Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΕΡΝΩΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
ΣΤΕΡΝΟΜΑΝΙΑΣ ...  ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 

"Στερνομανίας το ανάγνωσμα, καλά το διαβάσατε! "Στερνομανία"είναι ο τίτλος της 12σέλιδης, ιδιαίτερα επιμελημένης, έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας των μαθητών του Δημ. Σχ. Στερνών , το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.  Την πρωτοείδα στο Διαδίκτυο και χάρηκα χαρά μεγάλη. Ό, τι καλύτερο για ένα σχολείο να έχει το έντυπό του, γνωστή η άποψή μου. Να φτάσει η σκέψη τους εκεί που δεν φτάνει η φωνή τους, το  "θέλουμε" των Στερνωτακιών και .. άμ έπος άμ έργον! Βεβαίως με τη συμπαράσταση των δασκάλων τους και ίδιαίτερα της κ. Χρύσας Τσιακμαλή και της διευθύντριά τους, της κ. Λευκής Καραγιαννάκη. Τι θα λέγατε για έναν Παιδότοπο για τη "Στερνομανία" σας; 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 

δάσκαλος




 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Επισκέψεις:
Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας............. σελ. 8
Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας............. σελ.7
Δράσεις:
Η γιορτή της 17ης Νοεμβρίου............. σελ. 5
Τα δικαιώματα των παιδιών............... σελ. 5
Αφιέρωμα στην υγιεινή διατροφή...... σελ. 7
Παγκόσμια Ημέρα ΑμΕΑ..................... σελ. 6
«Τα ζώα εγκαταλείπουν τη γη».......... σελ. 6
Άρθρα:
Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο............. σελ. 3
Πώς να φροντίζετε σωστά τα φυτά... σελ. 11
Το άθλημα που αγαπώ........................ σελ.3
Φροντίζω σωστά το κατοικίδιό μου..... σελ.4


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ




Με την τάξη μας επισκεφτήκαμε το πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.  Βρίσκεται κοντά στους τάφους των Βενιζέλων.  Είναι μια τεράστια έκταση τριακοσίων στρεμμάτων.  Έχει πολλά δέντρα, θάμνους και πρασινάδες.
Περπατήσαμε περίπου μια ώρα.  Στο δρόμο είδαμε χαρουπιές, ελιές, συκιές και θάμνους, θυμάρι, δεντρολίβανο, δάφνη, κ.α.  Είδαμε ένα παραδοσιακό πέτρινο σπιτάκι.
Παίξαμε το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Η κυρία μας έδειχνε εικόνες δέντρων και εμείς ψάχναμε να τα βρούμε.
Μετά πήγαμε στο μουσείο.  Εκεί είδαμε ένα παλιό ελαιουργείο.  Μας εξήγησαν πώς λειτουργεί. Μας έδειξαν το πράσινο σαπούνι που φτιάχνεται από το λάδι.  Φτιάξαμε φυτολόγια και φυτέψαμε βολβούς.
Είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Περάσαμε υπέροχα στην εκδρομή μας!
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ
Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα των ΑμΕΑ, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Στερνών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα αλλά και τις δυνατότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσα από ένα αφιέρωμα που επιμελήθηκε και παρουσίασε η εκπαιδευτικός Τσιακμακλή Χρυσούλα. 
 Στόχος της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η προσβασιμότητα στον χώρο, έτσι ώστε με την συμπεριφορά τους να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στο τέλος της παρουσίασης, η στάση μας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν αποτελεί ζήτημα φιλανθρωπίας, αλλά ένδειξη πολιτισμού!
Την ίδια ημέρα, οι μαθητές της Ε΄ τάξης, πραγματοποίησαν συνδιδασκαλία στην τάξη τους, με τον Βασίλη μαθητή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Στερνών, ο οποίος συνοδευόταν από τον δάσκαλό του κ. Τρακοσιάρη Θέμη.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές το βί-ντεο με την συνέντευξη του 39χρονου ισπανού Pablo Pineda, του πρώτου πτυχιούχου Πανεπιστημίου με σύνδρομο Down.

Ο Βασίλης συζήτησε με τα παιδιά της Ε΄ τάξης και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις  τους.  Όσον αφορά στο τι πιστεύει ότι ήταν εκείνο που έκανε τον Pablo Pineda να ξεχωρίσει, ο Βασίλης επεσήμανε την στήριξη της οικογένειάς του στις προσπάθειές του, την αυτοεκτίμηση που διαθέτει, την θετική ενέργεια και το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά στην πορεία του.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βασίλης «ο Pablo Pineda έβλεπε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι   μισοάδειο...».
Το μήνυμα που κυριάρχησε τόσο στην παρουσίαση όσο και κατά την διάρκεια της συνδιδασκαλίας, εκφράζεται μέσα από τα λόγια του Βασίλη προς τους μαθητές της Ε΄ τάξης: «Αν αγαπήσετε εσείς τον εαυτό σας, τότε θα σας αγαπήσουν και οι άλλοι»!!!

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας (ΚΠΔ) Λενταριανών γέμισε χαρούμενες παιδικές παρουσίες.
Η Γ' και η Δ' τάξη του Δημοτικού σχολείου Στερνών παρακολούθησαν εναλλάξδύο μοναδικές δράσεις.
Στη μία, οι ψυχολόγοι του συμβουλευτικού σταθμού του ΔΟΚΟΙΠΠ κ. Μαλανδράκη Κατερίνα και κ. Ψούνη Στέλλα παρουσίασαν ένα βιωματικό πρόγραμμα διαχείρισης θυμού.
Στην άλλη δράση οι αγαπημένες μας κυρίες του Δ' ΚΑΠΗ με την κοινωνική λειτουργό τους την κ. Μυλωνάκη Γιούλη στα πλαίσια του προγράμματος "κρητική διατροφή" μίλησαν για τα όσπρια, ενώ κέρασαν τα παιδιά γευστικότατες οσπριοσαλάτες.  Τα παιδιά δημιούργησαν ένα θυμόμετρο, έναν πίνακα από όσπρια, έπαιξαν, διασκέδασαν και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη φορά. Ευχαριστούμε πολύ τις δασκάλες τους, καθώς και τη διευθύντρια κ. Καραγιαννάκη για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βαλεντίνα Αναγνωστοπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου Παιδικής Δημιουργίας , την κ. Ελένη, τις ψυχολόγους του ΔΟΚΟΙΠΠ και το Δ´ΚΑΠΗ για την άρτια οργάνωση.  Συγχαρητήρια!!!!

Οι δράσεις του Συλλόγου
Θερμά συγχαρητήρια!!!!! αξίζουν στο ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Στερνών που συνεχώς επιδεικνύουν εμπράκτως και εθελοντικά τέτοιο ζήλο, με την αρωγή βεβαίως όλων των γονέων.
Δημιούργησαν παιχνίδια στην αυλή του σχολείου, διαμόρφωσαν το χώρο χάντμπωλ, μας εφοδίασαν με αθλητικό υλικό, προμήθευσαν και τοποθέτησαν 3 αρχικά τηλεοράσεις Smart και ένα σύγχρονο προτζέκτορα. Έπεται συνέχεια.... Συμβάλλουν συνεχώς στη βελτίωση των χώρων, των υποδομών, των συνθηκών φοίτησης, άθλησης, ψυχαγωγίας όλων των παιδιών και εν γένει της λειτουργίας του σχολείου!!!


 Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 18.1.2020)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου