Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 3ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

Π. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΕΥΧΕΣΑΙ

 


Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Για την επίσκεψη του συγγραφέα Παναγιώτη Δημητρόπουλου στο 3ο Δημ. Σχ. Χανίων, όπου παρουσίασε, μεταξύ των άλλων, και το βιβλίο του “Πρόσεχε τι εύχεσαι”, που κυκλοφορεί με εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη απ’ τις εκδόσεις “Ελληνοεκδοτική”, ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Να ’ναι καλά η γνωστή στους αναγνώστες της στήλης δασκάλα του σχολείου Ευαγγελία Φουντουλάκη που είχε την ευθύνη για τη συγκέντρωση και την αποστολή του σχετικού υλικού, όσοι “δούλεψαν” γι’ αυτό, και βέβαια ο καλός συγγραφέας που κατά που φαίνεται “έκλεψε” τις καρδιές των παιδιών. Εκ των ων ουκ άνευ ότι αξίζουν συγχαρητήρια στη δ/νση και στον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου και γι’ αυτήν τους τη δράση.

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
δάσκαλος - λογοτέχνης

 

 

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 

 

Στo πλαίσιo της φιλαναγνωσίας το 3ο Δ.Σ. Χανίων φιλοξένησε λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, τον συγγραφέα κ. Δημητρόπουλο, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα για να «ταξιδέψει» μικρούς και μεγάλους μέσα από το παραμύθι του «Πρόσεχε τι εύχεσαι» (εκονογράφηση:

Οι μικροί μαθητές συνεργάστηκαν για να υποδεχτούν τον συγγραφέα πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις, τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά του σχολείου μας στόλισαν τις αίθουσες με πανό και ζωγραφιές σχετικές με το παραμύθι και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς έκαναν δραματοποίηση του κειμένου, τραγούδησαν και χόρεψαν για να καλωσορίζουν τον κ. Δημητρόπουλο. Στο πλαίσιο των δράσεων τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου έγιναν «δημοσιογράφοι» και πήραν συνέντευξη από τον συγγραφέα, ο οποίος με τη σειρά του είχε προετοιμάσει διάφορα στοχευμένα παιχνίδια για να αφυπνίσει όχι μόνο τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους λ.χ. ζητήθηκε από δυο άτομα να καθίσουν πλάτη ο ένας στον άλλον και να πουν τι βλέπουν απέναντι τους, τα αντικείμενα που ανέφερε καθένας ήταν διαφορετικά, έπειτα ζητήθηκε να ανταλλάξουν θέση, έτσι ο ένας πήρε τη θέση του άλλου… Η κούπα του Πυθαγόρα, που ταξίδεψε επίσης από την Αθήνα, μας δίδαξε πώς μπορούμε να αρκεστούμε σε όσα διαθέτουμε, ενώ ένα κοινό μπαλόνι λειτούργησε ως σημείο αφόρμησης για έγκαιρη εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας ώστε να μπορεί να αποφευχθεί μια εκρηκτική συμπεριφορά και να προστατευτεί όχι μόνο το περιβάλλον μας αλλά κι εμείς οι ίδιοι. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με χάρτινα στολίδια- αστέρια που κατασκευάστηκαν από παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς, επάνω τους γράφτηκαν ευχές, κάθε στολίδι διαβάστηκε στην ολομέλεια κι έπειτα πήρε τη θέση του στο δέντρο της τάξης. 

 

Στα πλαίσια ενδυνάμωσης της συνεργασίας και των σχέσεων σχολείου –οικογένειας πραγματοποιήθηκε, επίσης, απογευματινή εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς με καλεσμένο τον κ. Π. Δημητρόπουλο και την ψυχολόγο, στέλεχος του κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, κα Ελένη Κουράκη (Msc), κατά την οποία συζητήθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία άπτονται του ενδιαφέροντος γονέων και εκπαιδευτικών.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημητρόπουλο για την επίσκεψη του στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, επίσης, τον κ. Βαγγέλη Κακατσάκη και τους συνεργάτες του για την παρουσίαση της δράσης αυτής στον «Παιδότοπο» της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα.

Μαρία Τζαγκαράκη και Μαριάννα Κουρουκίδου

Δασκάλες Παράλληλης Στήριξης




ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το παραμύθι δίνει ένα πολύ σημαντικό ηθικό δίδαγμα

Σμαραγδή, Στ2

Με εντυπωσίασε πολύ σε αυτό το παραμύθι που δυο μικρά κοριτσάκια που κάηκαν στο Μάτι πριν μερικά χρόνια και το βιβλίο τις χαρακτηρίζει ως «νεράιδες»

Μαρία Μπερεδάκη Στ2

Αυτό το παραμύθι μου άρεσε πολύ για την εικονογράφησή που είχε και κυρίως γιατί βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα

Μαρία Τσοχαντάρη, Στ2

Στο βιβλίο αυτό μου άρεσε πολύ η εικονογράφηση. Επίσης, μου έμαθε πως δεν πρέπει να ζητάω συνέχεια καινούρια πράγματα αλλά να εκτιμώ αυτά που ήδη έχω.

Κώστας Σκαρπέντζος, Στ2

Το βιβλίο είναι ένα χαρούμενο βιβλίο και ταυτόχρονα ένα θλιβερό βιβλίο. Με τάραξε λίγο γιατί μου θύμισε τον παππού μου

Βαγγέλης, Στ2

Μου άρεσε πολύ η εικονογράφηση και ο τρόπος που μας πέρασε αυτό το ηθικό δίδαγμα.

Φένια, Στ2



ΔΥΟ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος μέσα από μια ανατρεπτική ιστορία μιλά για τη σημασία που έχουν η ευγνωμοσύνη και η αλληλεγγύη στη ζωή μας. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αγγίζει κάθε παιδί αλλά και κάθε γονιό.

Ράνια Σαββίδου, Ε2

«Το βιβλίο του κ. Δημητρόπουλου, έδωσε την πολύτιμη ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά τους για μια πληθώρα θεμάτων, όπως ο ελεύθερος χρόνος και η χρήση του, οι προτεραιότητες που θέτουμε στη ζωή, η χρησιμότητα των ορίων μέσα στην οικογένεια, η ανάγκη να κάνουμε λάθη και να μάθουμε από αυτά και τι σημαίνει τελικά να εκτιμάμε πρόσωπα και καταστάσεις και να μην τα θεωρούμε δεδομένα.»

Φουντουλάκη Ευαγγελία, Ε1



Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Τερεζάκη Χρύσα (Διεθύντρια), Μαντζουράνης Ανέστης, Αποστολίδης Νίκος, Δασκαλάκη Αλίκη, Θεολόγη Ελλισάβετ, Κουκουρίκου Μαριάννα, Σολυδάκης Μάνος, Χατζηαναγνώστου Σοφία, Τοζακίδου Βασιλική, Φουντουλάκη Ευαγγελία, Λαδάκης Γιάννης, Σαλτσίδου Σημέλα, Σημαντηράκης Αλέξανδρος, Σκουφίδου Κατερίνα, Σαβιολή Αδαμαντία, Παπαδάκη Γεωργία, Χριστουλάκη Ευαγγελία, Ράνια Σαββίδου, Τζαγκαράκη Μαρία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος γεννήθηκε το 1976 στα Χανιά, αλλά έζησε ως και τα εφηβικά του χρόνια στην Αμαλιάδα. Το 1997 πέτυχε σε Πανελλαδικό Διαγωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατατάχθηκε με τον βαθμό του Λοχία στον Ελληνικό Στρατό, όπου υπηρετεί μέχρι τώρα με τον βαθμό πλέον του Αρχιλοχία (ΠΖ). Ασχολείται μεταξύ των άλλων και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 4.3.2023 )

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου