Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΚ ΤΩΝ ων ουκ άνευ ότι η ελληνική δημοκρατία, όπως και όλες οι δημοκρατίες στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, έχει πολλά και ποικίλα προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμιά περίπτωση, ότι 'πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι', αλλά να σκύψουμε και να... στύψουμε το κεφάλι προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την ποιοτική της επέκταση και αναβάθμιση.
ΜετΑ ΤΗΝ ανάγνωση του άρθρου του Νίκου Κοτζιά με τίτλο 'Η Χώρα έχει ανάγκη εργαλείων και δομών άμεσης δημοκρατίας', που διάβασα προχθές (http://epirusgate.blogspot.com/) οι παραπάνω σκέψεις. Και για έναν ευρύτερο προβληματισμό.
ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο για την κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες. Οταν βράζει το καζάνι δεν είναι ανάγκη να το 'χουμε καπακωμένο, μου είπε κάποια στιγμή, σιβυλλικά.
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ Τρίτη ανοιχτά. Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή κλειστά. Σάββατο και Κυριακή το γνωστό καθεστώς των εφημεριών. Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής. Η απεργία των φαρμακοποιών συνεχίζεται.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ 'κούρεμα' ελληνικών ομολόγων είναι ήδη γεγονός. Είναι να μη θυμηθώ την παροιμία που λέει ότι στων φαλακρών τις κεφαλές μαθαίνουνε οι μπαρμπέρηδες;
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ Οσκαρ 'Καλύτερης Ξένης Ταινίας' εφέτος ο 'Κυνόδοντας' του Γιώργου Λάνθιμου. Μια ακόμα απόδειξη ότι εξακολουθεί να υπάρχει και η άλλη Ελλάδα!
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο! 'Δεν το λέω εγώ που έχω, ως γνωστό, περί πολλού το μολυβάκι και το μπλοκάκι μου, αλλά μια νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Σταβίνγερ στη Νορβηγία και του Πανεπιστημίου Μασσαλίας στη Γαλλία.
Ο ΑΓΓΟΥΡΟΦΑΣ έφαε, ο μεστωτής δεν έφαε. Πέρυσι τέτοιον καιρό μου την είπε αυτήν την παροιμία η μάνα μου. Γι' αυτούς που έχουν ακόμη τσ' ελιές αμάζωχτες τη γράφω.
'ΕΛΑΙΟΝ ΕΥΩΔΕΣ τεθυωμένον', δηλαδή 'Ελαιο αρωματικό, με μύρα ευωδιασμένο' ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής του Ιωάννη Φάππα και την οποία το Δ.Σ. της Ιστορικής Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης εξέδωσε πρόσφατα ως 13ο τόμο (580 σελίδων!) της 'Κρητικής Εστίας', με την επιμέλεια της Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. 'Η απόφαση ελήφθη διότι η αναφερόμενη διατριβή θεωρήθηκε ότι αποτελεί βασική πηγή πληροφοριών για την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της μυκηναϊκής βιοτεχνίας των αρωματικών ελαίων', γράφει, μεταξύ των άλλων, στον πρόλογό της η και έχουσα την ευθύνη της έκδοσης, πρόεδρος της Εταιρείας, Αρχόντισσα Ναναδάκη - Παπαδερού. Πάντα υπάρχουν κάποιοι να εμπλουτίζουν την ελληνική βιβλιογραφία και κάποιοι να τους αναδεικνύουν. Πολλά ευχαριστώ!
ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ φίλος του Αϊνστάιν τον ρώτησε γιατί για πλύσιμο και για ξύρισμα χρησιμοποιεί ένα κομμάτι σαπούνι, ο μεγάλος επιστήμονας του απάντησε: 'Αν χρησιμοποιούσα δυο κομμάτια σαπούνι θα ήταν για μένα πολύ πολύπλοκο'.
'[...] Αυτές οι μυρωδιές μωρών/ γύρω απ' της νοσταλγίας τα στήθη/ γεμάτες χάρη κρέμασαν δυο δάκρυα/ πάνω στα βλέφαρά μου./ Δεν τις κακίζω./ Ετσι όπως λαμπυρίζουν/ στου άδειου απογεύματος το φως./ Μα αυτόν τον τύπο κουδουνίσματος/ πρέπει να τον αλλάξω./ Σε ήχο έλλειψης πλαγίως κοιμωμένης/ ξυπνάει του νόστου σας/ νανουρισμένες μου ιδέες./ Ενώ χτυπάει σε τόνο απογαλακτισμού'.
Από το ποίημα 'Σύντομα απογευματινά όνειρα'
της Αθανασίας Δανέλη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (27.01.11)
www.haniotika-nea.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου