Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΑΥΤΗ Η Ελλάδα, η Ελλάδα της φλόγας και όχι εκείνης της στάχτης, μπορεί να πεθάνει; Μπορεί να καταλήξει σε μια ζωή τέτοια, που να μην αξίζει πια να την ζει κανείς;' Κώστας Αξελός ('Η μοίρα της Σύγχρονης Ελλάδας', 1978)
ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ οι γεμάτες αγωνία και επίκαιρες όσο ποτέ, εν έτει 2010, ερωτήσεις του μεγάλου Ελληνα στοχαστή, που έφυγε τον φετινό Φλεβάρη για τη Χώρα των Μακάρων. Και βέβαια η Ελλάδα της φλόγας δεν μπορεί να πεθάνει και δεν μπορεί να καταλήξει σε μια ζωή τέτοια που να μην αξίζει να την ζει κανείς. Σε αντίθεση με την Ελλάδα της στάχτης. Σε διαρκή αναζήτηση η Ελλάδα της φλόγας, λοιπόν. Εκ των ων ουκ άνευ αυτό! Υπάρχει;
ΠΑΡΑΣΚΟΥΡΥΝΑΝ τα πράγματα μετά τις εκλογές. Τα ψέματα τελείωσαν. Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Ο λαός πρέπει να πληρώσει γι? άλλη μια φορά τη νύφη. Μέχρι κεραίας η συνήθης διαδικασία...
ΔΕΝ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ νέα μέτρα... Και εν πάση περιπτώσει αν ληφθούν, που δεν είναι βεβαίως στις προθέσεις μας, δεν θα τα λάβουμε εμείς αλλά οι δανειστές παύλα ελεγκτές μας. Εντάξει, το καταλάβαμε!
ΑΝ ΠΑΡΑΠΕΜΨΟΥΝ κάποιους για τα περαιτέρω γιατί να τους παραπέμψουν κι αν δεν τους παραπέμψουν γιατί να μην τους παραπέμψουν; Σε κουβέντα να βρισκόμαστε, να περνάει ο καιρός.
ΣΤΟΥΣ 610.000 οι άνεργοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την πραγματικότητα;
ΜΕ ΥΦΟΣ χιλίων καρδιναλίων (ή μήπως χιλίων... φύρερ) βγαίνει κατά καιρούς η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και λέει το μακρύ της και το κοντό της. Το μακρύ για τους Γερμανούς και το κοντό της για τους άλλους. Σιγά μην την κάνουνε νταντά...
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ. Στα κεραμίδια του απέναντι σπιτιού ένα σμάρι αγριοπερίστερα συνεδριάζουν. Ενα απ? αυτά σηκώνεται να φύγει, πλην όμως το μετανιώνει κι επιστρέφει στη θέση του. Η συνεδρίαση συνεχίζεται κανονικά. Λήξη διαλείμματος.
ΝΙΚΗΤΗΣ, στις τελευταίες, πρώτες 'Καλλικράτειες', εκλογές αποχή! Μα να μην υπάρχει ούτε ένας απ? αυτούς που δεν εκλέχτηκαν να μην το κάνει κυρίαρχο; Τι κασέτα είναι κι αυτή!
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ του 'Καλύτερου Μουσείου του Κόσμου' πήρε το Μουσείο της Ακρόπολης στον Διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ενωση Δημοσιογράφων - Τουριστικών Συντακτών της Μεγάλης Βρετανίας. Μην περιμένετε, ωστόσο, ύστερα απ? αυτό να επιτρέψει η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα. Ετερον, εκάτερον!
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι στην αρχαία Ελλάδα τα παιδιά των πλουσίων οικογενειών βυθίζονταν σε ελαιόλαδο κατά τη γέννησή τους για να παραμείνουν καραφλά για όλη τους τη ζωή; Γνωρίζετε ότι ο Ρωμαίος ρήτορας Κόιντος Ορτένσιος άφησε στους κληρονόμους του 10.000 δοχεία οίνου; Γνωρίζετε ότι όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να χωρέσει στα σύνορα του Τέξας;
ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ το άλλο ημισφαίριο της ζωής, τις προάλλες, ύστερα από 90 χρόνια παρουσίας του σ? αυτό, ο ποιητής Εκτωρ Κανναβάτος. Ευκαιρία ν? ανακαλύψουμε την ποίησή του.
ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ Αλιείοι και οι Καλυδώνιοι ήρθαν σε προστριβές. Κατέφυγαν τότε στον δικαστή Βούνα κι ορκίστηκαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ώσπου να βγει η απόφαση. Αγνωστο όμως γιατί, αυτός καθυστερούσε να βγάλει την απόφαση κι όταν μια μέρα μερικοί απεσταλμένοι των ενδιαφερομένων πήγαν να τον παρακαλέσουν να βγάλει επιτέλους την απόφαση, τον βρήκαν πεθαμένο. Από τότε έμεινε η φράση 'Βούνας δικάζει', που λέγεται για δικαστικές υποθέσεις που κρατούν σε μάκρος.
'Πρώτον σε θέλουνε ακίνδυνη και να ξεχνάς/ κι ύστερα καλή μ? αυτούς φιλεναδίτσα/ τρυφερή/ υποσχετικοί οι αχρείοι./ Φωνή μου ράτσα/ υψικαμίνου από πλευρό/ ανοικτό του αίλουρου, της/ ανηφόρας/ απ? τα εννιά σκοινιά του/ βούρδουλα/ κι ο ήλιος φίδι μες στο/ σύρμα. Μην ξεχάσεις φτύσ? τους'.
Το ποίημα 'Φωνή μου ράτσα υψικαμίνου' του Εκτορα Κανναβάτου
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)
Βαγγέλης Θ.Κακατσάκης
e-mail:kakatsakiw.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου