Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ φαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ ή μου φάνηκε; Μήπως πρόκειται για αντικατοπτρισμό από εποχές που φτιάριζαν τα λεφτά κι έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα;

'ΠΑΤΡΙΔΑ... θα γεννηθείς ξανά... κι ας σε νομίζουν πάντα βουλιαγμένη ο προδότης κι ο δεσμοφύλακας'... Και για τη δική μας πατρίδα ισχύει ο στίχος αυτός του χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα!

ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ τα κεκτημένα! Δεν συμφωνεί μ’ αυτό γενικώς και αορίστως ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος και κάνει λόγο για δίκαια κεκτημένα που δεν είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μην πειράξετε τα δίκαια κεκτημένα, λοιπόν!

ΣΑΦΕΣ προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, οι πολίτες χτυπούν πολλά καμπανάκια...

ΑΠΑΘΕΙΣ πολίτες,/ δούλοι ισοβίτες! Με κόκκινα, της φωτιάς, γράμματα το ’δα γραμμένο σε κάποιον τοίχο. Το '28 αδιάφοροι και 3 φασιστές ίσον 31 φασιστές', που άκουσα τα τέλη της δεκαετίας του 1970 από έναν καλό φίλο παλιό συνδικαλιστή, μου θύμισε.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ τόσα πράγματα που δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μύρισα, δεν γεύτηκα, δεν άγγιζα σ’ αυτή μου την επίσκεψη... Ετσι είχα τελειώσει το 4 σελίδων ταξιδιωτικό μου ρεπορτάζ (βλ. 'ΧΝ' 13 και 14 Ιαν. 2010) για την επίσκεψή μου στην Τυνησία μ’ ένα πρόγραμμα αποστολής ΜΜΕ της Πρεσβείας και του Εθνικού Οργανισμού της Τυνησίας στην Ελλάδα. Ενα απ’ αυτά που δεν είδα και η υποβόσκουσα αντίδραση του τυνησιακού λαού εναντίον του καθεστώτος του Μπεν Αλή, το πορτρέτο του οποίο το συναντούσαμε παντού τις 6 μέρες που μείναμε. Ηταν πίσω απ’ τη βιτρίνα που μας έδειξαν...

ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ πια! Το ’κοψα μαχαίρι πριν από 20 χρόνια! Το δικαίωμα πάντως να εξακολουθεί να είναι κάποιος καπνιστής το αναγνωρίζω. Φτάνει, όμως, να το εξασκεί χωρίς να ξεφυσά τον καπνό στα μούτρα των άλλων. Καθαρές κουβέντες, φίλε! Αν ήθελα να πεθάνω από το τσιγάρο, θα πέθαινα καπνίζοντας ο ίδιος.

Ο ΚΟΣΜΟΣ καίγεται και στα μεσημεριανάδικα χτενίζονται, μου είπε στον επίλογο του 'κατηγορώ' του για τις μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές. Κι αν χτενίζονταν μόνο στα μεσημεριανάδικα και μόνο... τηλεοπτικώς καημός δεν ήτανε, η απάντησή μου.

ΕΥΞΕΙΝΟΣ Πόντος. Κατ’ ευφημισμόν. Ειρηνικός Ωκεανός. Κατ’ ευφημισμόν. Γειτονιές του έρωτα. Επίσης κατ’ ευφημισμόν. Ούτως ή άλλως ωραίος ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

ΕΝΑ ΠΡΟΣ ένα τα 'πεταχτά' σήμερα, έγραψε στη σελίδα μου στο φέισμπουκ το περασμένο Σάββατο 15 Ιανουαρίου φίλη καθημερινή αναγνώστρια της στήλης. Σ’ ευχαριστώ και διά... του Τύπου, Δώρα! Και γιατί εγώ ώρες - ώρες νομίζω ότι τουλάχιστον κάποια είναι του... πεταμάτου.

ΕΔΑ ΠΟΥ λείπεις ασκιανιέ και δροσερέ μου αέρα/ σ’ όποιο δεντρό κι ανέ σταθώ θα λιάζομ’ όλη μέρα. Το μόνο που έκανα ήταν ν’ αλλάξω το ρήμα 'φεύγεις' με το 'λείπεις' στη γνωστή μαντινάδα. Πολύ μου λείπει ώρες - ώρες η μάνα μου!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ρώτησε κάποιος τον Αγησίλαο γιατί οι Σπαρτιάτες αφήνουν μακριά μαλλιά. Ο Αγησίλαος απάντησε: 'Γιατί είναι ο πιο ανέξοδος στολισμός'.

'Σ’ ό,τι εύκολα ευχαριστεί/ Αποστρέφομαι το μαρμάρινο πρόσωπο/ Ακολουθώ.../ Ο,τι οδηγεί το ζώο στο νερό/ Τον άνεμο, την οσμή της φωτιάς/ Αρκεί να ’μαι λεύτερος/ Εθελουργώ στη θέση του Οδυσσέα/ Στον ιστό της δοκιμασίας, χωρίς/ Ωτασπίδες στις σειρήνες της ματαιοδοξίας/ Αρνούμαι το νήμα της Αριάδνης και / Βγαίνω μόνος απ’ τον λαβύρινθό μου/[...]'.
Από το ποίημα του Χρήστου Κοντοβουνήσιου 'Γυρίζω την πλάτη'

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου