Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Οι ευχές δεν μπαίνουν σε ανεργία (1)

'Βασιλικούς και γιασεμιά γεμίζω το πανέρι/ τη σκέψη μου δρομολογώ σιμά σας να το φέρει!'. Μαντιναδολόγος, όπως τον φίλο μου τον Ηλία τον Σταματάκη για παράδειγμα, δεν είμαι και δεν πρόκειται, βέβαια, να γίνω. Κάποιες φορές, ωστόσο, ασκούμαι σ' αυτό το άθλημα. Καρπός αυτής της άσκησης και η παραπάνω μαντινάδα που τη στέλειωσα απ' τα πριν για να τη στείλω την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μέσω κινητού αλλά και μέσω Διαδικτύου στους φίλους μου για να συνοδεύσω τις ευχές μου για 'καλή χρονιά'. Μ' αυτήν τη μαντινάδα, με την οποία? συμμετείχα στον φετινό άτυπο διήμερο πρωτοχρονιάτικο? δίχως χαμένους και κερδισμένους διαγωνισμό, κάνω ποδαρικό στις 'Εύφημες μνείες', εφέτος, ευχόμενος σ' όλους τους αναγνώστες των, για τη νέα χρονιά 'πάντα γεια, πάντα χαρά'!
'Τους μεγαλύτερους στόχους τους βάζει η ψυχή, τα καλύτερα όνειρα τα δημιουργεί το μυαλό και τις καλύτερες ευχές τις στέλνει η καρδιά'. Το μήνυμα που μου έστειλε φίλη τακτική αναγνώστρια στης στήλης, μέσω κινητού, για να συνοδεύσει την ευχή της για 'καλή χρονιά'! Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει αυτή η φράση σημασία έχει ότι έτσι είναι. Προϊόντα της ψυχής μας οι στόχοι που βάζουμε, προϊόντα του μυαλού μας τα όνειρα που κάνουμε, προϊόντα της καρδιάς μας οι ευχές που δίνουμε. Ούτως ή άλλως οι ευχές, που έχουν την τιμητική τους την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, δεν μπαίνουν ποτέ σε ανεργία! Αυτό δα έλειπε!

Οι ευχές δεν μπαίνουν σε ανεργία (2)

Απ' τα που έγραψα στην παραπάνω εύφημη μνεία θα καταλάβατε ότι πολλές πάμπολλες ήταν οι μαντινάδες που έφτασαν μέχρις εμένα κι εφέτος. Ας δούμε, ένα τυχαίο δείγμα, δέκα απ' αυτές δίχως αξιολογική κατάταξη, εν είδει ανθολογίου και ας παραθέσουμε στο τέλος ακόμη μια εν είδει επιλόγου.
Κατ' αρχήν οι δέκα: 'Γίνε Χριστέ μου χουβαρντάς ετούτονε το χρόνο/ και μοίρασε στους φίλους μου χαρές και γλέντια μόνο' (Αντωνία Καπετανάκη), 'Αμα υπάρχει άγιος με σάκο και με δώρα/ ας δώσει 500 δισ. σε τούτηνε τη χώρα!' (Ελένη Σωμάκη), 'Ο,τι στον κόσμο επιθυμείς και πλάθεις με το νου σου/ να σου τα φέρει ο Θεός στην πόρτα του σπιτιού σου' (Στέλλα Κοτζαμπασάκη), 'Ανήμερα Πρωτοχρονιάς το σ' αγαπώ να μπέψεις/ να κάνει το ποδαρικό στ' αρχοντικό της σκέψης' (Μαρία Δρακάκη). 'Ολοι μαζί τα φάγαμε, γι' αυτό να ευχηθούμε/ και με τη νέα τη χρονιά πάλι να το μπορούμε' (Βαγγέλης Μπραουδάκης), 'Νάτανε κήπος η ζωή χαρές να τον φυτέψω/ τον νέο χρόνο που θα μπει απ? αγαπώ να μπέψω' (Αντώνης Αποστολάκης), 'Οσες ευχές σας είπανε Πρωτοχρονιά κι οφέτος/ να σας κλουθούν στο διάβα σας όλο το νέο έτος' (Ειρήνη Καλαϊτζάκη), 'Στέλνω ευχές, στέλνω χαρά, υγεία κι ευτυχία/ σ' όλους αυτούς που έχουνε μες στην καρδιά μου αξία' (Κλέλια Παπουτσάκη), 'Δύο χιλιάδες ένδεκα ευχές αντιγυρίζω/ σε όλους όσους εκτιμώ και φίλους μου λογίζω' (Χρυσούλα Καζάκου).
Ακόμα μία: Την τελευταία μαντινάδα που θα παραθέσω μου την έστειλε ο και καλός μου φίλος, γνωστός στους αναγνώστες της στήλης, ανώτατος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Παναγιώτης Αλεβαντής από τις Βρυξέλλες, για να συνοδεύει τις ευχές του για 'Υγεία', 'Πρόοδο' και 'Νηφαλιότητα'. Το 2011, Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού, αλλά και Διεθνές Ετος Δασών, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για τον «πλησίον», τον συνάνθρωπο αλλά και το περιβάλλον, αυτόν τον βουβό και καταταλαιπωρημένο «πλησίον» γράφει. 'Γιατί: Ο,τι κι αν πω ξατμίζεται, μα ό,τι κάνω μένει,/ κι αν είν' καλό ο κόσμος μας καλύτερος πομένει!'. Κανένα σχόλιο ούτε σ' αυτήν ούτε στις άλλες!
Σημείωση: Τα ονόματα των φίλων που μου έστειλαν τις μαντινάδες είναι τα εντός των παρενθέσεων.

Θυμάμαι εύκολα

'Η μνήμη μας είναι το ημερολόγιο που κουβαλάμε μαζί μας'. Τη ρήση αυτή του Οσκαρ Ουάιλντ έχει βάλει ως προμετωπίδα ο και εκλεκτός συνεργάτης της εφημερίδας μας Κυριάκος Βασιλομανωλάκης στο αφιερωμένο στη μητέρα του Ευαγγελία, νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφορήθηκε με τίτλο 'Θυμάμαι εύκολα'. Μετά απ' το 'Μαθαίνω εύκολα', ένα ακόμα βιβλίο, απόσταγμα της πλούσιας παιδαγωγικής και διδακτικής εμπειρίας του και ιδρυτή και διευθυντή της 'Πολύγνωσης', ενός πρωτότυπου εκπαιδευτικού οργανισμού διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας, λοιπόν, απ' τις εκδόσεις 'Ινστιτούτο Μάθησης'.
Ενα ακόμα βιβλίο - εργαλείο για τον μαθητή και τον δάσκαλο, όλων των βαθμίδων, κατ' αρχήν, μα και για τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Ακριβώς γιατί απαξάπαντες έχουμε τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στις επαγγελματικές μας ενασχολήσεις, ανάγκη να θυμούμαστε ημερομηνίες και αριθμούς, γεγονότα και πρόσωπα, ραντεβού και πελάτες, χρηστικές πληροφορίες κι ένα σωρό άλλα πράγματα πέραν των όποιων 'μαθητικών' ή 'διδακτικών' υποχρεώσεων έχουν ορισμένοι. Τι έκανε ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης στο πρωτότυπο, επίσης βιβλίο του, ένα βιβλίο της 'επόμενης μέρας', για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο της στήλης κάτω απ' την οποία στεγάζει κάθε εβδομάδα τα γραφτά του στην εφημερίδα μας;
Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να συγκεντρώσει εκατοντάδες ιδέες από άτομα όλων των τάξεων, διαφορετικών επαγγελμάτων, ηλικιών και ιδιοτήτων και να συμπεριλάβει παλιά και πρόσφατα συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών και εμπειρίες από τα σεμινάρια μνήμης που παρουσιάζει απ' το 1986(!)
Κάτι δηλαδή που λίγοι, ελάχιστοι έχουν την κατάλληλη 'αρματωσιά' να το κάνουν. Με την έννοια αυτή το 'Θυμάμαι εύκολα', που μας βοηθά να δημιουργούμε τις συνθήκες για να θυμούμαστε και μας μαθαίνει τεχνικές απομνημόνευσης, με παιγνιώδη τρόπο, είναι συν τοις άλλοις κι ένα βιβλίο προσφοράς. Αν δώσεις ένα ψάρι σ' έναν άνθρωπο, θα ξεπεινάσει μια φορά, αν του μάθεις, όμως, να ψαρεύει θα ξεπεινάσει για όλη του τη ζωή, μας λέει, στο περίπου, μια κινεζική παροιμία. Σ' αυτό το πλαίσιο
κινείται και το νέο βιβλίο του Κυριάκου...

Χανιώτικα νέα(03.01.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου