Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Eυθύβολα και μη...

Αναστάσιμοι συνειρμοί


Γράφει ο
NΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΥ. KΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
nek@haniotika-nea.gr

...Ναι, μπορεί να ήρθε και να πέρασε το Πάσχα τόσο γρήγορα που δεν το πολυκατάλαβα -τι έγινε ρε παιδιά γιατί έτρεχα ακόμη περισσότερο και μαζί μου κι οι άτιμες οι ώρες(!) κι ας υπήρχε αυτή η τριήμερη αργία; -αλλά τουλάχιστον συζητώντας το και με κάποιους άλλους φίλους, έχω την κρυφή ικανοποίηση -αμαρτία εξομολογημένη- ότι το ίδιο γρήγορα πέρασε και για κείνους! Και πάλι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι φταίει η εποχή και ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά δεν πρόκειται εδώ να το αναλύσω περαιτέρω...!
...Χριστός Ανέστη! Τι ωραίος χαιρετισμός! Ειδικά όταν τον απευθύνεις μαζί με την καλημέρα σου και σου ανταπαντά ο συνομιλητής σου: “Αληθώς ο Κύριος” ή “Αληθώς Ανέστη”.
Οι ανταπαντήσεις όμως καθώς περνούν οι ημέρες από την Κυριακή του Πάσχα, ολοένα και δεν είναι αυτές οι δύο παραπάνω...
Ισως γιατί ο κόσμος εξακολουθεί, συνεχίζει να τρέχει να αγχώνεται για όλα όσα τριγύρω του συμβαίνουν! Πλέον μοιάζει μη αναστρέψιμη οποιαδήποτε κατάσταση και η απελπισία βρίσκεται προ των πυλών, έτοιμη να κατοικήσει για τα καλά μέσα στο κεφάλι, σε κάθε σκέψη!
Αίφνης όμως ακούγονται τα τιτιβίσματα των χελιδονιών, βλέπεις ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, συναντάς κατάδικούς σου ανθρώπους που ’χεις καιρό πολύ να δεις, ανταλλάσσεις δυο τρεις κουβέντες μαζί τους, συμμετέχεις στην ακολουθία του Επιταφίου, τόσα και τόσα άλλα! Γεμίζει η ψυχή σου, κι όλα πάλι αλλάζουν!
Συνειρμοί σε οδηγούν σε κείνους τους στίχους “"όλα είναι ίδια αν δεν τ’ αγαπάς / όλα μένουν ίδια άμα δεν τα πας...”!
Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις· ν’ αγαπάς το καθετί...!
...Υπάρχει ελπίδα λοιπόν! Ενας ενδόμυχος, κρυφός έστω πόθος γι’ αυτήν την ελπίδα! Εστω ως αντίδραση ή αντίσταση σε όσα άσχημα συμβαίνουν τριγύρω...
...Αυτό το ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο... σοφός λαός! Το καταμαρτυρά και μια μαντινάδα που μου ’στειλε φίλος την ημέρα του Πάσχα: “Αφού ήρθε η Ανάσταση μέσα σε τόση κρίση, / το όνειρο τσ’ ελπίδας μας δεν πρόκειται να σβήσει”.

Χανιώτικα Νέα(07.03.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου