Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Υμνοι και πασχαλινά διηγήματα


Γράφει η
Ελένη Φουντουλάκη

Με μια ζεστή εκδήλωση που περιελάμβανε ύμνους, διηγήματα και θεατρικό δρώμενο από μικρούς μαθητές το ενοριακό πολιτιστικό κέντρο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Χώρα, άνοιξε προχθές το απόγευμα τις εκδηλώσεις για τις άγιες μέρες του Πάσχα.
Εχοντας ως οδηγό αποσπάσματα απ’ τα διηγήματα “Πασχαλινές λαμπάδες” του Βελισσάριου Μουστάκα και ο “Παπάς του Μιτάτου” του Νίκου Αγγελή, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το πνεύμα της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης όπως ακριβώς περιγραφόταν στα κείμενα του πρώην μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου για τις “Χρονιάρες μέρες” και τη “Λαμπρή στη Δυτική Κρήτη”.
Την εκδήλωση “άνοιξαν” μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων που παρουσίασαν μικρό θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Το κρυφό σχολειό”.
Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας με ύμνους βυζαντινής μουσικής απ’ τη χορωδία των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή βυζαντινής μουσικής κ. Αντώνιου Κλουβιδάκη.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο δάσκαλος - λογοτέχνης κ. Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ κείμενα διάβασαν εκτός από τον συντονιστή, οι δασκάλες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Τόνια Καπετανάκη και Ρούλα Μουστάκα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κακατσάκης “η εκδήλωση αυτή γίνεται κάθε χρόνο από το ενοριακό πολιτιστικό κέντρο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Για φέτος η αρχική πρόταση του π. Αντωνίου Σαπουνάκη ήταν η εκδήλωση να είναι αφιερωμένη στον Παπαδιαμάντη. Αντιπρότεινα να απευθυνθούμε στους δικούς μας «Παπαδιαμάντηδες» αφού η τοπική μας λογοτεχνία ποικίλει. Έτσι βρήκαμε διηγήματα του Βελισσάριου Μουστάκα και του Νίκου Αγγελή και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στη μνήμη τους.
Η εκδήλωση έχει τίτλο «Λαμπρή στη Δυτική Κρήτη» και στηριχτήκαμε στα διηγήματα «Πασχαλινές λαμπάδες» του Βελισσάριου Μουστάκα και ο «Παπάς του Μιτάτου» του Νίκου Αγγελή. Ως πρόλογο επιλέξαμε ένα εκπληκτικό απόσπασμα απ’ το βιβλίο «Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη» του μεγάλου Γέροντα της Κρήτης, μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.
Είναι σημαντικό να προσφεύγουμε μέσα στο «σώμα» της λαϊκής παράδοσης, πλησιάζοντας το ίδιο το χρυσωρυχείο της λαϊκής μας μνήμης και να αντλούμε όλα εκείνα που πρέπει να αντλήσουμε. Να συναντήσουμε τους παλαιούς των ημερών μας, τους παλιότερους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να περνούσανε πολύ πιο φτωχικά από εμάς, όμως λειτουργούσαν κάτω από το «εμείς» και συνυπήρχαν μέσα σε εικόνες και σκηνές καθημερινής έγνοιας, αγαπημένα και όμορφα”.
Απ’ την πλευρά του ο εφημέριος στο ενοριακό πολιτιστικό κέντρο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης “Κωνσταντινουπολειάδα”, π. Αντώνης Σαπουνάκης επεσήμανε: “Κάθε χρόνο με αυτή την εκδήλωση προεορτάζουμε το Πάσχα με ύμνους και διηγήματα. Φέτος επιλέξαμε συγγραφείς των Χανίων που έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για τη Λαμπρή στη Δυτική Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να δώσουμε το πνεύμα που υπήρχε σε παλαιότερες εποχές, τότε που οι άνθρωποι δεν ζούσανε καταναλωτικά. Αυτήν την ιδιαιτερότητα θέλαμε να τονίσουμε”.

Χανιώτικα Νέα(29.03.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου