Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ - ΣΥΜΒΟΛΟ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ

Γράφει ο Γιάννης Λιβυάκης

Ενας δάσκαλος – σύμβολο, ο 99χρονος σήμερα Βασίλης Ι. Ιγγλεζάκης, πρώην πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Χανίων, τιμήθηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση στη Νέα Χώρα.
Την εκδήλωση τιμής κι ευγνωμοσύνης διοργάνωσαν στην κατάμεστη αίθουσα του Ενοριακού και Πολιτιστικού Κέντρου «Κωνσταντινουπολειάδα», η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Χανίων και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Την εκδήλωση με γενικό τίτλο: “Στον Γέρω – Δάσκαλο με αγάπη”, συντόνισε ο δάσκαλος – λογοτέχνης, Βαγγέλης Κακατσάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Βασίλης Ιγγλεζάκης είναι ο δάσκαλος – σύμβολο, όχι μόνο για τα Χανιά αλλά για όλη την Κρήτη και σε πανελλήνιο επίπεδο. Τον λέμε “γερω-δάσκαλο” για τη σοφία του αλλά και για τα χρόνια που κουβαλά στην πλάτη του. Είναι 99 ετών. Ο μεγαλύτερος μαθητής του είναι 87 ετών. Υπηρέτησε τη δασκαλοσύνη μέχρι το 1979 και από τότε και πέρα είναι συνταξιούχος. Συνταξιούχος κατ’ όνομα γιατί ο Βασίλης Ιγγλεζάκης είναι πάντα ενεργός πολίτης. Μας έχει διδάξει πολλά. Μας έχει μάθει πολλά. Κυρίως με το παράδειγμά του. Οχι με τα λόγια του. Η στάση του κατά τη διάρκεια της δικτακτορίας αλλά και σε όλους τους αγώνες του λαού μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της καλοσύνης του».
Στην προσφορά του Βασίλη Ιγγλεζάκη αναφέρθηκε ο δάσκαλος – λογοτέχνης, Βασίλης Χαρωνίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο Βασίλης Ιγγλεζάκης έχει προσφέρει στα παιδιά, στην πατρίδα, στην κοινωνία. Είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος ο οποίος αξίζει τιμή και ευγνωμοσύνη από την κοινωνία».
Για την προσφορά του Βασίλη Ιγγλεζάκη στη μελέτη του ριζίτικου και της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης μίλησε ο δάσκαλος – λαογράφος, Σταμάτης Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι ο Βασίλης Ιγγλεζάκης ήταν μελετητής του ριζίτικου τραγουδιού και είχε μία ιδιαίτερη ευαισθησία κάθε χρόνο στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προσφορά του τιμώμενου μέσα από τη θέση του προέδρου του Διδασκαλικού Συλλόγου σε δύσκολα χρόνια.
Για τον Βασίλη Ιγγλεζάκη και την προσφορά του μίλησε επίσης η γιατρός – λογοτέχνης, Πηνελόπη Ντουντουλάκη.
Ο ίδιος ο Βασίλης Ιγγλεζάκης, φανερά συγκινημένος μας είπε ότι «έζησα εκατοντάδες παιδιά διότι πέρασα από 10 σχολεία, έξι στην ύπαιθρο και τέσσερα στην πόλη.
Ηταν μια ζωή γεμάτη χαρές. Ζήσαμε τις χαρές των παιδιών μας,
όσο για τα δύσκολα η χούντα μας ταλαιπώρησε
αλλά εμείς συνεχίσαμε τον αγώνα και έχουμε ακόμη δύναμη παρά τα χρόνια μας».
Χανιώτικα νέα (Πέμπτη, 30.1.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου