Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΔΙΑΦΑΝΗ μέρα. Ένα ξεσκλίδι σύννεφο κατά Μαλάξα μεριά, όλο το υπόλοιπο που άφησε πίσω του ο χειμώνας. Και ιδού δύο πρώιμες νιόβγαλτες πεταλούδες που κουβαλούν στα φτερά τους την άνοιξη. Στιγμή εαρινής ισημερίας. Της φετινής εαρινής ισημερίας.

ΠΑΡΤΕ μέτρα, μας λέγανε. Πήραμε... χιλιόμετρα. Τόσα που και μόνο στο άκουσμά τους τρομάζει κανείς. Θα σας βοηθήσουμε, μας λέγανε. Αφού χρεωκοπήσουμε πρώτα, εννοούνε. Όμορφος κόσμος ηθικός... ανκελικά πλασμένος, ο κόσμος της Ενωμένης Ευρώπης.

Η ΣΚΥΛΛΑ της Άνκελα Μέρκελ και των συν αυτή από τη μία και η χάρυβδη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την άλλη. Κακόμοιρε Οδυσσέα που είσαι αναγκασμένος να περάσεις οπωσδήποτε το στενό τους! Κακόμοιροι σύντροφοι του βασιλιά της Ιθάκης!

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται. Θα συνεχίζεται άραγε και μετά τις 25 Μαρτίου; Θα βαρεθεί η γάτα να παίζει μαζί του και θα τ' αφήσει να ζήσει, ή θα το΄χει καταβροχθίσει εν τω μεταξύ; Ες... μεθαύριον τα σπουδαία.
Ο φετινος εορτασμός της απαρχής της εθνικής μας ανεξαρτησίας θα συμπέσει άραγε με την έναρξη της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας; Τι ερώτηση κι αυτή αλήθεια!

ΠΟΙΟΣ είδε κράτος λιγοστό/ σ' όλη τη γη μοναδικό/ εκατό να εξοδεύει/ και πενήντα να μαζεύει;/ Να τρέφει όλους τους αργούς/ να 'χει επτά πρωθυπουργούς/ ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα; Πάνε εκατό περίπου χρόνια από τότε που ο Γεώργιος Σουρής έκανε μαζί με άλλα, μέσα από τον “Ρωμηό” του, και αυτά τα ρητορικά ερωτήματα. Τι λέτε, παραμένουν σε ισχύ σήμερα; Δικό μου το ρητορικό ερώτημα.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ σ' όλη την χώρα, και στα Χανιά βέβαια, από την ΑΔΕΔΥ σήμερα. Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, το κεντρικό σύνθημα. Εις ώτα μη ακουόντων;

ΜΙΑ η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, πολλά, πάμπολλα τα στεφάνια που κατατέθηκαν απ' την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προχθές στους Τάφους των Βενιζέλων για το μνημόσυνό τους. Κάθε δήμαρχος και το στεφάνι του! Όπως και κάθε βουλευτής και το στεφάνι του, βέβαια! Να μη μένουν και δίχως δουλειά... οι στεφανάδες, ε!

ΗΘΕΛΑ να 'μουν ποιητής να γράψω σε δυο στίχους/ την ομορφιά της πλάσης μας και της καρδιάς τους ήχους. Η μαντινάδα που μου έστειλε μέσω κινητού, όπως πάντα, προχθές, για την Ημέρα της Ποίησης, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Μα είσαι ποιητής, Ηλία! Ποιος είπε οτι οι μαντινάδες, οι ωραίες μαντινάδες, όπως οι δικές σου, δεν είναι ποίηση;

ΚΩΣΤΑΣ Χιωτάκης, Αλέξης Ζερβάνος, Ιωσήφ Βεντούρας! Οι τρεις Χανιώτες ποιητές που τίμησε προχθές, 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων του Νομού μας παρουσιάζοντας το έργο τους. Πολύς σχετικά ο κόσμος στο Πνευματικό Κέντρο της Πόλης μας. Για να ευχηθεί χρόνια πολλά και στους ποιητές και στην ποίηση!

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της Γιγαντομαχίας η Αθηνά κυνήγησε τον γίγαντα Εγκέλαδο πάνω από τη Μεσόγειο. Πέταξε πάνω του το μεγάλο νησί της Σικελίας και τον έθαψε από κάτω. Ο Εγκέλαδος μούγκριζε κι έβγαζε από το στόμα του φωτιά. Τότε η γη κουνιόταν, γινόταν σεισμός και το μεγάλο υφαίστειο, η Αίτνα, έτρεμε και έβγαζε λάβα και καπνούς που σκέπαζαν τον ήλιο.

“Τ' αγριολούλουδα δεν ανθίζουν με προσταγές/ ούτε κανείς σπέρνει τη φύτρα τους/ ανατρεπτικοί άνεμοι στροβιλίζουν την αυγή/ λιχνίζουν γόνο στις οστεοθήκες των αγρών/ στον κρόταφο των βράχων./ Τη νύχτα/ οι κηποκόμοι φτύνουν τη δροσιά της γης/ φτύνουν την αταξία της.”
Το ποίημα “Τ' αγριολούλουδα” του Ιωσήφ Βεντούρα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου