινηματογραφική βραδιά. Σύμφωνα με την ποιητική σκέψη: «Έχουν, από γεννησιμιού τους, όλοι οι άνθρωποι, εντός τους, ένα Μέγα Αλέξανδρο που μπορεί να κόβει, με το σπαθί του, όλους τους γόρδιους δεσμούς, που στην πορεία της ζωής τους συναντούν».
     Ακολούθως, ο Ομιλητής κ. Γιώργος Πευκιανάκης, Φιλόλογος και τ. Λυκειάρχης μέσα από ιστορικές αναφορές, σκιαγράφησε το θρυλικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κλείνοντας την ενδιαφέρουσα ομιλία του, με το ποίημα «Στα 200 π.Χ.» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.
    Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκομένους.



ΕΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 Έχουν, από γεννησιμιού τους,
όλοι οι άνθρωποι, εντός τους,
έναν Μέγα Αλέξανδρο
που μπορεί να κόβει,
με το σπαθί του,
όλους τους γόρδιους δεσμούς,
που στην πορεία της ζωής τους
συναντούν.
Το ξέρουν αρκετοί
και συχνά πυκνά το επιχειρούν.
Άξια κάθε επαίνου η προσπάθειά τους,
ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

Άλλο, βέβαια, να ’σαι ο Μέγας Αλέξανδρος
κι άλλο να ’σαι ένας Μέγας Αλέξανδρος,
έστω και συνειδητοποιημένος.

Ο καθείς και το σπαθί του, άλλωστε!

Βαγγέλης Κακατσάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου