Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τί θα άλλαζα αν ήμουν δήμαρχος Χανίων για μια ημέρα...


Μην έχοντας μαγικό ραβδάκι (για ν’ αλλάξω όλα όσα θα ήθελα ν’ αλλάξω, με πρώτο την επικρατούσα νοοτροπία των καπετανάτων στοχεύοντας στη συστράτευση όλων των ενεργών δυνάμεων του τόπου, κάτω από τη σημαία του χανιώτικου εμείς), θα περιοριζόμουν σε μια συμβολική και σε μια ουσιαστική κίνηση.
Και σαν δείγματα των προθέσεών μου και σαν παρακαταθήκες στον κανονικό δήμαρχο.
Η πρώτη: Θα αναρτούσα μια καλαίσθητη επιγραφή πίσω από το γραφείο μου με τα λόγια του αρχαίου ποιητή Αγάθωνα: «Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι: Πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει και τρίτον ουκ αεί άρχει».
Η δεύτερη: θα έπαιρνα όλα τα αναγκαία μέτρα, απαγορεύοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων κι επιτρέποντας μόνο τη χρήση ποδηλάτων, για ν’ ανθρωπινέψει το κέντρο των Χανίων, έστω και για μια μέρα, και να μπορούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της να ζήσουν την καθημερινότητα της αρχοντικής ομορφιάς της. Να πω επιπλέον ότι θα τη ζούσα και ο ίδιος, συζητώντας με τους κατοίκους μέχρι το μεσημέρι, αφού μετά θα έπρεπε να περάσω απ’ όσα περισσότερα μέρη της πόλης και των σημερινών περιαστικών Δήμων μπορούσα, για ν’ ακούσω τη φωνή των πολιτών...

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

(Χανιώτικα νέα,03.11.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου