Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ

ΒΑΓΓ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: ΠΟΤΕΣ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΕΣΤΕΡΙΑ...

(Πολύ με συγκίνησε με την αγαπητική προσέγγιση που έκαμε στην ΞΕΣΤΕΡΙΑ μου ο συμπορπατηχτής των μαθητικών μου χρόνων ξεχωριστός πνευματικός δημιουργός Γιώργος Γιακουμινάκης, στην εφ. "Χανιώτικα νέα" ! Πολύ ευχαριστώ σε, ΦΙΛΕ! Πάντα Ωραίος!


Γράφει ο Γιώργος Γιακουμινάκης*

Πρόσφατα έλαβα το καινούριο βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη με τον τίτλο «Πότες θα κάμει ξεστεριά…..» ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, που είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο συγγραφέας, αγαπητός φίλος και κοντοχωριανός, γνωστός μου από τα γυμνασιακά μας χρόνια στο ιστορικό Γυμνάσιο Βάμου Αποκορώνου Χανίων.

Στο παρόν σημείωμά μου δεν πρόκειται να αναλύσω το βάθος και το ύψος της ποιητικής και συγγραφικής-λογοτεχνικής του δεινότητας και να του πλέξω στεφάνια , αφού με τα λογοτεχνικά έργα του, όπως και τα τακτικά δημοσιεύματά του στα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» και όχι μόνο, έχει κερδίσει επάξια μια σημαντική θέση ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες ,τιμώντας τα Ελληνικά γράμματα και τη δημοσιογραφία.

Τα διηγήματά του εμπνευσμένα από τα χρόνια της καταραμένης τουρκικής σκλαβιάς της Κρήτης θα μπορούσαν να είναι αληθινές ιστορίες που βίωσαν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης και δεν παύουν ακόμα και σήμερα να συγκινούν, τουλάχιστον εμάς των παλαιότερων γενεών που ευτυχώς δε ζήσαμε τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ακούσουμε σαν παραμύθια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που οι γονείς και οι παππούδες τους τα έζησαν από «πρώτο χέρι».

Ο αγαπητός Βαγγέλης μας μεταφέρει με τα διηγήματά του στις εποχές που «όλα τά σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» και μας βοηθά να καταλάβουμε πως σκέπτονταν και ενεργούσαν οι προπάτορές μας ,άντρες και γυναίκες και όλο το ψυχικό μεγαλείο που χρειαζόταν να έχουν μέσα τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινή πραγματικότητα και να κρατούνται όρθιοι πολεμώντας τον κατακτητή μέχρι να έλθει η ώρα του οριστικού λυτρωμού από τα δεινά και να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας.

Να είσαι καλά αγαπητέ Βαγγέλη και να είσαι σίγουρος ότι οι ψυχές των νεκρών των αγώνων του έθνους μας μεταξύ των οποίων και του προγόνου σου οπλαρχηγού Θεοκλή Κακατσάκη θα δέχονται τα γραφόμενά σου ως θυμίαμα στη μνήμη ντους.

*Ο Γιώργος Γιακουμινάκης είναι λογοτέχνης-ποιητής
αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 28.1.2022)

https://www.haniotika-nea.gr/vivliokritiki-potes-tha-kamei-xesteria/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου