Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ - ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 

 

 

 

Καλοί μου φίλοι, καλή Πρωτοχρονιά!
Ένας… αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης κάνει το ποδαρικό για τη νέα χρονιά στον Παιδότοπο σήμερα! Για το βιβλίο «Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης» που απευθύνεται σε παιδιά 7 μέχρι… 107 χρονών, που έγραψε ο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Περθ της Αυστραλίας, καταξιωμένος ανά την Ελλάδα αλλά και διεθνώς συμπολίτης μας, συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης και εικονογράφησε η σύζυγός του Δέσποινα Γιαννακάκη, ο λόγος. Για ένα βιβλίο των εκδόσεων “ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ”, που έγινε ενθουσιωδώς δεκτό τόσο από την κριτική όσο και από το αναγνωστικό κοινό με το που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2021… Για μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία που μας μιλά για την αγάπη, την αλληλεγγύη και την κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου πρόκειται. Για μια ιστορία που μόνο ο Πολυχρόνης μπορούσε να τη γράψει και μόνο η Δέσποινα μπορούσε να την εικονογραφήσει… Δεν θα το κρύψω ότι είμαστε περήφανοι για σας, καλά μου Χανιωτάκια! Καλή συνέχεια σε όλα όσα κάνετε στη μακρινή Αυστραλία αποφανίζοντας μας, Πολυχρόνη και Δέσποινα! Να χαίρεστε τα παιδιά σας και τους γονείς σας και να σας χαίρονται! Καλή σας χρονιά! Καλή σας χρονιά φίλες και φίλοι, μικροί και μεγάλοι, αναγνώστες του Παιδότοπου!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
 

 

Ο Μπάμπης ζει σε μια φάρμα και θέλει μόνο ένα πράγμα, την ησυχία
του. Η έκπληξή του είναι μεγάλη όταν η αγαπημένη του ξαδέρφη,
που είναι γραμματέας του Άγιου Βασίλη, προσγειώνεται με το
έλκηθρο και τους τάρανδους στην αυλή του. Η έκπληξή του είναι
ακόμα μεγαλύτερη όταν του ζητάει να πάρει τη θέση του Αγίου, που
είναι άρρωστος. Ο Μπάμπης δεν θέλει να χάσει την ησυχία του. Οι
τάρανδοι τον αντιπαθούν. Καμινάδες δεν ξέρει να ανεβοκατεβαίνει.
Ούτε μπορεί να τα βάλει με τον μεγάλο εχθρό του Άγιου Βασίλη.
Αλλά ακόμα κι αν ξεπερνούσε όλα αυτά εμπόδια, ποιος θα πίστευε
τον Μπάμπη για Αϊ-Βασίλη; Αφού ο Μπάμπης είναι μαύρος!
Για παιδιά ηλικίας 7+

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 

 

[…] Ο Άγιος Βασίλης του είχε αλλάξει τη ζωή, και τώρα ο Μπάμπης είχε αρνηθεί να τον βοηθήσει! Μετά άρχισε να σκέφτεται όλα τα παιδιά σαν τη Φανή. Παιδιά που μπορεί να είχαν προβλήματα υγείας. Άλλα παιδιά που οι γονείς τους ήταν πολύ φτωχοί για να τους αγοράσουν οποιοδήποτε δώρο. Παιδιά, εκατομμύρια παιδιά που δεν θα έπαιρναν δώρο... Γιατί; Επειδή ο Μπάμπης φοβόταν να ανέβει στο έλκηθρο και να πετάξει; Επειδή φοβόταν τις καμινάδες; Μπορεί να κατάφερνε με τη βοήθεια της Μάρθας να ξεπεράσει τους φόβους του. Κι αν έμπαινε στα σπίτια μόνο πολύ αργά το βράδυ, όταν όλοι κοιμούνται, δεν θα τον έβλεπε κανείς κι έτσι δεν θα τον νόμιζαν για κλέφτη. Έπρεπε να πάει να βρει τη Μάρθα! Ακόμα κι αν ήταν τριγύρω ο Ρούντολφ, που του φαινόταν θεόρατος όταν τον κοίταζε και τον τρόμαζε. […] (σελ. 34).
*******
 

[…] «Μπαμπά...» ακούστηκε μια φωνή δίπλα στον άντρα - και εμφανίστηκε το αγοράκι. Ο Μπάμπης είχε χάσει τη φωνή του, τόσο πολύ φοβόταν.
«Ποιος είσαι, λέω!» του ξαναφώναξε ο άντρας.
«Μα, μπαμπά, δεν βλέπεις; Είναι ο Άγιος Βασίλης!» του είπε το αγοράκι και έτρεξε προς τον Μπάμπη.
Ο Μπάμπης δεν ήξερε τι να κάνει. Ούτε ο πατέρας του παιδιού ήξερε τι να κάνει όταν είδε το αγοράκι να αγκαλιάζει τον Μπάμπη και να τον ρωτάει αν το παιχνίδι ήταν δικό του, αν ήταν ο αυτοκινητόδρομος που είχε ζητήσει.
Κι αφού δεν ήξερε τι να κάνει, ο Μπάμπης χαμογέλασε μόνο. Και ο άντρας απέναντι του χαμογέλασε κι αυτός και άφησε το φτυάρι να πέσει. […] (σελ. 88-89).

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

 

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου για το «Μια ανάσα μόνο» (το 2ο βιβλίο της τριλογίας της Κρήτης). Επίσης έχει τιμηθεί δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου. Τα αστυνομικά του μυθιστορήματα για ενήλικες (Αθηναϊκό Μπλουζ, Baby Blue), με ήρωα τον Στράτο Γαζή, έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Θεατρικά του έργα έχουν ανέβει και βραβευτεί στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Ελλάδα (Αθήνα και ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης) και έχουν εκδοθεί στον Καναδά. Ζει στο Περθ της Αυστραλίας, όπου είναι καθηγητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Murdoch.
Η Δέσποινα Γιαννακάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Είναι οικονομολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), με μάστερ στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ζει στο Περθ της Αυστραλίας, όπου διδάσκει εργαστήρια στο πανεπιστήμιο Murdoch. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που εικονογραφεί.
Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης είναι μια ιστορία που προέκυψε,  επειδή ο Πολυχρόνης και η Δέσποινα ήθελαν να πουν μια ιστορία στα παιδιά τους, στην Αθηνά και στον Μανόλη…





ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 


Ολόφρεσκο, στολισμένο με χρώματα λαμπερά, αισιόδοξα, έφτασε πετώντας μέσα από τον αιθέρα το άρμα ενός αλλιώτικου Άγιου Βασίλη. Ένα βιβλίο κοσμημένο με τις θαυμάσιες εικόνες της Δέσποινας Γιαννακάκη, απολαυστικό, με πηγαίο χιούμορ, που προκαλεί αβίαστα γέλιο. Σίγουρα θα κάνει χαρούμενα τα παιδιά που θα το πάρουν στα χέρια τους και θα το διαβάσουν.
(Ελένη Χωρεάνθη, diastixo.gr)

 

Μια ιστορία υψηλής ποιότητας που έχω την εντύπωση ότι θα πλασαριστεί στις σημαντικές λογοτεχνικές στιγμές των 7+ αναγνωστών. Μια ιστορία που δίνει νέο νόημα στην καλοσύνη, την ανταπόδοση, την αλλαγή, την αγάπη, το νοιάξιμο, την ενσυναίσθηση και ως εκ τούτου στο πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που υπερβαίνει τα λαμπιόνια και τον υλισμό.
Οι έγχρωμες εικόνες της Δέσποινας Γιαννακάκη είναι σημαντική εκδοτική επιλογή, καθώς, αν και σε ένα τόσο δυνατό κείμενο η έλλειψη εικόνων δεν θα αποδυνάμωνε το κείμενο, ωστόσο το χρώμα αλλά και η ποιότητα των εικόνων προσθέτουν, δίνουν μια οπτική κατεύθυνση στον κόσμο του Μπάμπη. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Απόστολος Πάππος, Elniplex



Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, που ζει και εργάζεται στην Αυστραλία, ήδη βραβευμένος για την εφηβική λογοτεχνία του, επινοεί μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και στην ευαισθησία (Μαρία Τοπάλη, Καθημερινή, προτεινόμενα παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα)



Άκρως τρυφερό και ανθρώπινο, με απολαυστική εικονογράφηση, ένα εξαιρετικό βιβλίο με μηνύματα για τον ρατσισμό, τα άτομα με αναπηρία, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, την αιώνια μάχη του καλού με το κακό.
Ολυμπία Κατσένη, matia.gr

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης δεν είναι παραμυθάς. Είναι συγγραφέας αξιώσεων, πολυδιαβασμένος, πολυβραβευμένος στη χώρα μας αλλά και έξω.[…]  Τώρα, μ’ αυτό το σπαρταριστό “μυθικό” αφήνει στο μυαλουδάκι του παιδιού, τα ωραία μηνύματα, που, μάλλον τα είχε κατά νου, εμπνευσμένος, με πρόθεση εξαίρετη, να μιλήσει τον λόγο τον ωραίο! Για τον σεβασμό και την αγάπη, στο διαφορετικό, στο περιβάλλον, στη Μειονότητα!
Φωτεινή Σεγρεδάκη (Χανιώτικα νέα, 13.12.2021)

 

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 1.1. 2022) 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου