Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

EΥΘΥΒΟΛA KAI MH


ἸΔΙΟΙΣ ΠΟΡΟΙΣ" ΕΠΕΙΔΗ...  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ; 




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Ηταν κι εμένα κάποτε η απορία μου: γιατί “ιδίοις πόροις” να γίνονται κάποια από τα έργα μας και να μην προσπαθούμε να “μπάινουμε” σε διάφορα προγράμματα, επιδοτήσεις (κυρίως ευρωπίκά κονδύλια) τα οποία “τρέχουν” και μάλιστα τα λεφτά είναι εκεί και μας περιμένουν;
Σαφής η απορία και σαφέστατη και η απάντηση που κάποια στιγμή στο παρελθόν μου είχε δώσει κάποιος πάλαι ποτέ αυτοδιοικητικός που είχα συναντήσει και του υπέβαλα την ερώτησή μου!
Αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο πήρα από τα γραφόμενα της κας Νανώς Σπανουδάκη – Κουτσάκη που στη στήλη της “Περί Τοπικών και Αλλων Δαιμωνίων” την περασμένη Δευτέρα και υπό τον τίτλο “Επιτραπέζιες… ”ποδηλατοδρομίες”” αναφερόμενη στα του ποδηλατοδρομίου έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση -ως πάντοτε- για την ανακατασκευή του ποδηλατοδρομίου στο Καμπάνι!
«• Αγνωστο, λοιπόν, το κόστος, αλλά άγνωστο και από πού θα προέλθουν οι πόροι για την ανακατασκευή του» έγραφε στα “Τοπικά δαιμόνια”.
Και αμέσως παρακάτω «• Αναζητούνται πόροι, είχε πει ο δήμαρχος στη συνέντευξη Τύπου, αλλά μπορεί να γίνει και από ιδίους πόρους»…
Αυτοί οι ίδιοι πόροι που εκπορεύονται από “εμάς”, είναι λοιπόν το ερώτημα!
Ο πάλαι ποτέ αυτοδιοικητικός, θυμάμαι πώς μου είχε αναλύσει όλη τη λογική -δεν φτάνει εδώ ο χώρος μας- που σε πολλές περιπτώσεις ήταν λογική αλλά σε κάποιες άλλες ήταν εξυπηρετική για όλους που θα προχωρούσαν και αναλάμβαναν τα έργα!
Οπως μου έλεγε, εφόσον πάμε μέσω π.χ. ευρωπαίκών επιδοτήσεων, οφείλουμε να είμαστε ακριβείς έως πεντάρας στους προϋπολογισμούς μας και στην κατάθεση των προτάσεων αλλά και στη σωστή διατύπωση των μελετών μας ώστε να μας δοθούν αυτά ακριβώς που ζητούμε! Και συνεχίζοντας, κάνοντάς το πιο λιανά, μου είχε πει ότι, εφόσον μπορούμε και δεν είμαστε αρπακολατζήδες, και συντάξουμε τις οικονομοτεχνικές μελέτες, τότε και μόνο τότε αυτές μπορούν να εγκριθούν, διαφορετικά, απορρίπτονται!
Στην άλλη περίπτωση όμως, των ιδίων πόρων, τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά, και πολλές φορές οι προϋπολογισμοί “βγαίνουν” και εκτός κάπως σύνηθες, ωστόσο το έργο τελειώνει κάποια στιγμή… εννοείται πάλι ιδίοις πόροις

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 22.1. 2020)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου