Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ της Διακαινησίμου, της Ζωοδόχου Πηγής, σήμερα. Λαμπριάτικη μέρα με τα όλα της. Το φωνάζει η άνοιξη υψώνοντας τις κίτρινες σημαίες της. Το υπογραμμίζουν τα πουλιά με τους κάθε λογής κελαηδισμούς των. Το φανερώνει ο ουράνιος θόλος που υποδέχεται έναν “καθαρότατον ήλιον”. Γιατί να μην παρασυρθεί η καρδιά μας σε τούτο το γιορτάσι;

ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ και να ονειρεύεσαι πόσο ανέβηκαν τα περίφημα σπρεντ. Να ξυπνάς και να περιμένεις πόσο θ’ ανεβούν τα σπρεντ. Η μία διάσταση. Η άλλη. Να κοιμάσαι και να ονειρεύεσαι τι μαγειρεύεις στην κατσαρόλα σου. Να ξυπνάς και να σκέφτεσαι τι θα μαγειρέψεις στην κατσαρόλα σου.

ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ ανέβηκε το σπρέντι σήμερο; με ρώτησε από τηλεφώνου προχθές η μάνα μου. Στα κεραμίδια ανέβηκε και νιαουρίζει σαν τον κάτη, συμπλήρωσε, όταν της είπα ότι δεν ξέρω. Ακου... σπρέντι το spread!

ΝΙΑΟΥ, ΝΙΑΟΥ βρε γατούλα/ με τη ροζ μυτούλα/ γατούλα μου μικρή... Εξαιρετικά αφιερωμένο στην Ανκελα Μέρκελ. Υστερα απ’ το χθεσινό “Οσο αξίζεις εσύ...”.

ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ και τα εγκλήματα στη χώρα των βλημάτων. Τα βλήματα και τα εγκλήματα στη χώρα των ελλειμμάτων. Τα βλήματα και τα ελλείμματα στη χώρα των εγκλημάτων. Οι τίτλοι των αριθμητών των ομώνυμων κλασμάτων. Η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ο παρονομαστής.

ΤΟΝ ΟΦΙ ΤΟΝ θωρούσαμε που ερχότανε κι εμείς ψάχναμε τον σερμό του. Ετσι σχολίασε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος τη διάσπαση του Εφετείου Κρήτης που επιφέρει το Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργού Δικαιοσύνης. ΟΦις, και τι όφις, φαρμακερός, το Εφετείο!

ΜΕΓΑΛΗ μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις! Για τον νεαρό, πολλά υποσχόμενο φορ του Ολυμπιακού Πειραιώς Κώστα Μήτρογλου το γράφω που δήλωσε τις προάλλες σε συνέντευξή του στη Real News ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάει στον Παναθηναϊκό. Τα ίδια είχαν πει παλιότερα και κάμποσοι άλλοι για να τα κάνουν έπειτα γαργάρα.

ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ με τα “Χρονικά Κισάμου και Σελίνου” όπως είχε ταυτιστεί μια ζωή και η αδελφή της η Φωτεινή. Για την εκδότρια της ξεχωριστής αυτής εφημερίδας, που έγραψε ιστορία, Μαρία Αννουσάκη - Πάλλιου που έφυγε λαμπριάτικα για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, ο λόγος. Ακόμα κι οι πέτρες της Κισάμου και του Σελίνου, θρηνούν για το φευγιό της, μου είπε ένας κοινός φίλος. Αιωνία αυτής η μνήμη!

ΕΥΜΟΡΦΙΑ Μπουντουράκη - Βαγιάκη, συγγραφέα, Αθήνα: Ομορφο τι όμορφο, πανέμορφο πασχαλινό δώρο το 400 περίπου σελίδων βιβλίο του Γιώργου Β. Βασιλαντωνάκη με τίτλο “Οσα πήρε ο χρόνος”, που κυκλοφόρησε ύστερα απ’ τον θάνατό του, η οικογένειά του, με την επιμέλεια του ζωγράφου Αριστείδη Περιστέρη και τη δική σας. Ευχαριστώ πολύ που με συμπεριλάβατε στους αποδέκτες του και μου δώσατε την ευκαιρία διαβάζοντάς το να ζήσω τον Βαφέ αναστημένο, μέρες Ανάστασης. Τι Νίππος, τι Βαφές!

ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΑΣΕ ναυαγός ο Αρίστιππος στη Ρόδο, πήγε σ’ ένα γυμναστήριο για να ζητιανέψει χρήματα. Οι Ροδίτες καταγοητεύτηκαν από την ομιλία του και του έδωσαν ό,τι είχε ανάγκη. Ο φιλόσοφος δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει πως οι γονείς πρέπει να οπλίζουν τα παιδιά τους με τέτοιο πλούτο, ο οποίος ακόμα και ύστερα από ένα ναυάγιο να είναι ικανός να φτάσει κολυμπώντας μαζί με τον ιδιοκτήτη του στην στεριά.

“... Γι’ αυτό επιμένω να θυμάμαι/ Για να μη γίνονται ζημιές στο λούστρο./ Οχι γιατί με κάνει να αισθάνομαι διαρκέστερη/ του τελειωμένου χρόνου το απεριόριστο./ Αν επιμένω να θυμάμαι/ δεν είναι για να διευκολύνω τον Θεό/ διεγείροντας τις αδρανείς φιγούρες/ παρέχω και σ’ εκείνον κάποια κινητικότητα”.
Από το ποίημα της Κικής Δημουλά “Της Διακαινησίμου”.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(09.04.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου