Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Στον θεO Μαrs, τον δικό μας Αρη, τον ορμητικό θεό του πολέμου, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους, ο τρίτος μήνας του χρόνου, που μας μπήκε από χθες. Καλό μήνα, αδέλφια και με το καλό να μας βγει. Δίχως να μας έχουν κόψει τα κεφάλια οι κάθε λογής... Αρειανοί.

Μια κλωστH Aσπρη και κόκκινη ή χρυσή φορούσαν γύρω απ' τον καρπό του χεριού όλο το Μάρτη οι αρχαίοι για να διώχνουν το όποιο κακό. Εντάξει, δεν τη βάλαμε από χθες εμείς οι νεοέλληνες, μπορούμε όμως να τη βάλουμε από σήμερα. Πολλά είναι τα κακά που μας περιτριγυρίζουν.

Ηρθε, Hρθε η χελιδOνα,/ ήρθε, ήρθε η μελιδόνα,/ κάθισε και λάλησε/ και μας εκελάηδησε./ Μέσα ΄δω που ήρθα τώρα/ εις την ε(ι)δική σας χώρα/ κόψτε το λαιμό σας φίλοι/ πριν σας αποφάνε οι σκύλοι... Από τον Ολι Ρεν, που ήρθε χθες το χελιδόνισμα. Οπως βγήκε. Κάθε παρατήρηση δεκτή.

ΑκOμα τοYτη την Aνοιξη,/ ραγιάδες, ραγιάδες!/ Τούτο το καλοκαίρι/ ραγιάδες, ραγιάδες!/ Να φτάσει ο Μόσκοβος,/ ραγιάδες, ραγιάδες!/ Να φέρει το σεφέρι,/ ραγιάδες, ραγιάδες! Αλλο πάλι και τούτο! Ούτε επί τουρκοκρατίας να 'μαστε!

ΡIχνουν τα ζAρια και φέρνουν ντόρτια! Τα ξαναρίχνουν και φέρνουν άσους. Τα ρίχνουν για τρίτη φορά και φέρνουν διπλές. Τα ρίχνουν για τέταρτη φορά και φέρνουν ασόδυο. Τα ρίχνουν για πέμπτη φορά και φέρνουν πάλι ντόρτια. Μπορείτε νομίζω να συνεχίσετε μόνοι σας.

Να κατεβαIνουν οι διακOπτες της ΔΕΗ στις 9 το βράδυ και ν’ ανεβαίνουν στις 7 το πρωί. Ενα απ' τα εναλλακτικά μέτρα που έχει η Κυβέρνηση στην φαρέτρα της για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Ενα άλλο. Να βγάζει δίσκο κάθε δεύτερη Κυριακή στις ανά την Ελλάδα εκκλησίες...

“Οι τρεις αυτEς λEξεις, ήτοι αίμα, παιδεία, πνεύμα, συνιστούν τρεις επάλληλους και ομόκεντρους κύκλους, από τους οποίους το αίμα, δήλαδη η βιολογική συγκρότηση, είναι ο στενός και εσωτερικός κύκλος που συνδέεται με τον ρατσισμό, η παιδεία είναι ο αμέσως ευρύτερος που χαρακτηρίζεται κυρίως από τον πολιτισμό και το πνεύμα που είναι ο ευρύτατος και εξωτερικός κύκλος και βλέπει τα πράγματα με άλλη οπτική γωνία”. Μητροπολίτης Ναυπάκτου Βλάσιος (“Βήμα” 28.2.10).

Υστερα απO την ΑϊτH ο Εγκέλαδος χτύπησε τη Χιλή. Υπουλα και ξαφνικά. Οπως συνηθίζει να κάνει. Μυρμήγκια μπροστά του οι άνθρωποι, πώς να τον αντιμετωπίσουν!
ΡοδIκιο, ασκρολYμποι, σταφυλινάκοι, σειρίδες, προβατίνες, γαλατσίδες, σταμναγκάθι, τσώχοι, βρουβοβλάστακα, βατράχια, αχατζίκοι, λαγουδόχορτα, καυκαλίδες! Να 'σαι καλά, μάνα που μου 'μαθες να τα βρίσκω! Με αφορμή την ωραία εκδήλωση που έγινε με τον γεωπόνο Κώστα Οικονομάκη στο Δημαρχείο Νέας Κυδωνίας “Για ιδές περβόλι όμορφο!”.

Ο ΜιχαHλ Αγγελος εIχε φτιAξει έναν αριστουργηματικό πίνακα για κάποιον πλούσιο, αλλά και φιλάργυρο θαυμαστή του. Για να του τον στείλει του ζήτησε 70 δουκάτα. Ο φιλάργυρος του έστειλε μόνο 40. Ο καλλιτέχνης τότε του επέστρεψε το ποσό, δηλώνοντας τώρα ότι ήθελε 100 δουκάτα. Ο άλλος αναστενάζοντας έβγαλε 70 δουκάτα και του τα έστειλε. Οταν τα πήρε ο Μιχαήλ Αγγελος του απάντησε ότι ήθελε τώρα 140 δουκάτα, ούτε ένα λιγότερο. Τότε ο άνθρωπος εκείνος που καταλάβαινε από τέχνη και δεν ήθελε να χάσει τον πίνακα τού έστειλε τα 140 δουκάτα.

“Τα ωραία κορίτσια του Μαρτίου/ γεννιούνται αργά αργά τη νύχτα/ μέσ' απ' τη λάμψη των σωμάτων τους./ Υστερα γυμνώνουν την πόλη με τρυφερούς ανέμους/ χορεύοντας στις μυστικές πλατείες τον θαλασσινό καημό”. Το ποίημα “Τα ωραία κορίτσια του Μαρτίου” του Διονύση Καρατζά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα (02.03. 10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου