Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ.ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή είναι εδώ! Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εδώ! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εδώ! Δι' αντιπροσώπων των στο καφενείον “Η Ωραία Ελλάς”. Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε… Τα ζαλισμένα κοτόπουλα απουσιάζουν.

ΕΧΕΙ η μύγα ξίγκι; Και βεβαίως έχει! Το ξέρουν καλά οι Γερμανοί αυτό. Ούτε λίγο ούτε πολύ γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ θα βγάλουν από την συμμετοχή τους στο λεγόμενο πακέτο στήριξης. Κορόιδα είναι και οι άλλοι εταίροι μας να μην βγάλουν το κάτιτί τους;

ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΗΚΑΝ, λέει, οι Ρωμαίοι ότι οι Γαλάτες δεν ζύγιαζαν δίκαια. Τότε ο στρατηγός των Γαλατών, ο Βρέννος, πήρε το βαρύ σπαθί του και το έριξε στο μέρος που ήταν τα σταθμά λέγοντας: “Ουαί τοις ηττημένοις”. Υστερα από την νίκη των Γαλατών κοντά στον Αλία ποταμό. Ποιος είπε οτι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σαν φάρσα;

ΤΙ ΩΡΑΙΑ που ήταν στην Αντιπολίτευση! Τι φαγώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ να γίνουν Κυβέρνηση; Δεν έτρωγαν καλύτερα ένα μαγκάλι κάρβουνα; Ήταν ανάγκη σώνει και καλά να διώξουν τον καταλληλότερο;

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Σκύλα απ' εδώ και η αμερικανική Χάρυβδη απ' εκεί. Ομού αμφότεραι και οι δύο. Όσοι γλιτώσουν, γλίτωσαν…

ΓΙΑΦΙΑΛΑΓΙΟΚΟΥΕΪΛ… Φιαλαγιοκουέιγιαλ… Λαγιοκουειγιαφίαλ… Εϊγιαφιαλαγιόκουλ! Επιτέλους το πέτυχα. Το όνομα του ηφαιστείου της Ισλανδίας που τα 'κανε μπάχαλο στους Ευρωπαϊκούς αιθέρες έψαχνα να βρω. Τι όνομα κι αυτό!

ΠΑΕΙ και το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων! Το έφαε κι αυτό η μαρμάγκα της εξοικονόμησης πόρων που προωθεί η Κυβέρνηση. Αιωνία κι αυτού η μνήμη!

ΕΝΑ καράβι για τη Γάζα! Το πηδάλιο της ελπίδας μας! Ο φάρος του αγώνα που συνεχίζεται! Σε μια εποχή που τα χαστούκια πέφτουν βροχή. Ενώ όλα, μας λένε, ότι είναι χαμένα. Ότι θα πρέπει να μας σφάξει ο αγάς για ν' αγιάσουμε.

ΕΠΡΕΠΕ να περάσουν έξι μήνες για να οριστούν διοικητές στα Νοσοκομεία. Πόσοι μήνες πρέπει να περάσουν για να οριστούν και Διοικητικά Συμβούλια;
ΕΚΤΟΣ προγράμματος αλλά εντός ευθύνης, σε καιρούς νέων “τυραννιών”, παρουσιάστηκαν, προχθές 20 Απριλίου, 43 χρόνια μετά την Δικτατορία στην Ελλάδα, στον “Ιανό” (Σταδίου 24 Αθήνα), σε νέα ανάγνωση 20 επιλεγμένα ποιήματα από την ποιητική συλλογή “Τυραννίες” (Εκδόσεις “Δωδώνη”) του και εκλεκτού συνεργάτη της εφημερίδας μας διαπρεπούς δημοσιογράφου και καταξιωμένου ποιητή Δημήτρη Κακαβελάκη (Απάγγειλε ο ίδιος και η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου). Η στήλη κλείνει σήμερα με το τελευταίο ποίημα της εν λόγω συλλογής που την υπέγραψε, εν έτει 1973, ο Ποιητής με το ψευδώνυμο Δημήτρης Λευκωρείτης. Τόσο προφητικό και τόσο επίκαιρο!

ΜΙΑ φορά ο Αρίστιππος, που απέκτησε περιουσία εγκωμιάζοντας τον βασιλιά, μόλις είδε τον Διογένη να πλένει τη φακή του είπε: “Αν είχες εγκωμιάσει τον βασιλιά δεν θα υπήρχε ανάγκη να τρως φακή”. Ο Διογένης του απάντησε: “Εάν, είχες μάθει να τρως φακή, δε θα είχες μάθει να εγκωμιάζεις τον βασιλιά”.

“Σε βλέπω με το κεφάλι/ Κομμένο στο τραπέζι/ Του απογαλακτισμού/ Πεινασμένη/ Για κόκκαλα ψάχνεις/ Τα κόκκαλα γυμνά/ Γυμνάζουν τις περιουσίες τους/ Κοράκια τις φορτώνουν/ Στα ράμφη τους/ Και τις διαγουμίζουν”.

Το ποίημα “Θέαση” του Δημήτρη Κακαβελάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(22.04.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου