Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ την Ανάσταση! Μεγάλο Σάββατο σήμερα, κι όλα, μα όλα μαρτυρούν ότι ο Χριστός έχει ήδη νικήσει τη μάχη με τα χώματα και είναι απ’ το πρωί αναστημένος. Εχοντας αυτήν τη σιγουριά περνάει η σημερινή μέρα. Χριστός Ανέστη, λοιπόν, από σήμερα!

ΟΣΕΣ ΚΡΟΤΙΔΕΣ πέφτουνε το Πάσχα στον αέρα/ τόσες χαρές σου εύχομαι να έχεις κάθε μέρα! Η πρώτη απ’ τις ένδεκα(!) πασχαλιάτικες μαντινάδες που μου έστειλε, μέσω Διαδικτύου, τώρα και δυο μέρες η φίλη τακτική αναγνώστρια της στήλης, καθηγήτρια στο ΤΕΙ Χανίων, Κατερίνα Τοράκη. Ανάσταση σου εύχομαι να έρθει στην ψυχή σου/ ότι κι αν ονειρεύεσαι να το ‘βρεις στη ζωή σου! Η τελευταία. Και για τον καθένα και την καθεμιά που διαβάζει τη στήλη.

ΝΑ ΜΕΣΑ στην ενδεκαδα και μια μαντινάδα για την οικονομική κρίση: Ως αναστηθήκ’ ο Χριστός και άνθισε η φύση/ ν’ αναστηθεί κι η τσέπη μας που άδειασ’ απ’ την κρίση. Σιγά που ο ποιητής λαός θα την άφηνε χωρίς μαντινάδα. Λέτε να τον ακούσει;

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ! Ό,τι θέλεις να πεις, πες το με μαντινάδες. Μεγάλη πέραση θα ’χει το είδος και τούτη τη Λαμπρή. Να ’ναι καλά τα κινητά που τα... μάλα συντελούν στην ανάπτυξή του.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ... μόνο ο Κύριος ανεστήθη! Από το Ι.Ο.ΑΣ. (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας) “Πάνος Μυλωνάς”, η υπενθύμιση. Συνοδευτική των ευχών. Ας την έχουμε όλοι μας υπόψη οδηγώντας. Συνεχώς κι όχι μόνο τις ημέρες του Πάσχα.

ΩΡΑΙΟ, ΔΕ ΛΕΩ, το πρωταπριλιάτικο ψέμα σας στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, κύριε Διευθυντά. Και σαν ανέκδοτο ωραίο. Ακούς εκεί εθνικοί ευεργετες, όλοι τούτοι οι μεγαλολεφτάδες που αραδιάσετε!

ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΠΕΡΑΣΕ στην Ελλάδα χθες, λόγω Μεγάλης Παρασκευής, η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου. Δόξα τω παιδικώ βιβλίω, ωστόσο. Δεν χάθηκαν οι μέρες για να το γιορτάσουμε. Μπροστά μας είναι όλες.

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ούτε πολύ γύρω στις 45.000 ήταν οι κροτίδες που κατασχέθηκαν απο την Αστυνομία, προχθές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Κάντε τις υποθέσεις σας και υπολογίστε πόσες δεν κατασχέθηκαν.

ΠΟΛΛΟΙ, ΠΟΛΥ περισσότεροι, απ’ άλλες χρονιές, θα ’ναι εφέτος εκείνοι, που δεν θα ’χουν τ’ αναγκαία για να κάνουν ανάσταση. Μην τους ξεχάσουμε...

ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ Αναστασης, μετά το τέλος της λειτουργίας, έμπαινε μέσα στο σπίτι ένας απ’ την οικογένεια, κι όσοι έμεναν έξω χτυπουσαν και έλεγαν: “Χριστός Ανέστη!” Εκείνος απαντούσε “Αληθώς Ανέστη!”. Αυτό επαναλαμβανόταν τρεις φορές. Ύστερα αυτός που βρισκόταν μέσα ρωτούσε: “Είντα τρώνε οι Χριστιανοι και πασκάζουν”. Οι άλλοι απαντούσαν: “Τυρί κι αυγό και κρέας”. Ο μέσα ξαναρωτούσε: “Και οι κοριοί”. Οι απέξω έλεγαν “Ο ένας τον άλλο”. Τότε άνοιγε η πόρτα κι έμπαιναν μέσα ικανοποιημένοι, γιατί πίστευαν ότι οι κοριοί θα χάνονταν απ’ το σπίτι τους. Καθώς έμπαιναν μέσα, έκαναν με τις αναμμένες λαμπάδες το σημείο του σταυρού στην πόρτα κι έλεγαν: “Όξω ψύλλοι και κοριοί, σιαμαμίθοι, μποντικοί”. Από το βιβλίο του Βασίλη Γ. Χαρωνίτη “Θρύλοι και Παραδόσεις για τη Μεγαλοβδομάδα και τη Λαμπρή”.

... “Δεν είναι μνήμα· ο κόσμος είναι ο τελειωμένος,/ που χάσκει ολαδειανός και κατρακυλισμένος/ και στερνοδείχνεται σ’ εσάς, τριπλή λατρεία,/ σ’ εσάς, Μαγδαληνή, Σαλώμη, εσύ, ω Μαρία!/ Απ’ τη δική σας την αφάνταστη ευτυχία/ δώστε της γης, κάθε ψυχής και κάθε ανθρώπου/ κάθε λαού, κάθε πατρίδας, κάθε τόπου!/ Της συμφοράς άμποτε τ’ άσειστο λιθάρι/ να το κυλάει ενός χιονάτου άγγελου η χάρη ...”
Από το ποίημα “Χαιρετισμός Αναστάσιμος” του Κωστή Παλαμά

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(3.4.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου