Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Σε μια ωραία κυρία της παιδικής μας λογοτεχνίας, στην αγαπημένη των παιδιών, πολυδιαβασμένη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου είναι αφιερωμένος ο σημερινός Παιδότοπος. Σ’ αυτήν στέλνουν την αγάπη τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου,  τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Στερνών που πέρυσι πήγαιναν προνήπιο
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΕΡΝΩΝ ΑΚΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Στην κυρία Λότη με αγάπη!
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Σε μια ωραία κυρία της παιδικής μας λογοτεχνίας, στην αγαπημένη των παιδιών, οποιασδήποτε ηλικίας, από 4 μέχρι 104 ετών, πολυδιαβασμένη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου είναι αφιερωμένος ο σημερινός Παιδότοπος. Σ’ αυτήν στέλνουν την αγάπη τους, εκπροσωπώντας κι όλα τ’ άλλα παιδιά των σχολείων του τόπου μας, που είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν πριν από ένα χρόνο, τέτοιες μέρες κατά τον ερχομό της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Στερνών που πέρυσι πήγαιναν προνήπιο. Πολλά, κατάπολλα τα ευχαριστώ μου στις δασκάλες τους και ιδιαίτερα στην και καλή μου φίλη συγγραφέα, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Δέσποινα Τζιάκη, που ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μου…
Χάρις σ’ αυτές τούτο το αφιέρωμα στην και των δασκάλων αγαπημένη κυρία Λότη…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β.Θ.Κ.


Τα παιδιά που φέτος είναι νήπια θυμούνται την επίσκεψή μας στην Παιδική Βιβλιοθήκη Χανίων -πριν ένα χρόνο περίπου- και τη συνάντησή μας με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Η συνάντηση με τη συγγραφέα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους και για τα παιδιά και για τις εκπαιδευτικούς αφού δε γνωρίζαμε ότι η κα Λότη βρισκόταν στα Χανιά μας.
Σήμερα φέραμε στη μνήμη μας την επίσκεψη, τις όμορφες αναμνήσεις από εκείνη την έξοδο, την ξεχωριστή μέρα από τη σχολική μας ζωή! Τα μικρά παιδιά στέλνουν τις ζωγραφιές τους και κάποιες σκέψεις τους στην αγαπημένη συγγραφέα που συχνά μας συντροφεύει μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου μας με τα βιβλία και τις όμορφες ιστορίες της .
Οι νηπιαγωγοί
Δέσποινα Τζιάκη,
Αγγελική Γιαλιτάκη,
Αικατερίνη Κορακάκη
Νικόλας Ζουριδάκης: «Σας ευχαριστούμε που ήσασταν στη βιβλιοθήκη και περάσαμε ωραία»
Μαρία Ζουριδάκη: «Να είστε καλά κα Λότη να πηγαίνετε σε πολλές παιδικές βιβλιοθήκες και να έρχονται όλα τα παιδάκια για επίσκεψη να τους διαβάζετε τις ιστορίες σας»
Παναγιώτα Καρτεράκη: «Μου άρεσαν πάρα πολύ τα βιβλία σας και χάρηκα που σας είδα»
Κατερίνα Κουλοχέρα: «Σας ευχαριστούμε κα Λότη που μας διαβάσατε λίγο από το υπέροχο βιβλίο σας, “Κάθε νεράιδα και δουλειά”»
Ειρήνη Μεγαλοοικονόμου: «Ευχαριστούμε κ. Λότη που μας διαβάσατε ένα κομμάτι από τα ωραία βιβλία σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!»
Κωνσταντίνος Μοσχοφίδης: «και …danke… το ευχαριστώ στα Γερμανικά»
Νίκη Λιονάκη: «Σας αγαπάμε πάρα πάρα πολύ και να προσέχετε να μην κρυώσετε για να μπορείτε να πηγαίνετε στις βιβλιοθήκες και στα σχολεία»
Λευτέρης Τζομπανάκης: «Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε αυτή την έκπληξη και σας βρήκαμε στη βιβλιοθήκη, περάσαμε όμορφα και μας διαβάσατε αυτό το ωραίο βιβλίο»

Πέρυσι το νηπιαγωγείο μας επισκέφτηκε τη δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων. Όταν γύρισαν, η κόρη μου ήταν πολύ χαρούμενη, μόλις μπήκε σπίτι σήκωσε τα χέρια ψηλά με ενθουσιασμό και είπε «Μαμά πάει τελείωσε, εγώ το αποφάσισα θα γίνω συγγραφέας!» Μίλησε μαγεμένη νια τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου που τους παρουσίασε παραμύθια της.
«Μαμά θέλω να γίνω σαν την κυρία Λότη, μπορώ; Εγώ το αποφάσισα θα γίνω συγγραφέας, πάει και τελείωσε!».
Μαρία Χριστουλάκη,
(μητέρα της Ειρήνης)

Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου
Γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε στην Αθήνα. Εχει τιμηθεί με επτά βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με τον έπαινο Pier Paolo Vergerio του Πανεπιστημίου της Padova και με το βραβείο Ουράνη για την παιδική λογοτεχνία από την Ακαδημία Αθηνών.
Εργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιαπωνικά, έχουν μεταδοθεί από την ΕΡΤ και το ΡΙΚ κι έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και ξένα αναγνωστικά.
Εχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε οκτώ διεθνή συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και έχει δώσει πλήθος διαλέξεις και ομιλίες για την παιδική λογοτεχνία σε όλη την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Μελέτης και Ερευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας “Οι διαδρομές” και μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Γενική Γραμματέας 1984-1990) και άλλων λογοτεχνικών σωματείων.
Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της υπάρχουν στην ιστοσελιδα: «http://www.loty.gr/».
Βιβλιοπρόταση










“Το Πάσχα της νόνας Χελώνας» της Λότης Πέτροβιτς -Ανδουτσοπούλου και εικονογράφηση από το Γιώργο Σγουρό – εκδόσεις Πατάκη
“Το Πάσχα της νόνας Χελώνας” είναι ένα από τα πολλά βιβλία της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Το διαβάσαμε πέρυσι στο νηπιαγωγείο μας, λίγες μέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα. Μας άρεσε και σας το προτείνουμε.
Πρόκειται για μια πασχαλινή ιστορία που ο καυχησιάρης λαγός παίρνει ένα μάθημα από τη νόνα Χελώνα και τα 10 εγγονάκια της. Καυχιόταν πως θα βγει νικητής στο τσούγκρισμα των πασχαλινών αβγών αλλά όπως και ο προ-προ-προπαππούς του στο μύθο του Αισώπου πήρε ένα μάθημα!!! Σίγουρα θα θέλετε να μάθετε τη φάρσα που του σκάρωσαν η νόνα Χελώνα μαζί με τα 10 εγγονάκια της… Κι επειδή είμαστε στην Άνοιξη, τα ποδαράκια της κυρά Σαρακοστής λιγοστεύουν και το Πάσχα πλησιάζει αναζητήστε το βιβλίο σε κάποιο βιβλιοπωλείο ή σε μια βιβλιοθήκη της πόλης μας! Μπορείτε να το διαβάσετε στο σχολείο σας με την κυρία ή τον κύριό σας ή στο σπίτι με τους γονείς και τα αδερφάκια σας. Η όμορφη εικονογράφηση θα σας δώσει χαρά και πολλές ιδέες για να φτιάξετε και εσείς τις δικές σας ανοιξιάτικες ζωγραφιές με πολλά χρώματα, λουλούδια, ζωάκια του δάσους και στολισμένα πασχαλινά αβγά!
Τα παιδιά και οι δασκάλες τους
Χανιώτικα νέα (29.03.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/stin-kiria-loti-agapi/#ixzz2xRErf9hH
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου