Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ" ΠΑΓΩΝΔΑ ΣΑΜΟΥ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ "ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ' ΟΝΕΙΡΟ“

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

 

Άνθος και καρπός της αγάπης για τα παιδιά η «“Παιδική Φωλιά” Παγώνδα Σάμου», η καλαίσθητη πολυσέλιδη έγχρωμη τρίμηνη εφημερίδα που επιμένει να βγάζει εδώ και πολλά χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων “Ομόνοια” με υπεύθυνη ύλης την, και συγγραφέα, πρόεδρο του Αγγελική Βαλεοντή- Δεμερτζή. Χαρά μου η φιλοξενία της στον Παιδότοπο – το πρώτο Σάββατο του περασμένου Οκτώβρη η τελευταία φορά. Δείγματα απ’ το τελευταίο το με αρ. 109 16σέλιδο φύλλο της που καλύπτει το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σήμερα.

Συνεχίζουμε με «με λογισμό και μ’ όνειρο», εδώ στον Παγώνδα… η φωνή που μου φαίνεται ότι ακούω.

Καλή συνέχεια, κυρία Αγγελική.

Τι ευλογία κι αυτή χάριν των παιδιών να υπάρχουμε οι μεγάλοι!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος- λογοτέχνης



Η Γιαγιά μου ένα βήμα πριν ολοκληρώσει το όνειρό της!

 


Η γιαγιά μου ξεκίνησε Βυζαντινά κάνοντας τηλε-σχολείο. Έμαθε Πάρα πολλά, αν και δυσκολεύτηκε λίγο, όμως δεν το έβαζε κάτω. Ενάμιση χρόνο τώρα κάνει μαθήματα με έναν υπέροχο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής, τον κύριο Ευθύμια Πετράκο. Μαθαίνει πολλά από εκείνον.
Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται, γιατί τον Ιούνιο θα δώσει εξετάσεις στην Αθήνα για τα πτυχία της Αρχιψάλτριας. Διαβάζει ασταμάτητα και ταυτόχρονα εργάζεται κιόλας στο Δημοτικό Σχολείο του Παγώνδα, που είμαι εγώ μαθήτρια και η γιαγιά μου καθαρίστρια.
Όταν έχει κενό διαβάζει και όταν τη βλέπω χαίρομαι πολύ για αυτήν!!! Τη θαυμάζω για όσα έχει καταφέρει και είμαι περήφανη για εκείνη. Της εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να πραγματοποιήσει τα όνειρα της !!! Σε λατρεύω γιαγιάκα μου!!!

Νίκη Σμυρναίου 

Ε΄ Τάξη Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα


«Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα»


Πριν από λίγο καιρό μου έδωσε η κυρία Αγγελική ένα βιβλίο, που μας έστειλε η κυρία Σιταροπούλου Μαρία, μια πολύ καλή φίλη και υποστηρίκτρια της Παιδικής μας Φωλιάς, για να το διαβάσουμε.

Λέγεται « Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα» και βασίζεται στην ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζαϊ, ένα μικρό κορίτσι που ήλπιζε σε έναν ειρηνικό κόσμο.

Όλα άρχισαν όταν η μικρή Μαλάλα ήταν 10 χρονών και παρα-κολουθούσε στην τηλεόραση μια σειρά με ένα αγοράκι που είχε ένα μαγικό μολύβι και μπορούσε να κάνει με αυτό τα πάντα, όπου κι αν βρισκόταν. Η Μαλάλα ήθελε πάντα να έχει ένα μαγικό μολύβι.

Η Μαλάλα έμενε στο Πακιστάν και μία μέρα οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν την εκπαίδευση των κοριτσιών στο σχολείο.
Το κορίτσι που αγαπούσε πολύ το σχολείο, θεωρούσε ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν καθόλου δίκαιη. Πίστευε πως όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Συνειδητοποίησε όμως ότι έχει κι εκείνη φωνή και ήθελε να ακουστεί. Κατάλαβε σύντομα ότι η ζωή δεν χρειάζεται ένα μαγικό μολύβι για να γίνει καλύτερη, αρκεί να ακουστούν όλων μας οι φωνές!!!

Κατά τη γνώμη μου αυτό το βιβλίο είναι υπέροχο και πρέπει να το διαβάσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι!! 

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία!!!


Νίκη Σμυρναίου 

Ε΄ Τάξη Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΩΝΔΑ



Μια όμορφη Κυριακή στο χωριό του παππού μας, τον Παγώνδα, συναντήσαμε στην πλατεία την κυρία Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή. Μας ρώτησε αν είχαμε επισκεφτεί ποτέ τα Μουσεία του χωριού μας.

Το Λαογραφικό του «Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα Σάμου «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», του οποίου είναι
και πρόεδρος και το «Ιστορικό» του Συλλόγου «Φίλων του Ιστορικού Μουσείου Παγώνδα», που είναι πρόεδρος ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης και αν θα θέλαμε να τα δούμε. Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη, γιατί δεν μας είχε δοθεί η ευκαιρία άλλη φορά.

Στο Λαογραφικό Μουσείο μπήκαμε μέσα με μεγάλη προσοχή και ησυχία. Η κυρία Αγγελική μας έκανε την ξενάγηση στα διάφορα δωμάτια. 

- Πρώτο δωμάτιο η κουζίνα με το τζάκι. Δίπλα στο τζάκι ο σοφράς, ένα χαμηλό στρογγυλό τραπέζι με τα πήλινα πιάτα που έτρωγαν.

- Ανεβήκαμε στο δεύτερο πάτωμα και το πρώτο δωμάτιο που είδαμε ήταν αυτό που είχε στη μία γωνιά τον Αργαλειό και γύρω του όλα τα εργαλεία του.

- Δεύτερο δωμάτιο το υπνοδωμάτιο. Το σιδερένιο κρεβάτι των γονιών και η κούνια του μωρού.

- Τρίτο δωμάτιο το σαλόνι με τον σκαλιστό καναπέ και την τραπεζαρία.

Ήταν όλα πολύ όμορφα, αλλά μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε ο Αργαλειός που εκεί οι γυναίκες έφτιαχναν όλα το προικιά τους. Το σίδερο, που έβαζαν μέσα κάρβουνα για να ζεσταθεί, γιατί δεν είχαν τα σπίτια ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πήλινες στάμνες που έβαζαν μέσα το νερό. Στο τέλος κατεβήκαμε κάτω και δίπλα στην κουζίνα ήταν το Κατώι. Εκεί είδαμε και πολλά εργαλεία που είχαν οι άνδρες στη δουλειά τους, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, ο τσαγκάρης και άλλα πολλά. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Ιστορικό Μουσείο. Εκεί είδαμε πάρα πολλές φωτογραφίες από παλιούς ανθρώπους που έζησαν στο χωριό και έχουν προσφέρει στην ιστορία του χωριού. Διάφορα παλιά νομίσματα και βιβλία. 

Φεύγοντας γράφαμε τις όμορφες εντυπώσεις μας στο βιβλίο επισκεπτών. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία
Αγγελική για την ευκαιρία που μας έδωσε και την ξενάγησή της. 

Πραγματικά αξίζει να τα επισκεφτούν όσοι δεν το έχουν επισκεφτεί.


Βασίλης Κουλούρης - Κωνσταντίνος Λεβισιανός 

Δ' Τάξη 2' Δημοτικό Πειραματικό Σχολείο Σ


Η ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ του ΠΑΓΩΝΔΑ 



Επιτέλους μετά από σχεδόν ένα χρόνο έφτιαξαν την Παιδική χαρά στον Παγώνδα, για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά.

Το περασμένο καλοκαίρι το χωριό μας ήταν γεμάτο με πολλά παιδάκια, ακόμα κι από άλλα μέρη που είχαν έρθει για διακοπές, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε Παιδική Χαρά για να παίξουμε.

Τώρα πια, η παιδική μας χαρά είναι έτοιμη και φαίνεται πάρα πολύ ασφαλής κι έτσι όλα τα παιδιά θα παίζουμε ξέγνοιαστα. Υπάρχουν 4 ολοκαίνουργιες κούνιες, μία τέλεια τσουλήθρα με σπιτάκι και καινούργια τραμπάλα. Υπάρχει ακόμα ένα παγκάκι για να καθόμαστε. Η τοποθεσία που βρίσκεται η παιδική χαρά μου αρέσει πολύ, γιατί είναι κοντά στην πλατεία και στον χώρο υπάρχουν δύο δέντρα που το καλοκαίρι θα μας κάνουν σκιά. 

Ελπίζω όλα τα παιδιά να έρχονται στην καινούργια παιδική χαρά και να περνάμε όμορφα. 

Θα πρέπει όμως να την κρατάμε καθαρή και να προσπαθούμε να μην κάνουμε ζημιές στα παιχνίδια.

Ευαγγελία Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτου 

                                                                                                                         Γ' Τάξη Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 10.6.23)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου