Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Στα πεταχτά

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

“ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ "Η ΕΛΛΑΣ"/ ο σαλτιμπάγκος/ πουλά τα νούμερα φτηνά/ δραχμή τα ακροβατικά/ οι αλυσίδες δωρεάν...”. Οι στίχοι του Κ.Χ. Μύρη και η μουσική του Γ. Μαρκόπουλου, με τις ανεπανάληπτες φωνές της Μαρίας Δημητριάδη αρχικά και του Νίκου Ξυλούρη μετά, μας μιλούν για το καφενείο “Η ΕΛΛΑΣ”, όπου οι σαλτιμπάγκοι πουλούν τα νούμερα φτηνά και τις αλυσίδες τις δίδουν δωρεάν... Η αρχή απ’ το κύριο άρθρο του προέδρου της Χριστιανικής Δημοκρατίας Μανώλη Μηλιαράκη στην εφ. “Χριστιανική” (Πέμπτη, 5 Αυγ. 2010).

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ “Η ΕΛΛΑΣ”... Η Αποικία “Η ΕΛΛΑΣ”... Το Ξέφραγο Αμπέλι “Η ΕΛΛΑΣ”... Η Χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας “Η ΕΛΛΑΣ”... Να πούμε όσα θέλουμε. Κοντά σ’ όλα αυτά, ωστόσο, να βάλουμε και ένα ακόμα. Το καράβι “Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ”. Τι άλλο από ένα καράβι, ένα τρελοβάπορο, που πορεύεται στους αιώνες είναι η χώρα μας!

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ είσαι ό,τι δηλώσεις, για να θυμηθούμε τη φράση που αποδίδεται στον Γιάννη Τσαρούχη. Δηλώνεις, ας πούμε, ανεξάρτητος, αναγκαία συνθήκη για να ψαρέψεις στα θολά νερά των εκλογών και είσαι ανεξάρτητος. Ω! της ανεξαρτησίας σου το ατελείωτον μεγαλείον!

ΕΞΑΡΤΩΜΑΙ, εξαρτάσαι, εξαρτάται, εξαρτώμαστε, εξαρτάστε, εξαρτώνται... Είναι και δύσκολη η κλίση του ρήματος στον Ενεστώτα ανάθεμά το!

ΑΝΟΙΧΤΟ, λέει, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Αυτό μας μάρανε. Εδώ ο κόσμος καίγεται και... η Δήμητρα χτενίζεται.

ΦΩΤΙΑ έχουν βάλει στα ελληνικά ράφια οι πολυεθνικές, λέει. Μόνο στα οπωρολαχανικά και στα μακαρόνια είμαστε, λέει, φτηνότεροι. Ας τρώμε, λοιπόν, μόνο οπωρολαχανικά και μακαρόνια.

ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ/ μακαρόνια να τρως/ να παχαίνεις, να χοντραίνεις/ και κακό να μην παθαίνεις... Να και η σχετική διαφήμιση για τα μακαρόνια. Ας βρεθεί και κάποιος να διαφημίσει και τα οπωρολαχανικά. Να μην τα κάνω όλα μόνος μου...

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ στήσει σκηνή στην παραλία δεν ξέρει τι πάει να πει διακοπές και τι χάνει. Δεν... μάσησε τα λόγια του ο φίλος μου ο γέρω - δάσκαλος, όταν τον ρώτησα τη γνώμη του για την ελεύθερη κατασκήνωση με αφορμή τις διώξεις, που έγιναν στο Λαφονήσι.

ΚΑΙ ΝΕΕΣ καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, από τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Χανίων “Η προστασία των ζώων”. Πιο... ζωώδης απ’ τη ζωώδη παραμένει η συμπεριφορά μας, δυστυχώς.

ΕΤΟΙΜΗ την είχε από χθες τη σημαία με τον Δικέφαλο ο φ(θ)ανατικός Αεκτζής γείτονάς μου. Τόσο σίγουρος ήταν ότι η ομαδάρα μας θα έφερνε ένα καλό αποτέλεσμα απέναντι στη σκωτσέζικη ομάδα της Νταντί Γιουνάιτεντ. Το έφερε;

ΜΙΑ ΦΟΡΑ κάποιος ζήτησε από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο να του δώσει ένα χρυσό ποτήρι. Ο βασιλιάς τον άκουσε με προσοχή, πήρε ένα χρυσό ποτήρι και το έδωσε σ’ έναν άλλο. “Εσύ έχεις κάθε δικαίωμα να το ζητάς, αυτός όμως δικαιούται να το πάρει”, του είπε.

“[...] Ελα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ/ τέτοιο τρελό βαπόρι τρελό βάπορο/ χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάζουμε/ χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε/ Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε/ μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε/ κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα/ παντοτινό τον Ηλιο τον Ηλιάτορα”.
Από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “Το τρελοβάπορο”.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου