Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΦΑΚΙΩΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ "E TUINΝING ΚΙ ΕΜΕΙΣ

 

 

 

 Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Ιδιαίτερα χαρούμενες δηλώνουν στην αρχή του κειμένου τους που φιλοξενείται στον σημερινό Παιδότοπο οι δασκάλες του Νηπιαγωγείου Χωραφακίων Ακρωτηρίου Καλλιόπη Δουρμούσογλου, Λαμπρινή Παναγιωτοπούλου και Αναστασία Φίλων, που το σχολείο τους κέρδισε φέτος για 2η φορά την ετικέτα “etwinning”. Τις συγχαίρω ολόψυχα γι’ αυτήν την πολύ σημαντική διεθνή διάκριση και τις ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση αλλά και για την “ξενάγηση” που μας κάνουν στην εν λόγω πανευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα. Και βέβαια ξεχωριστά για την παραπομπή τους στο υπέροχο Ιστολόγιο του Σχολείου τους, όπου φαίνονται αναλυτικά όλες οι δράσεις, τα έργα και οι διακρίσεις τους...

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης

 

 

 

Το Νηπιαγωγείο μας, το Νηπιαγωγείο Χωραφακίων Ακρωτηρίου είναι ένα από τα 4485 σχολεία πανευρωπαϊκά, που φέτος κέρδισαν την ετικέτα "Etwinning School 2023-2024". Είναι η 2η φορά που το σχολείο μας παίρνει αυτή τη διάκριση και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες γι’ αυτό καθώς είναι και αυτή μια μορφή αναγνώρισης της απόλυτης συνεργασίας και συνεννόησης που υπάρχει μεταξύ μας! Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να γίνουν όλα κατανοητά!

Η Κοινότητα eTwinning

Με την ένταξη στο eTwinning οι εκπαιδευτικοί (και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου) γίνονται μέρος της «Κοινότητας για τα σχολεία στην Ευρώπη» και επωφελούνται από ατελείωτες ευκαιρίες. Η κοινότητα του eTwinning αποτελείται από χιλιάδες εκπαιδευτικούς που μοιράζονται ένα όραμα για σχολεία χωρίς αποκλεισμούς, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας με ουσιαστικό τρόπο και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Οι eTwinners συναντώνται και δικτυώνονται στο διαδίκτυο, στο σχολείο, σε εκδηλώσεις και συνέδρια eTwinning και όπου μπορούν να εμπνεύσουν άλλους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών. Η κοινότητα του eTwinning από την περσινή χρονιά λειτουργεί υπό νέα “στέγη”, στη νέα ενιαία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Σχολική Εκπαιδευτική Πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το έργο των εκπαιδευτικών παρέχοντας ευκαιρίες σε αυτούς να αξιολογηθούν για τις δραστηριότητές τους στο πρόγραμμα eTwinning. Μια από αυτές τις ευκαιρίες είναι και η ετικέτα του Σχολείου eTwinning.


Η ετικέτα "eTwinning School

 

Τι σημαίνει, όμως, η ετικέτα "eTwinning School"; Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα:

"Τα σχολεία eTwinning ενσωματώνουν τις αξίες του eTwinning στις πολιτικές, την πρακτική και την επαγγελματική ανάπτυξη του σχολείου με την υποστήριξη της διοίκησης του σχολείου. Με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning, το eTwinning αναγνωρίζει και αξιολογεί τη συμμετοχή, τη δέσμευση και την αφοσίωση όχι μόνο μεμονωμένων eTwinners, αλλά ολόκληρου του σχολείου, όπου συνεργάζονται ομάδες δασκάλων και διευθυντών σχολείων.

Τα σχολεία που βραβεύονται με το σήμα είναι έτοιμα και πρόθυμα να συμμετάσχουν σε ένα αναπτυξιακό ταξίδι με δραστηριότητες που μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά.

Η eTwinning School Mission “Αποστολή του eTwinning School” είναι η πυξίδα όλων των Σχολείων eTwinning. Η Αποστολή δίνει έμφαση σε στοιχεία όπως:

  • Κοινή ηγεσία

  • Συνεργασία και ομαδική εργασία

  • Students’ agency (Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά. Είναι σαν ένα "πρακτορείο μαθητών" το οποίο αναφέρεται στη μάθηση μέσω δραστηριοτήτων που έχουν νόημα και σχετίζονται με τους μαθητές, καθοδηγούμενοι από τα ενδιαφέροντά τους και συχνά αυτοκινούνται με την κατάλληλη καθοδήγηση από τους δασκάλους. Με απλά λόγια, δίνει στους μαθητές φωνή και συχνά επιλογή στον τρόπο μάθησης.)

  • Ένταξη και καινοτομία

  • Ύπαρξη προτύπου για άλλα σχολεία."

Τα προνόμια των σχολείων eTwinning

Τα προνόμια των σχολείων eTwinning, όπως αναφέρονται και στην επίσημη ιστοσελίδα, είναι τα εξής: 1) Aναγνωρίζονται επίσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπα για το eTwinning και αποτελούν ένα δίκτυο κορυφαίων σχολείων για να εμπνεύσουν τη μελλοντική ανάπτυξη της δράσης. 2) Όλα τα σχολεία eTwinning λαμβάνουν το κιτ σχολείου eTwinning που περιλαμβάνει μια πλακέτα και μια σημαία.4} Έχουν υψηλή ορατότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενθαρρύνονται να εμφανίζουν την ετικέτα του σχολείου τους eTwinning σε διαφημιστικό και ενημερωτικό υλικό. 5) Ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης 6) Αποτελούν μέρος μιας ειδικής ομάδας eTwinning για να μοιράζονται καλές πρακτικές, να συνεργάζονται και να παρακολουθούν αποκλειστικές διαδικτυακές εκδηλώσεις.


Ο ρόλος μας

 

Η ετικέτα αυτή, λοιπόν, αφορά στα δυο τελευταία σχολικά έτη, που το σχολείο μας είχε ενεργό ρόλο στην πλατφόρμα eTwinning με δύο πολύ αγαπημένα έργα, το ευρωπαϊκό “Art Code” που “έτρεξε” τη χρονιά 2021-22 και βασιζόταν στις αρχές και στους άξονες της εκπαίδευσης STE(A)M και το εθνικό “Παραμύθια μια συνήθεια ή….με πηλό και με ρεβύθια” με συνεργάτες τα νηπιαγωγεία των Κουνουπιδιανών Ακρωτηρίου εδώ στα Χανιά, κατά το σχολικό έτος 2020-21, μέσα από το οποίο προσεγγίσαμε την εικαστική τέχνη.

Αναλυτικά όλες οι δράσεις, τα έργα και οι διακρίσεις που έχει λάβει το σχολείο μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου: Blog | chorafakia (4nipakrot.wixsite.com)


Με εκτίμηση,

οι νηπιαγωγοί:

Δουρμούσογλου Καλλιόπη, Παναγιωτοπούλου Λαμπρινή, Φίλων Αναστασία


ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

Η ΗΜΕΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑΣ Η δική μας δράση για την Ημέρα αυτή έχει τίτλο: "Βάζω χρώμα στην εφημερίδα για να την κάνω ευτυχισμένη" Μετά από την ανάγνωση του βιβλίου μας "ο κύριος Ευτύχης και η κυρία Δυστυχία", συζητήσαμε τί είναι αυτό που ο καθένας ορίζει ως Ευτυχία, όχι ως χαρά! Μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και πότε; Ποιο είναι το αντίθετο της Ευτυχίας; Ποια καθημερινά πράγματα μας δίνουν Ευτυχία; Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς Ευτυχία; Και καταλήξαμε ότι εάν τα βλέπαμε όλα ασπρόμαυρα, όπως στις παλιές φωτογραφίες, θα μας έλειπε η Ευτυχία! Έτσι, βάλαμε στην εφημερίδα χρώματα για να την κάνουμε ευτυχισμένη!!

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 3.6.2023) 

https://www.haniotika-nea.gr/i-koinotita-ty-etwinning-ki-emeis/








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου