Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

Η ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ της Παναγίας! Κάποιοι απ’ τους κατεργαραίους έχουν κιόλας επιστρέψει στους πάγκους των, οι περισσότεροι, ωστόσο, εξακολουθούν να βόσκουν. Aλλοι στις ανά την Ελλάδα παραλίες και άλλοι στις εναπομείνασες συκιές για σύκα...

ΕΝΤΑΞΕΙ! Το ξέρω ότι υπάρχουν και κάποιοι που ηθελημένα ή αθέλητα δεν τό ’χουν κουνήσει ρούπι απ’ τους πάγκους των. Πάντως την αφεντιά μου, για να μην γράψω την αφεντομουτσουνάρα μου, δεν την εντάσσω στην ομάδα τους. Με την έννοια ότι ο πάγκος πάγκος μα και η παραλία παραλία και οι συκιές συκιές.

Η ΕΥΤΥΧΙΑ να είσαι Χανιώτης. Ενα ολόκληρο βιβλίο μπορεί να γραφτεί μ’ αυτόν τον τίτλο. Καμία σχέση με το βιβλίο “Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας” του Νίκου Δήμου, βέβαια. Και γιατί να γραφτεί; Η ευτυχία δεν περιγράφεται...

ΤΙ ΖΕΣΤΗ κι αυτή! Κατακούτελα μ’ έχει χτυπήσει, καλά το καταλάβατε. Οχι, θα με άφηνε! Ακούς εκεί η ευτυχία να είσαι Χανιώτης... Απ’ τα μπατζάκια μας τρέχει.

ΤΟ ΠΙΟ δύσκολο ελληνικό φθινόπωρο οσονούπω καταφτάνει. Με τα πρωτοβρόχια θα κολλήσουμε στις λάσπες, λένε. Και κολλάει το στόμα τους. Ωστόσο η Αμερική, η Γερμανία και η Τουρκία μετράνε τα λάφυρα απ’ την ελληνική οικονομική κρίση.

Η ΕΛΛΑΔΑ ανήκει στους Ελληνες... Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες... Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες... Τουλάχιστον μπορούμε και το γράφουμε ακόμα. Κάτι είναι κι αυτό.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι θέσεις της Αγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθειας αμερικανικών όπλων... Τα ’πε στην πεθερά και τ’ άκουσε η νύφη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ δεν υπάρχουνε τον Αύγουστο Βαγγέλη/ μα βρίσκουμε “Στα πεταχτά” καθημερνά το μέλι. Η μαντινάδα που μου έστειλε μέσω Διαδικτύου ο και καθημερινός αναγνώστης της στήλης Παναγιώτης Αλεβαντής, από τις Βρυξέλλες σαν απάντηση σε σχετικό “πεταχτό” της προηγούμενης εβδομάδας. Οποία τιμή!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ επιγραφή στη Φρανκφούρτη: “πλέων επί οίνοπα πόντον επ’ αλλοθρόους ανθρώπους” (Ταξιδεύοντας σε ξένες θάλασσες με ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες) Ομήρου Οδύσσεια Ι, 113. Από την καθηγήτρια Αγγλικών, φίλη απ’ τα παλιά Χρύσα Κοντοχρήστου, επίσης μέσω Διαδικτύου η αναφορά. “Επειδή κάνατε σχόλιο για τα Αγγλικά...”, γράφει. Ευχαριστώ Χρύσα και για το ποίημα του Βύρωνα Λεοντάρη που μου έστειλες.

Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ συκοφαντήθηκε από τους εχθρούς του ότι γνώριζε τα προδοτικά σχέδια του Παυσανία κι αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στο βασιλιά της Περσίας. Ετσι βγήκαν αληθινοί οι λόγοι του πατέρα του γιατί όχι μόνο παραμελήθηκε, όπως παραμελούνται τα σαπιοκάραβα, αλλά κυνηγήθηκε κιόλας σαν ύποπτος τής πιο αισχρής προδοσίας. Καθώς διδάχτηκε απ’ την πείρα είπε: “Οι Αθηναίοι νιώθουν άσχημα ευεργετούμενοι για πολύ καιρό απ’ τον ίδιο άνδρα και φέρονται στους πολιτικούς τους, όπως οι διαβάτες στα πλατάνια, που όταν βρέχει τρέχουν να προφυλαχτούν κάτω απ’ το φύλλωμα τους κι όταν στρώσει ο καιρός πηγαίνουν και τα κόβουν.”

“Ξερίζωσέ με, άνεμε, ξερίζωσέ με/ πάρε μου τα πουλιά/ πάρε μου τ’ άνθη και τα φύλλα/ τίναξε από τις ρίζες μου/ το χώμα της καρδιάς του, στέγνωσέ με/ κάνε με αστραπή να δέρνομαι στα ουράνια”.
Βύρων Λεοντάρης (“Ανασύνδεση”)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου