Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΑΡΤΗΣ EINΑΙ ΝΑΖΙΑ κάνει,/ πότε κλαίει, πότε γελάει. Γνωστή και μη εξαιρετέα, παλαιόθεν, η παροιμία, δεν την θυμήθηκα λόγω μήνα, ωστόσο. Ούτε την άλλη που ονομάζει τον Μάρτη γδάρτη και κακό παλουκοκάφτη, επίσης. Διαβάζοντας τα... διαφορετικά διάφορα μα και τα ... διάφορα διαφορετικά για την ελληνική οικονομία μου ‘ρθαν στο νου.

ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι. Καμμία σχέση με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ετούτη η παροιμία. Ετσι για να πάρουμε ένα κουράγιο την έγραψα.

ΣΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ο ήλιος κέρατα και γίνει ο αέρας πέτρα/ τότε θα αποδώσουνε ετούτα ‘δω τα μέτρα. Δεν βγαίνει με τίποτα ο δεκαπεντασύλλαβος στον πρώτο στίχο. Τον άγνωστο σχολιαστή που την έγραψε στο Διαδίκτυο να κυνηγάτε.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ τ’ αρχικά ΔΕΗ; Δεν έχουμε ηλεκτρικό. Τι σημαίνουν τ’ αρχικά ΟΤΕ; Ούτε τηλέφωνο έχουμε. Οχι για τ’ αρχικά ΔΕΥΑΧ δεν βρήκα να κυκλοφορεί κάτι στο διαδίκτυο.

ΤΟ ΡΕΥΜΑ κόβει η ΔΕΗ, μα μένα δεν με νοιάζει,/ τα μάτια μιας μου φέγγουνε κάθε που σκοτεινιάζει. Απ’ τον μαντιναδολόγο της στήλης, τον Ηλία τον Σταματάκη, η μαντινάδα. Πάντα ωραίος, Ηλία!

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ που το ανάρτησε ο Γιώργος Κατσικας την περασμένη Κυριακή στα “πεταχτά”: Δίδεται δεξαμενή χωρητικότητας χιλίων λίτρων. Αν στο επάνω μέρος της υπάρχει βρύση τροφοδοσίας η οποία δίνει 10 λίτρα νερού ανά ώρα, ενώ στον πάτο υπάρχει πληθώρα οπών απ’ τις οποίες συνολικά παρατηρείται απώλεια 30 λίτρων ανά ώρα, αφού θεωρήσετε πως αρχικά η δεξαμενή είναι γεμάτη και η τροφοδοσία αρχίζει ταυτόχρονα με τις απώλειες καλείστε ν’ απαντήσετε. Α) Η δεξαμενή θα ξεχειλίσει ή θα αδειάσει; Β) Σε πόσο χρόνο θα συμβεί κάτι απ’ τα παραπάνω;

ΟΣΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ σωστά, τουλάχιστον στη μια απ’ τις δύο ερωτήσεις του παραπάνω ερωτήματος, θα μπουν σε κλήρωση. Τα βραβεία, τρεις χρυσές βρύσες, θα τα απονείμει δι’ αντιπροσώπου του ο Ολι Ρεν.

ΑΝ ΔΩΣΕΙΣ το ένα χέρι θα σου κόψουν και το άλλο. Αρα, λοιπόν, και επομένως: Φύλαγε το χέρι σου, για να μην μείνεις κουλός.
ΧΡΩΣΤΩ, ΧΡΩΣΤΑΣ, χρωστά, χρωστούμε, χρωστάτε, χρωστούν. Αν σας πέφτει βαρύ το ρήμα, κλίνετε το “οφείλω”, που όσο να ‘ναι ακούγεται διαφορετικά. Πάμε...

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε προμηθείς, είμαστε επιμηθείς! Το συμπέρασμα μιας κουβέντας που έκανα με τον φίλο μου τον γερω δάσκαλο για το θέμα “Μαθητές και ναρκωτικά”.

ΩΣ ΕΔΩ ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, ύστερα από την ήττα στο Μπορντό απ’ την ομώνυμη ομάδα, ως εδώ και ο Παναθηναϊκός κατά 99,999 %. Από τα ευρωπαϊκά σαλόνια στα ελληνικά αλώνια.

ΚΑΠΟΤΕ Ο Αβραάμ Λίνκολν μιλούσε σε μια συγκέντρωση για την αγάπη προς τους εχθρούς. “Πώς είναι δυνατόν να αγαπάτε αυτούς που θα έπρεπε να τους εξαφανίσουμε απ’ το πρόσωπο της γης;” τον ρώτησε ένας απ’ τους ακροατές του. Και ο Λίνκολν του απάντησε με ετοιμότητα: “Μήπως δεν εξαφανίζουμε τους εχθρούς μας από τη στιγμή που τους κάνουμε φίλους μας;”

“Οπως και να τις γράψουμε τις λέξεις,/ όπως και να τα πούμε τα πράγματα/ οι ελπίδες ελάχιστες έως και καθόλου/ ν’ αλλάξει ο κόσμος σε κάτι./ Ομως με λίγα ποιήματα παραπάνω/ πιστεύω πως θα πάψει να γέρνει,/ ή τουλάχιστον θα γέρνει λιγότερο”.
Το ποίημα “Πίστη” του Κώστα Χελμού

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου