Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ

Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ ΑΡΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ



Γράφει ο Ευάγγελος Σπύρου*
ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ»... (Χανιά 2018 – εκδόσεις ΠΥΞΙΔΑ) είναι ο τίτλος του βιβλίου ποιημάτων του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη (εικονογράφηση: Αγγέλα Μάλμου) που είχα την καλή τύχη να παραβρεθώ στην παρουσίασή του στην Αθήνα. Λίγοι άνθρωποι στις μέρες μας ήταν οι τυχεροί να γευθούν «ψωμί από καλό προζύμι, ψωμί ζυμωμένο με έγνοια, καλοψημένο ψωμί» για να νιώσουν αυτά που έγραψε ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης στο τέλος του βιβλίου: «Όπως το ψωμί». «Ψωμί από καλό προζύμι, ψωμί ζυμωμένο με έγνοια, καλοψημένο ψωμί, το ποίημα της μάνας μου. Ποίημα όπως το δικό της, άρτον που “καρδίαν ανθρώπου στηρίζει” θέλω το ποίημα που γράφω».
Γεννήθηκε το 1948 στο Νίππος Χανίων, αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Ακαδημία, σπούδασε στην Πάντειο, μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής, εργάσθηκε στα ιδρύματα του Ειρηναίου Γαλανάκη, επισκόπου Κισσάμου και Σελίνου, υπηρέτησε ως δάσκαλος, προσέφερε στο συνδικαλισμό και από τα μέσα του 1970 δημοσιογραφεί και αγωνίζεται να προωθηθούν ο πολιτισμός και η παράδοση. Στο «φούρνο» της ζωής «κουράστηκε» να μάθει για το καλό ψωμί που έχουν ανάγκη οι συνάνθρωποί μας. Ο «άρτος ο επιούσιος» δεν βγαίνει εύκολα και το «Πάτερ ημών» χρειάζεται να ακούγεται κάθε μέρα... «Ζυμώθηκε» στη ζωή με παιδιά και ανθρώπους της Κρήτης που δεν είναι «εύκολο» αλεύρι για ψωμί. Οι Χανιώτες στα κείμενα των «Χανιώτικων Νέων» ήταν τυχεροί που τους φανέρωσε τόσα μυστικά «Οδηγίες να ζεις»... με κυβέρνηση «Άγιας Λιτότητας». Μου άρεσε αυτό το ποίημα και το μοιράζομαι μαζί σας:
Της Αγίας Λιτότητας
Ούτε να λείπει μα ούτε να περισσεύει το απαραίτητο.
Λίγο λιγότερο και το απαραίτητο λείπει˙ λίγο περισσότερο και το απαραίτητο περισσεύει
Αγιοκέρι στο μανουάλι της παρεξηγημένης Αγίας Λιτότητας ο άρτος ημών ο επιούσιος!
Αχ! Αγαπημένε μου Ευάγγελε, πόσο όμορφη είναι η Ζωή που ο Πλάστης Θεός μας έδωσε! Να ’σαι καλά να γράφεις ποιήματα «Όπως το ψωμί». Έχουμε ανάγκη ποιητές!
(Όσοι θέλουν το βιβλίο: Βαγγέλης Κακατσάκης, Μετόχια Τσικαλαριών, 73200 Σούδα Χανίων, 2821023609 - e-mail: kakatsakis@sch.gr)
* Δημοσιογράφος  -εκδότης

https://www.nextdeal.gr/epikairotita/politismos/110614/vaggelis-kakatsakis-opos-psomi

1 σχόλιο:

  1. Κατάπολλα ευχαριστώ τον φίλο δημοσιογράφο Ευάγγελο Σπύρου για την αγαπητική αναφορά του στο ΨΩΜΙ μου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nextdeal του οποίου είναι και εκδότης. Ευχάριστη έκπληξη για μένα, όταν το συνάντησα τυχαία στο Διαδίκτυο τις προάλλες! Χαιρετώ σε κι αγαπώ σε, σύνομε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή