Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΝΕ αλήθεια, αν ήρωας είσαι! Δεν έχει τόση σημασία αν ο Ποιητής απευθύνεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπως γράφουν πολλοί μελετητές παρασυρμένοι από τη χρονολογία έκδοσης των ποιημάτων του σε βιβλίο (1912) ή στον πρωθυπουργό της χώρας του 1907 Γ. Θεοτόκη. Διαχρονικό το μήνυμα του Κωστή Παλαμά, εξάλλου!

ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ που με 'εφοδιάζουν' με ποιήματα και ιστορικά ανέκδοτα -αλλά και με κάθε λογής υλικό για τις ανάγκες της στήλης- είναι κατά καιρούς και η φίλη απ’ τα παλιά δασκάλα Ελένη Βορεινάκη, που μου έστειλε τις προάλλες και το σημερινό 'πεταχτό' - ποίημα.

ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ, στο πρόσωπό σου, Ελένη, όλους (κι είναι πάρα πολλοί) όσοι θεωρούν και δική τους τη στήλη και συμμετέχουν με τον οποιοδήποτε τρόπο στο καθημερινό της κτίσιμο. Ακόμα και με μια κουβέντα τους 'στα πεταχτά', στον δρόμο, με μια υπόδειξή τους, μ’ ένα σχόλιό τους στο ιστολόγιο και στο φατσοβιβλίο μου...

ΑΝ ΞΕΣΥΡΟΝΙΖΟΜΟΥΝ -αλήθεια το γράφω- πολλές φορές, δεν θα είχα καμιά συμμετοχή στο γράψιμο, πλην της αντιγραφής, των 'πεταχτών'. Ούτως ή άλλως, πάντως, προϊόν συνεργασίας είναι καθημερινά η στήλη. Να ’στε καλά!

ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΑ την κουβέντα, το ξέρω, ας την ξαναφέρω, λοιπόν, στα ίσα της. Στη βοή των γεγονότων. Στον παλμό της καθημερινότητας. Στη σημερινή σκληρή νεοελληνική πραγματικότητα, πρωτίστως. Κι ό,τι ... κάτσει, όπως... κάτσει.

ΓΙ’ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ το παίζει 'Θανάσης Βέγγος' ο Ελληνας πρωθυπουργός. Κι γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν είναι 'εύκολες οι θύρες, όταν η χρεία τες κουρταλεί'. Πού νύχια να ξυστούμε!

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ότι πηγαίνουμε προς τον γκρεμνό με ανοιχτά τα μάτια και χασκογελώντας; Η ερώτηση. Εχουμε καταλάβει ότι πηγαίνουμε προς τον γκρεμνό με κλειστά μάτια και βρίζοντας. Μπρος γκρεμνός και πίσω ρέμα...

ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Α’ στο Μνημόνιο Β’; Οχι βέβαια! Από το Μνημόνιο στο Αναθεωρημένο Μνημόνιο. Το θέμα είναι να χωρέσουν τα νέα μέτρα...

ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ο Ιρλανδός, πίσω πηγαίνει ο Ιουδαίος... Ακυρον! Μπροστά πηγαίνει ο Ελληνας, πίσω πηγαίνει ο Ιρλανδός και μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε τον Ιουδαίο.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ χάραξε η Ελλάδα και η Ιρλανδία; Λάθος. Στον δρόμο που χάραξαν για την Ελλάδα και η Ιρλανδία. Οι κάθε λογής Ιουδαίοι...

'ΕΑΝ ΕΡΩΤΗΣΗΣ τους ανθρώπους τι προτιμούν, να παραδώσουν την ψυχήν των εις ένα διάβολον με πορφύραν ή εις έναν άγγελον με κουρέλια, όλοι τον διάβολον θα προτιμήσουν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Καντάφης ήταν Ελληνας ποιητής που κατοικούσε στη Λιβύη της Αλεξανδρείας. Ο Διονύσιος ο Σολομών έγραψε τον Υμνος εις μίαν και μόνον στιγμήν εθνικής εξάρσεως και υπερηφανείας, όχι για άλλους λόγους. Στην αρχαιότητα ήταν όλα ηθικά και γνήσια, ακόμα και οι πόρνες λεγόντουσαν ιέρειες. Τρία ακόμα 'μαργαριτάρια' από κείμενα μαθητών, που μου έστειλε ο φίλος μου ο Κωστής ο Μπετινάκης. Αντί για ανέκδοτο.

'Πολεμάς να στυλώσεις, κυβερνήτη,/ με τα καράβια και με τα φουσάτα της Πολιτείας το σαλεμένο σπίτι/ Του κακού ιδρώνεις, έμπα σ’ άλλη στράτα,/ το νου μας πρώτα στύλωσε και χτίσε/ και πρώτα απ’ όλα αλφαβητάρι κράτα./ Δάσκαλος γίνε αλήθεια αν ήρωας είσαι./ Σε μια Βαβέλ δεμένους μας κρατάνε/ κακά στοιχειά· το μάγεμά τους λύσε/ και στα χείλια οι καρδιές μας πάλε ας πάνε./ Σύμμετρα υψώσου, πύργε της ζωής!/ Τρανοί κι αν είναι οι τάφοι, τάφοι θα ’ναι./ Στον ήλιο τόπο θέλουμε κι εμείς'.
Από τα 'Σατιρικά γυμνάσματα' του Κωστή Παλαμά
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakasakis@sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου