Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΓΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ - ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ (ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΠΑΝΤΑ ΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΖΕΡΒΑΝΟΣ)
 
 

Γι’ άλλη μια χρονιά στο Ακρωτήρι, στους Τάφους των Βενιζέλων μεθαύριο, Κυριακή 20 Μαρτίου, με αφορμή το 87ο συναπάντημα απ’ τον θάνατο του Εθνάρχη. Αφού γι’ άλλη μια χρονιά, γίνει, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, από το σχολικό έτος 2002-2003, αποσπέρας, μια μέρα πριν, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” η απονομή βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τη Γ΄ Λυκείου, με θέμα τα σχετικά με τη ζωή, το έργο και την εποχή τού κατά κοινή παραδοχή κορυφαίου Έλληνα πολιτικού.

«Στις 29 Μαρτίου (1936), στις 4 το απόγευμα, η κρητική γη τον δέχθηκε στα σπλάχνα της. Στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι, εκεί όπου το 1897 ύψωσε τη σημαία της κρητικής ελευθερίας και έγραψε την πρώτη μεγάλη σελίδα μιας τρικυμιώδους πολιτικής σταδιοδρομίας. Στον λαϊκό θρήνο προστέθηκε η φωνή του Κωστή Παλαμά: “Έσβησε ο Μέγας, μεγάλο ανάφτε, καθώς εκείνος,/ μνήμα, να είν’ άστρο, φως του η Αθήνα, δρόμος του η Κρήτη,/ του Ομήρου ο στίχος φωνή του πρέπει, δε φτάνει ο θρήνος,/ το πάτημά του πυρό, το ανέβα του Ψηλορείτη./ Των ιερών χρόνων, αρχαίων και νέων, τη λαμπυράδα/ γραμμέν’ η μοίρα του να ξυπνήσει και ν’ αναστήσει,/ οι όργητες άγριες, τα πάθη μπόρες, νύχτες τα μίση·/ τρεμοσαλεύει ο αποσπερίτης, λάμπεις η Ελλάδα”! Η Πηνελόπη Δέλτα θα αποδώσει στο ημερολόγιό της επιγραμματικά τον συγκλονιστικό τρόπο που μεταδόθηκε το άγγελμα του θανάτου, από το ένα στο άλλο χωριό της Κρήτης: “- Σύντεκνε, Εεεε! Σύντεκνε.../ -Εεεε! Ακούω!/ - Κακά μαντάτα… - .../ - Ο αρχηγός απόθανε.../ Σιωπή… Και σε λίγο: / - Ο Θεός σχωρέσει την ψυχή του.../ Κι αν πόθανε, για μας ποτέ δεν θα ποθάνει…”. Η λαϊκή μούσα του νησιού θρήνησε τον μεγάλο ηγέτη εκφράζοντας την οδύνη για την απώλεια της πατρικής μορφής του Βενιζέλου, αλλά και την περηφάνια της κρητικής ψυχής: “Ένας αντρειωμένος πόθανε και παν να τονε θάψουν./ Χάρε και μην το καυχηθείς πως πήρες αντρειωμένο/ τον ηύρηκες ξαρμάτωτο, στα ξένα κουρασμένο./ Χάροντα τσι σαΐτες σου να τσι μαλαματώσεις/ γιατί δεν άφησες καρδιά να μην τηνε πληγώσεις!”». Από το βιβλίο του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος “Βενιζέλος” Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή).

Αισιοδοξίας ανάγνωσμα. Όταν το χανιώτικο “εμείς” συντονίζεται για να τιμά κατά που τού αξίζει τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό, χάρις στο Ίδρυμα που φέρει τ’ όνομα του… Και στην επέτειο του θανάτου του και στην επέτειο της γέννησής του και σε κάθε ευκαιρία και να προβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο το έργο του. Όταν το “βενιζελικό” εμείς σε πανελλήνιο επίπεδο λειτουργεί, έτσι όπως υποδειγματικά και παραδειγματικά λειτουργείται εδώ και 23 χρόνια… Χάρις στο Ίδρυμα με ιθύνοντα νου τον γενικό διευθυντή του Νικόλαο Εμμ. Παπαδάκη που κινεί τα νήματα του, και με πρόεδρο του τα πρώτα 13 χρόνια τον και εμπνευστή του μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη και τα υπόλοιπα με τον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων… Γι’ άλλη μια χρονιά στο Ακρωτήρι, μεθαύριο! 



ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
 
ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  «Απόψε στους Χαιρετισμούς όσοι πιστοί βρεθούνε/ το “Υπερμάχω Στρατηγώ” μ’ ευλάβεια ακούνε», μας λέει στην πρώτη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Για να συμπληρώσει στη δεύτερη: «Τον Ύμνο τον Ακάθιστο θα ψάλλουμε για (Ε)Κείνη/ την Παναγία που σ’ όλους μας αγάπη μόνο δίνει». Οι Β΄ Χαιρετισμοί της Παναγίας, απόψε, μας θυμίζει η μαντιναδολόγος μας…

 ΠΑΝΤΑ ΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΖΕΡΒΑΝΟΣ  «Στον ήλιο γυάλιζαν πολύ/ τα μπιχλιμπίδια που ‘χαν οι στολές/ και δείχνανε απίθανα μεγάλα/ τα χάρτινα κεφάλια./ Τα τύμπανα χτυπούσανε μ’ ένα ρυθμό παράξενα βαρύ/ κι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος/ σκορπούσε ευαρέσκειες με ύφος γελαστό/ στο πλήθος των πιστών του υπηκόων,/ στους μασκαράδες που πιστά ακολουθούν/ και στο λαό που του αρέσουν οι παράτες». Από την ποιητική συλλογή “Ένας πίθηκος συλλογιέται” του ποιητή Αλέξη Ζερβάνου, που έφυγε πριν από 7 χρόνια για τον Επουράνιο Παρνασσό, οι στίχοι. Και του Αγίου Αλεξίου ανθρώπου του Θεού, σήμερα 17 Μαρτίου. Πάντα ωσεί παρών με τον πίθηκο του ο φίλος μου...
 
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 17.3.20023) 


 https://www.haniotika-nea.gr/gi-alli-mia-chronia-sto-akrotiri/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου