Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕΓΑΛΕΣ είναι οι νύχτες του Γενάρη. Ειδικά, ωστόσο, του φετινού Γενάρη μού φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες. Προπάντων, όταν τις περνώ στο Νίππος...

Η ΕΛΛΑΔΑ θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας - Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, διαβάζω. Ούτε στον νου του πρωθυπουργού να ’μουν προχθές, που αναρωτήθηκα σ’ ένα 'πεταχτό' τι γίνεται με το θέμα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς μίμηση η Ελλάδα κατά τον, 'Ελληνες κουράγιο', Ολι Ρεν. Αυτό δα έλειπε! Πετάει ο γάιδαρος μας είπαν, πετάει απαντήσαμε.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ χρέος μας πνίγει, μας σκοτώνει. Δεν λέω να είμαστε μπαταχτσήδες. Να πληρώσουμε αυτό που χρωστάμε και όχι αυτό που θέλουν να χρωστάμε! Πολύ άρεσε στον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο το άρθρο της Σοφίας Σακοράφα στην εφημ. 'Πριν' (9.1.11). Ειδικά η... βολή που εξακόντισε με το παραπάνω απόσπασμα.

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ έχει Θόδωρο, ψάχνει! Υπόψη της κυβέρνησης, που ως γνωστό έχει τον Θόδωρό της. Εχω γράψει τι έπαθαν οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή, όταν έχασαν τους... Θοδώρους των. Τον Θόδωρο Τσουκάτο και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, αντίστοιχα.

ΠΟΛΛΑ χαρτιά σαν να μου φαίνεται πως έχει η τράπουλα του αρχηγού σας, είπα σε φίλο νεοδημοκράτη με αφορμή τον 'ανασχηματισμό', που έγινε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να τον πειράξω προχθές. Οταν είσαι στην αντιπολίτευση μπορείς να παίζεις με πολλές τράπουλες, μου απάντησε σοβαρά αυτός.

ΗΛΘΕ ΣΤΟ Νοσοκομείο Χανίων, είδε όσα είδε, άκουσα όσα άκουσε και απήλθε ικανοποιημένος. Το Μνημόνιο, κατά τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, τα πάει μια χαρά...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ κι... αδιαφορώ. Και αυτό δυστυχώς το έχουμε περί πολλού. Ετσι όπως τα είπες, φίλε Γιάννη Λιονάκη, προχθές στο Ρέθυμνο, είναι. Δεν έχει τελειωμό στην Κρήτη το πρόβλημα των τροχαίων. Αλλα 89 άτομα έχασαν τη ζωή του στους κρητικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε!

Η ΨΥΧΗ του ανθρώπου έχει σχέση με τον καιρό που κάνει την ημέρα της κηδείας του, μου είπε ο και καλός φίλος γνωστός τοις πάσι δάσκαλος - λαογράφος, Σταμάτης Αποστολάκης, συνοδεύοντας τα συλλυπητήριά του για το φευγιό σου! Λιόκαλη ήταν η ημέρα της κηδείας σου, μάνα! Μέρα για ελιές, αν δεν ήταν μέρα των Φώτων. Μέρα που οι ουρανοί ήταν ανοιχτοί για να σε δεχτούν!

ΑΘΗΝΑ Κανιτσάκη, συγγραφέα, Χανιά: Ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη μου, δίπλα στα άλλα που έχετε εκδώσει και που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε, θα βρει και το νέο σας βιβλίο '68 ξεχωριστές ιστορίες', που μόλις βγήκε στο λιακωτό της δημοσιότητας. Μετά λόγου γνώσεως το γράφω αυτό κι ας μην το έχω ακόμα διαβάσει. Και γιατί το εγγυάται η προηγούμενη... βιβλιοπαραγωγή σας και γιατί κάποιες απ’ τις ιστορίες σας τις έχω ήδη διαβάσει στην εφημερίδα μας. Σας ευχαριστώ πολύ!

ΚΑΠΟΤΕ ρώτησαν τον βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο τι ποιο σπουδαίο έδωσε ο Λυκούργος με τους νόμους του στη Σπάρτη. Ο Αγησίλαος δίχως να σκεφτεί καθόλου απάντησε: 'Η περιφρόνηση των απολαύσεων'.

'Μας πάγωσε κι απόψε ο Γενάρης/ και το φεγγάρι πίσω απ’ τα βουνά./ Νύχτες μεγάλες και σιωπή./ Κοντά κοντά εμείς - όλο κοντότερα./ Δουλειά που έχουμε τώρα.../ Με τα νύχια να σκάψουμε/ να βρούμε και ν’ αγκαλιάσουμε/ τις σκιές μας'.
Το ποίημα 'Στη σιωπή' της Πόπης Γαβριλάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου