Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ COVID -  19



Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 
Πριν από δύο ακριβώς εβδομάδες (βλ. “Χ.Ν.” 26-2-20), πριν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας έγραφα ότι «σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί, θα φτάσει αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας» και ότι «οφείλουμε να εμπιστευθούμε τους ειδικούς και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης».
Υπήρχε επιπλέον αναφορά για «Πρόληψη λοιπόν, προετοιμασία, σύνεση και μη πανικός· κυρίως από τις ομάδες υψηλού κινδύνου» κ.λπ. Ακόμη σε άλλο σημείο σημείωνα ότι «Η παγκοσμία οικονομία πλήττεται έτι περισσότερο και επηρεάζει αρνητικά τις ζωές όλων! Οι δυο φόβοι μαζί και με άλλους που ενυπάρχουν ανάμεσα σε μεγάλες μάζες ανθρώπων, άμεσα συνδέονται μεταξύ τους και λειτουργούν από κοινού ώστε να δημιουργούν πάνω από τον πλανήτη ένα “αγριεμένο σύννεφο αβεβαιότητας”».
Θα μπορούσε να γίνει μία ακριβής μεταφορά όλων όσων αναφέρονταν στο τότε κείμενο! Θα ήμουν μες στο κλίμα και τώρα όπως και τότε!
Ωστόσο, η διαφορά με το σήμερα -δύο εβδομάδες μετά- είναι ότι ο ιός βρίσκεται εδώ πλέον! Κι εμείς οφείλουμε να αποδεκτούμε τη νέα πραγματικότητα!
Από την Ιταλία οι πληροφορίες που μας έρχονται είναι απίστευτα συγκλονιστικές και οφείλουμε να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη!
Εξάλλου κάποιες εικόνες από τα όσα βιώνουν οι άνθρωποι εκεί, μας μετέφερε η Χανιώτισσα αλεργιολόγος-ανοσολόγος, Χρύσα Σταφυλαράκη (βλ. “Χ.Ν.” 10-3-20), η οποία ζει στο Μιλάνο και εργάζεται στα εξωτερικά ιατρεία Ιδιωτικής Κλινικής εκεί.
Ανάμεσα στα πολύ ουσιαστικά και σημαντικά που μας λέει η γιατρός είναι τα περί ευθύνης των ατόμων ενώ μιλάει για επικινδυνότητα από τη μη τήρηση των βασικών κανόνων προφύλαξης. Οπως η ίδια αναφέρει «Την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος ήταν σε κατάσταση πανικού, έμενε σπίτι του, ήταν τρομαγμένος και αυτό ήταν… πολύ θετικό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης. Μετά κουράστηκαν να μένουν σπίτια τους, βγήκαν έξω και αυτό προκάλεσε ένα χάος. Δυστυχώς ακόμα και τώρα πολλοί δεν υπακούν στις υποδείξεις του κράτους, συνωστίζονται στις πίστες για σκι, δεν σέβονται την απόσταση που πρέπει να κρατάμε από τον άλλο, δεν σέβονται τους κανόνες υγιεινής και αυτό είναι επικίνδυνο».
Η δική μας ευθύνη, κι ενώ βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της νέας πραγματικότητας αφού όπως λέγεται η εξάπλωση της επιδημίας θα κορυφωθεί στις επόμενες ημέρες, είναι να ακολουθούμε τις υποδείξεις των ειδικών χωρίς δεύτερη σκέψη!
Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 11.3. 2020)
http://www.haniotika-nea.gr/zontas-me-ton-covid-19/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου