Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΜΕ ΚΑΚΟΥΣ νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς -όμως- ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν'. Μια απ' τις γνωστές και... μη εξαιρετέες ρήσεις του Γερμανού καγκελάριου (1815 - 1898) Οττο Φον Μπίσμαρκ. Και βεβαίως ισχύει. Με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν καλοί πολιτικοί...

ΤΑ ΠΟΡΤΑΚΑΛΙΑ του χωριού γεμίζουνε παπόρι/ ό,τι... λογής ο δήμαρχος είναι κι οι ψηφοφόροι. Στάση εργασίας θα έκανε το... μολύβι μου αν δεν του επέτρεπα να γράψει τούτη τη μαντινάδα, που κατέβηκε μέχρι τη... μύτη του. Και τι έγινε, δηλαδή, που την έχει ξαναγράψει;

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ είναι εδώ, πρώτο τραπέζι πίστα η τρόικα! Η μία άποψη. Η τρόικα είναι εδώ (εντάξει, έρχεται οσονούπω) πρώτο τραπέζι πίστα το μνημόνιο! Μια άλλη άποψη. Οψεις του ίδιου νομίσματος.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟΝ είναι και πάλι μείον. Κι όταν το ταμείον είναι μείον μία είναι η συνταγή. Φόρο στον φόρο κι όποιον πάρει ο Χάρος. Τρόπος του λέγειν το 'όποιον πάρει'. Γνωστό είναι σ' αυτές τις περιπτώσεις ποιους παίρνει.

'H ΑΜΟΙΒΑΙΑ κατανόηση είναι δύσκολο πράγμα αλλά αν εξαλείφεται η δυσπιστία, το βήμα είναι ήδη μεγάλο. Είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, επίσης πρέπει να προχωρεί κανείς χωρίς πονηριά'. Jean Monnet 'Απομνημονεύματα'.

ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ, κανένα πρόβλημα γι' αυτόν! Και τι έγινε, δηλαδή, που διπλασιάζεται απ' τον Οκτώβρη η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης; Τα λιόδεντρα στο χωριό τι τα 'χει! Τρία χρόνια θα 'χει να πορεύεται με τα ξύλα τους. Μόνο του έξοδο η αγορά μιας ξυλόσομπας!

ΥΨΩΣΕ ΤΗ σημαία με τον Δικέφαλο αετό, αυτή τη φορά, με το που τέλειωσε ο αγώνας για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό Βόλου ο φ(θ)ανατικός αεκτζής γείτονάς μου. Στην καρδιά του μεσίστια την ύψωσε και κλείστηκε στο σπίτι του. Τι ξεγυρισμένη τεσσάρα ήταν αυτή που μας έριξε η ομάδα του... Βόλου, Μήτσο!

ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ γιασεμιά γεμίζω το πανέρι/ τη σκέψη μου δρομολογώ κοντά σας να τους φέρει. Για όλους τους αναγνώστες της στήλης έστειλα αυτή τη μαντινάδα για τη νέα χρονιά. Ζηλεύω τσοι βασιλικούς που είναι στο πανέρι/ μα δεν κατέει ο οδηγός σιμά μου να τσοι φέρει. Η νοσταλγική μαντινάδα που έστειλε -ανταπαντώντας από τη Νέα Υόρκη όπου ζει- με ηλεκτρονικό μήνυμα η καθημερινή αναγνώστρια της στήλης Μαρία Στρατουδάκη.

OΛΟ ΕΛΕΓΑ να το βάλω στο τέλος των 'πεταχτών' το απόσπασμα από το ποίημα 'Αμίλητα' του Λορέντζου Μαβίλη κι όλο το ανέβαλα. Το βάζω καθυστερημένα σήμερα.

ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ, δημοσιογράφο, Αθήνα: Σ' ευχαριστώ πολύ και διά του... Τύπου, για τα καινούρια μαργαριτάρια μαθητών, με τον γενικό τίτλο 'Μάθαι πεδοί μου γράματα' που μου έστειλες με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Είμαι σίγουρος ότι κι αυτά θα αρέσουν πολύ. Τα τρία πρώτα, σήμερα, στη θέση του ιστορικού ανέκδοτου.

OΤΑΝ Ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ (Γυμνάσιο Θήβας). Ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι του ηττήθηκαν, γιατί οι Θερμοπύλες ήτανε πολυπληθέστεροι σε αριθμό. Την Οδύσσεια την έγραψε ο Οδυσσέας και την Ιλιάδα ο Ιλιάδης (Γυμνάσιο Λαμίας).
'[...] Χρυσομάνα, εμαράθηκαν τα φύλλα/ και χειμώνας πλακώνει· σε θωράω/ κατάματα με τρόμου ανατριχίλα'.
Από το ποίημα 'Αμίλητα' του Λορέντζου Μαβίλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου