Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Γ1 ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΝΑΥΤΑΘΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΓΙΟΡΤΗ
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο, Καλά Φώτα και Καλή Χρονιά!
Στη μεθαυριανή μεγάλη των Φώτων γιορτή είναι αφιερωμένος ο πρώτος για τη φετινή χρονιά Παιδότοπος. Στην κεντρική του θέση η εικόνα της Βάφτισης του Χριστού, έργο του Φώτη Κόντογλου και γύρω απ’ αυτήν τα σχετικά “φωτεινά” κείμενα των παιδιών της Γ1 τάξης του Δημ. Σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης διανθισμένα με κάποιες απ’ τις ζωγραφιές τους. Να ‘ναι καλά και αυτά και η δασκάλα τους, η κυρία Μαριλένα Γεωργαντά που ανέλαβε να υλοποιήσει την πρόταση μου, όπως και ο διευθυντής του Σχολείου Αριστόκριτος Τωμαζινάκης. Ξεχωριστός ο εορτασμός των Φώτων στη Σούδα, όπου έχει την έδρα του ως γνωστό ο Ναύσταθμος Κρήτης… Να γιατί είναι “φωτεινά” τα κείμενα των συγκεκριμένων παιδιών.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος




Τα Φώτα, δηλαδή η βάπτιση του Ιησού, είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας. Ονομάστηκαν έτσι γιατί ο Χριστός γεννήθηκε για να φέρει το φως στη ζωή μας. Ένα από τα έθιμα των Φώτων είναι το να λένε τα κάλαντα. Επιπλέον, ένα ακόμη έθιμο είναι όταν ο παπάς πετάει τον σταυρό στη θάλασσα και κολυμβητές πέφτουν στα νερά να τον πιάσουν. Αυτός που θα τον πιάσει πρώτος θεωρείται ευλογημένος. Συμβολίζει τον τρόπο που βαπτίστηκε ο Χριστός. Επίσης δείχνει πως όπως βουτώντας στη θάλασσα ξεπλενόμαστε έτσι και η χριστιανική πίστη μέσω των διδαγμάτων της μας ξεπλένει από τις αμαρτίες μας. Πιστεύω πως είναι μια σημαντική γιορτή της εκκλησίας μας.
Σαψαλάκης Θάνος

Ένα έθιμο των γιορτών είναι τα Φώτα. Πώς τα γιορτάζουν; Τα γιορτάζουν με το να ανάβουν φαναράκια και τα αφήνουν να πετάξουν πολύ ψηλά. Όταν δεν μπορούμε  να τα δούμε, σημαίνει ότι έχουν πάει στον ουρανό. Έτσι γιορτάζουμε τα φώτα των πνευμάτων.

Πρίτσας Γιώργος




Τη γιορτή των Φώτων τη γιορτάζουμε επειδή έφερε ο Χριστός το φως στη ζωή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που βουτάνε στα κρύα νερά, νιώθουν πιο καθαροί.  Εμένα μου αρέσει που χτυπάει η πόρτα εκείνη τη μέρα για να πουν τα κάλαντα.

Τριανταφύλλου Ραφαέλα

Η γιορτή των Φώτων είναι μια γιορτή που ο Χριστός βαπτίστηκε στη θάλασσα και εμείς γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια. Βουτάω και εγώ κάθε χρόνο τέτοια μέρα για το άγιο πνεύμα όπως είμαι αποφασισμένος να κάνω και φέτος.

Τζανακόπουλος Αντώνης


Η γιορτή των Φώτων είναι σημαντική γιατί βαπτίστηκε ο Χριστός και είναι σαν να βαπτιζόμαστε και εμείς εκείνη τη μέρα. Οι άνθρωποι που βουτάνε να πιάσουν τον σταυρό που ο παπάς έχει ρίξει στη θάλασσα, δεν νοιάζονται για το κρύο. Πιστεύουν στο Χριστό και το κάνουν από και με αγάπη.

Κεράνη Άννα


Τα Φώτα είναι μια γιορτή του Χριστιανισμού. Είναι η μέρα που ο Χριστός βαπτίστηκε. Μου αρέσει που ο παπάς πετάει τον σταυρό στη θάλασσα και κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να τον πιάσουν.
Σπυροπούλου Αναστασία




Τα Φώτα είναι μια γιορτή πίστης στο Χριστιανισμό. Η Σούδα είναι ένα προάστιο των Χανιών και υπάρχει λιμάνι. Εκεί κάθε χρόνο άνθρωποι βουτάνε στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό που πετάει ο παπάς. Αυτό τους καθαρίζει από τις αμαρτίες τος.
Μούτουπας Ανέστης

Τα Φώτα είναι ένα έθιμο των Χριστιανών. Είναι η γιορτή βάπτισης του Χριστού. Τη μέρα εκείνη πετάγεται στη θάλασσα ένας σταυρός και πολλοί άνθρωποι βουτάνε να τον πιάσουν παρά το κρύο νερό της θάλασσας.
Παπαδάκη Μαρία – Χριστίνα

Ένα έθιμο των Φώτων είναι το πέταγμα του σταυρού στην θάλασσα που πολλοί χριστιανοί βουτάνε για να τον πιάσουν και να γιορτάσουν το Άγιο Πνεύμα.
Φωκιανός Νίκος

Το έχω παρακολουθήσει ως έθιμο και είναι ένα πολύ όμορφο γεγονός και αξίζει να το δει κανείς. Τα Φώτα όμως σημαίνουν ότι βουτάς στο κρύο νερό για να απελευθερωθείς από τις αμαρτίες σου. Αυτός που πιάνει τον σταυρό θεωρείται ευλογημένος.
Κορτέσας Νικόλας

Τα Φώτα είναι μια όμορφη γιορτή με πολλά έθιμα. Ένα από αυτά είναι που πετάμε τον σταυρό στη θάλασσα. Το κάνουμε αυτό για να τιμήσουμε τον Ιησού, για να φύγουν τα άσχημα πνεύματα. Έτσι και οι Χριστιανοί βαπτίζουν το μωρό τους στην κολυμπήθρα που ο παπάς αγιάζει το νερό.
Τσαγγαρά Σαββίνα

Τα Φώτα είναι μια γιορτή που τα περισσότερα παιδιά λένε τα κάλαντα. Επίσης, ο παπάς πετάει τον σταυρό στην θάλασσα και οι άνθρωποι εκεί βουτάνε για να τον πιάσουν.  Οι άνθρωποι βουτάνε για την πίστη τους στον Θεό και γιατί έχουν θέληση. Εκείνη τη μέρα βαπτίστηκε ο Χριστός.
Συμεωνίδης Στέφανος

Η γιορτή των Φώτων είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για τον Χριστιανισμό. Στις περισσότερες πόλεις τη Ελλάδας τα δύο μεγαλύτερα έθιμα είναι όταν ο παπάς πετάει τον σταυρό στη θάλασσα και πολλοί άνθρωποι πηδάνε στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό για ευλογία και για το άγιο πνεύμα. Επίσης ο Ιορδάνης ποταμός που βαπτίστηκε ο Χριστός εκείνη τη μέρα γυρίζει προς τα πίσω.
Φαληδέας Δημήτρης
Τα Φώτα είναι μια γιορτή που βαπτίστηκε ο Χριστός. Η βάπτιση του Χριστού είναι ένα σημαντικό γεγονός γιατί είναι σαν να βαπτίστηκε ένα <<φως>> που ήρθε στον κόσμο. Άνθρωποι που βουτάνε στη θάλασσα εκείνη τη μέρα, κατεβάζουν τον εγωισμό τους και δείχνουν την πίστη τους. Έτσι βαπτίζονται και τα παιδιά στο νερό από τον παπά όπως και ο Χριστός από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Τέλος ονομάστηκαν Φώτα επειδή ήρθε ένα <<φως>> στον κόσμο και το γιορτάζουμε διότι ήταν ένα δώρο για τους ανθρώπους και την Παναγία.
Παππά Δέσποινα

Τα Φώτα είναι ένα έθιμο των ορθόδοξων Χριστιανών. Αγιάζεται το νερό εκείνη τη μέρα και λάμπει το σύμβολο της πίστης μας, που είναι ο σταυρός. Τα Θεοφάνεια συμβολίζουν την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Χριστού, τον καθαρισμό των πιστών από τις αμαρτίες τους και την ευλογία τους από τον Θεό.


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 4.1. 2020)



Τ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου