Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΗΛΙΑΚΗ - ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ (ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΝΤΑ, ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΚΙΝΑΚΙ)


                
                             ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΗΛΙΑΚΗ 

«Συνεχίζοντας την ανηφορική πορεία μας με στροφές, και περνώντας από τον συνοικισμό Βαμβακάδο, μετά από αρκετή πορεία, θα βρεθούμε στην κορυφή βουνού. Όλες οι συνοικίες της Καντάνου που συναντούμε στην πλαγιά έχουν καταπληκτική θέα και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Το όραμα από την κορφή είναι μαγευτικό. Από τη μια μεριά εικονίζεται το Δυτικό Σέλινο με τον Άη Δίκαιο και από την άλλη, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το Ανατολικό Σέλινο, δηλαδή ο Λάκκος Σγουράφου με τα καταπληκτικά πανέμορφα και ηρωικά 20 χωριά του, τα οποία αποτελούσαν τον πρώην ομώνυμο Δήμο Σγουράφου (αλλιώς Δήμου Καμπανού). Επίσης εικονίζονται και οι πλαγιές της Μαδάρας. Εξάλλου στο βάθος καταμεσίς του πέλαγους διακρίνουμε τη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα. Ξεχωριστές οι αντιθέσεις, θαυμάσιοι οι πολύχρωμοι πίνακες που σχηματίζονται. Από εδώ κατηφορίζοντας, δεν θ’ αργήσουμε να αντικρίσουμε στα δεξιά μας μια αξιόλογη βιομηχανική μονάδα...». Απόσπασμα από το τρίτο κεφάλαιο με τίτλο “Χωριό Τεμένια Σελίνου” του βιβλίου “Γνωριμία με τις Επαρχίες Κισάμου και Σελίνου του Ν. Χανίων (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) - ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ” του εκ Στροβλών Σελίνου ορμώμενου φίλου μου επί τιμή νομικού συμβούλου του κράτους και μια ζωή στυλοβάτη της Ένωσης Κρήτης Σελίνου Αττικής “Η Έλυρος”, συγγραφέα Θεοδώρου Δ. Ηλιάκη. Σαν δείγμα της αγαπητικής για τον τόπο του, τη γενέθλια επαρχία, γραφής του.
«Όποιος δεν αγαπά και μάλιστα με πάθος τον τόπο του, δεν μπορεί να λέει πως αγαπά τον κόσμο», έλεγε συχνά (στο περίπου τα λόγια του) ο μακαριστός μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, ο Άγιος στη λαϊκή συνείδηση Ειρηναίος Γαλανάκης. Και σ’ αυτόν, τον Παππού της Κρήτης «με ιδιαίτερα αισθήματα ευγνωμοσύνης και χρέους» αφιερώνεται και ο τόμος αυτός, όπως και οι δύο πρώτοι άλλωστε, αλλά και αυτοί που κατά δήλωση του συγγραφέα θα ακολουθήσουν. Όπως και στη μνήμη της χαρισματικής αείμνηστης συζύγου του Διαλεκτής, που έφυγε πριν από 15 χρόνια «στους ουρανούς, στους αξιοσέβαστους γονείς του Δημήτριο και Αλεξία Ηλιάκη και σε όλους αυτούς, κληρικούς και λαϊκούς, που αγωνίστηκαν, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της Ελευθερίας για την Πατρίδα μας». Χρωστάμε σ’ αυτούς που έφυγαν, χρωστάμε σ’ αυτούς που συνεχίζουν, χρωστάμε σ’ αυτούς που θα ‘ρθουν μετά από μας. Ανθοί και καρποί αυτού του χρέους οι τρεις μέχρι τώρα γραμμένοι “με λογισμό και μ’ όνειρο”, καλαίσθητοι, διανθισμένοι με πολλές έγχρωμες φωτογραφίες του Φάνη Μανουσάκη και άλλων, “Ηλιάκειοι άθλοι”, όπως κι αυτοί που θα ακολουθήσουν. «Εξάλλου μελλοντικά θα παρουσιάσουμε σταδιακά όλες τις υπόλοιπες περιοχές και τα χωριά που περιλαμβάνονται στις επαρχίες Κισσάμου και Σελίνου, δηλαδή όλης της Ιεράς Μητρόπολης μας», γράφει ο ξεχωριστός αυτός πνευματικός δημιουργός. Ευλογία για μένα η φιλία μας, που ξεκίνησε στα μέσα της 10ετίας του 1970, όταν βρέθηκα νεοδιόριστος δάσκαλος στις Στροβλές… Τι αναμνήσεις! 


ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΝΤΑ «Σεβντά μου ανοιξιάτικε, με χελιδόνι μοιάζεις/ μέσα στα φύλλα τση καρδιάς, φωλιά καινούργια σιάζεις». Δυνατή ποίηση η πρώτη σημερινή ερωτική μαντινάδα της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. Δυνατή ποίηση και η δεύτερη. «Το χελιδόνι του σεβντά στη σκέψη φτερουγίζει,/ η άνοιξη του έρωτα, μ’ ένα φιλί αρχίζει», μας λέει στη δεύτερη. Έκαστος στο είδος του κι η Νεκταρία στις ερωτικές, αλλά και γενικότερα, στις μαντινάδες. Αξεπέραστη!

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ  Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, άρχισαν να δίνουν τα ρέστα τους τα επιτελεία των κομμάτων με επικεφαλής τους αρχηγούς. Για να δούμε τι θα δούμε, ποιοι θα γελούν και ποιοι θα κλαίνε στο τέλος. Και ποιοι θα μείνουν με άδειες τσέπες βεβαίως, βεβαίως… Ελλάς, Ελλάς, τι θα γίνει, φίλοι μoυ με μας… Ίδομεν…

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΚΙΝΑΚΙ Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω; Με ερωτηματικό. Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω! Με θαυμαστικό. Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω… Με αποσιωπητικά. Την τουρκική μεταστροφή στις διμερείς σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα έχω στον νου μου. Για να δούμε τι θα δούμε; Για να δούμε τι θα δούμε… Για να δούμε τι θα δούμε!

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 28.3.2023)

https://www.haniotika-nea.gr/pali-sto-selino-me-ton-theodoro-iliaki/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου