Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Στ2 τAξη 14ου Δημ. Σχ. ΧανΙων
Γνωριμία με το έργο ενός ζωγράφου
Tο μάθημα έξω από την τάξη είναι χαρά για τους μαθητές που ξεφεύγουν από τα καθημερινά. Είναι ευκαιρία για τον δάσκαλο να περπατήσει μαζί τους σε δρόμους διαφορετικούς, που οδηγούν στην αναζήτηση, την εμπειρία, τη γνώση. Είναι ερέθισμα, επαφή και γνωριμία με τη ζωή της πόλης, την κουλτούρα του τόπου, τους ανθρώπους του πνεύματος, τους καλλιτέχνες. Το μάθημα έξω από την τάξη είναι ένα άνοιγμα στην κοινωνία, ένα μάθημα ζωής.
Οπαδοί αυτής της άποψης πήραμε κι εμείς το δρόμο για την Πινακοθήκη, που αυτό το διάστημα φιλοξενεί την έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου κ. Μιχάλη Μανουσάκη. Δεν το μετανιώσαμε. Μέσα από τους πίνακες οι μαθητές μας τον ένιωσαν 'δικό' τους. Σαν να ήταν μαζί, να μοιράστηκαν παιχνίδια, να έπαιζαν μαζί του, να αντάλλαζαν σκέψεις και συναισθήματα για τους δασκάλους. Ερωτήσεις έφτασαν στα χείλη τους και απαντήσεις δόθηκαν από την υπεύθυνη του Προγράμματος κα Αθηνά Γιαννουλάκη που έκανε εξαιρετική δουλειά, μυώντας τούς μαθητές με μαεστρία στη ζωή του ζωγράφου μέσα από τους πίνακές του.
Σας ευχαριστούμε κ. Μανουσάκη για τα υπέροχα χρώματα ζωντάνιας που αποτύπωσαν οι μαθητές μας στο δικό τους πίνακα... τον πίνακα της ζωής τους. Στις 2 Δεκεμβρίου το 'μάθημα' το κάνατε εσείς, κι ας μην είστε δάσκαλος. Διαβάστε αυτά που έγραψαν οι... μαθητές σας, οι μαθητές του Στ2 τμήματος του 14ου Δημ. Σχ. Χανίων.
Από το 14ο Δημ. Σχ. Χανίων.
Ενα μεγάλο μπράβο στα παιδιά. Και για την επίσκεψή τους στην Πινακοθήκη και για αυτά που έγραψαν και ζωγράφισαν ύστερα απ’ όσα οι αισθήσεις τους συνέλεξαν. Συγχαρητήρια και στους δασκάλων των....
Β.Θ.Κ.
Ο κ. Μιχάλης Μανουσάκης είχε μία ωραία παιδική ζωή, αλλά έχασε τη μητέρα του στα 8 του χρόνια. Οταν πήγαινε σχολείο είχε μία δασκάλα που την αγαπούσε πολύ.
Την έλεγαν Ελένη. Στην Πινακοθήκη έχει μία φωτογραφία με τους δασκάλους του, που είναι μέσα και η κα Ελένη. Εχει κρατήσει τα σχολικά του αντικείμενα και παιχνίδια, όπως τους πήλινους βόλους, τα στρατιωτάκια από τα απορρυπαντικά, τον κουμπαρά, τα τετράδια, τα βιβλία κ.ά.. Επίσης έχει κορνιζάρει τη φωτογραφία της ομάδας του της ΑΕΚ. Εχει βάψει τον τοίχο δίχρωμο όπως του σχολείου του. Τα έργα του είναι ωραία και ενδιαφέροντα, έχει σκαλίσει μερικούς πίνακες και έχει κάνει σε άλλους πολλά δέντρα, θάλασσες και καράβια. Τώρα είναι παντρεμένος και έχει ένα μικρό αγοράκι.
Κορίνα Χατζηαναστασίου
Αγαπητέ κύριε Μανουσάκη, είμαι πολύ χαρούμενος που έμαθα τόσα πράγματα για εσάς μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Η επίσκεψη μαζί με τους συμμαθητές μου στην Πινακοθήκη ήταν μια από τις καλύτερες εκπαιδευτικές εκδρομές που έχω πάει. Μου έκαναν πάρα πολλά πράγματα εντύπωση! Είστε ένας έμπειρος ζωγράφος με φαντασία.
Αυτό ήταν που μου έμεινε στο μυαλό μου. Μάθαμε πολλά πράγματα για εσάς και εξερευνήσαμε πράγματα για τη ζωή σας μέσα από τους πίνακές σας. Ηταν πολύ ωραία.
Παναγιώτης Καψανάκης
Ο κύριος Μανουσάκης είναι πάρα πολύ καλός ζωγράφος. Αυτό ίσως το ανακάλυψε όταν ήταν σε μικρή ηλικία που η δασκάλα τους κυρία Ελένη, που την συμπαθεί πολύ, τους έβαζε φρούτα πάνω στο θρανίο για να τα ζωγραφίζουν. Αυτό ίσως τον βοήθησε να γίνει ένας υπέροχος ζωγράφος. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν οι λεπτομέρειες στα έργα του.
Το έργο που μας ενθουσίασε, ήταν το θρανίο στο οποίο από πάνω υπήρχαν κάποια από τα φρούτα που τους έδινε η κυρία Ελένη για να τα ζωγραφίσουν.
Η έκθεση ζωγραφικής ήταν καταπληκτική και θα θέλαμε να γνωρίσουμε τον κύριο Μανουσάκη για να του πούμε από κοντά τις εντυπώσεις μας.
Πεντάρη Δέσποινα
Στην Εκθεση του κ. Μιχάλη Μανουσάκη είδαμε έργα του εμπνευσμένα από την παιδική του ηλικία. Στην παιδική του ηλικία, του συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Αυτό το γεγονός ήταν ότι πέθανε η μητέρα του από τα 8 του χρόνια. Γι’ αυτό μάς παρουσιάζει έναν πίνακα που τον ονόμασε 'Μάνα'. Επίσης στην Εκθεση υπήρχαν και παιχνίδια από την παιδική του ηλικία. Οπως μία μπάλα, ξυλομπογιές, και περιοδικά της αγαπημένης του ομάδας της ΑΕΚ. Τα έργα του μας 'άγγιξαν' και γι’ αυτό θα ήθελα να ξαναεπισκεφτώ την Πινακοθήκη.
Στελίνα Δρακάκη
Καθώς μπαίνουμε στην Πινακοθήκη βλέπουμε τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία και μια βιτρίνα στην οποία μέσα υπάρχουν τα βιβλία του, η σάκα του, η κασετίνα του, τα μολύβια, τα παιχνίδια και τα αγαπημένα περιοδικά της ομάδας του και πολλά άλλα αντικείμενα. Μέσα στις βιτρίνες υπήρχαν τα αγαπημένα του παιχνίδια, όπως η μπάλα, το τανκς, οι πήλινες μπίλιες, το απορρυπαντικό που κέρδιζε τα στρατιωτάκια και η τρομπέτα. Μας έκανε εντύπωση που έχει κρατήσει τα παιδικά του παιχνίδια μέχρι τώρα και μπορούμε να τα βλέπουμε όλοι εμείς που επισκεπτόμαστε την Πινακοθήκη.
Τζαγκαράκη Δέσποινα
Μπελώνης Δημήτρης
Τα έργα του κυρίου Μανουσάκη ήταν πολύ ωραία. Εμένα μου άρεσε το σημείο που μας εξήγησε η ξεναγός, ότι η δασκάλα του η κυρία Ελένη, τους έβαζε πάνω στο θρανίο φρούτα και αυτοί τα ζωγράφιζαν, δηλαδή νεκρή φύση. Βέβαια μου άρεσαν και οι πίνακες όπως αυτό με θέμα το θρανίο και ο πίνακας που είχε φτιάξει με τους κορμούς των δέντρων, δηλαδή με τη φύση. Με εντυπωσίασε τόσο πολύ ο πίνακας με το παλιό θρανίο, γιατί ήταν παλιό και όχι σύγχρονο, όπως τα δικά μας. Γενικά εμένα μου αρέσουν τα παλιά αντικείμενα. Ο πίνακας που είχε φτιάξει με τους κορμούς των δέντρων ήταν τέλειος σαν αληθινό κορμός δέντρου. Ακόμα μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο είχε φτιάξει τον κορμό του δέντρου, ήταν πολύ περίεργη η τεχνική.
Κυριακή Τσίγκου
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε την Πινακοθήκη και ξεναγηθήκαμε στην Εκθεση του κ. Μιχάλη Μανουσάκη. Ολοι οι πίνακες ήταν εντυπωσιακοί, ο καθένας με τη χάρη του και την ξεχωριστή του σημασία.
Κάποιοι πίνακες εξέφραζαν συναισθήματα του ζωγράφου. Κάποιοι πίνακες ήταν σκαλισμένοι πάνω σε ξύλινο καμβά. Στην Εκθεση εκτός από τους εξαίσιους πίνακες είδαμε και κάποια προσωπικά αντικείμενα του κ. Μανουσάκη όπως: σχολικά είδη, παιχνίδια, βιβλία κ.ά.. Η Εκθεση μού άρεσε πάρα πολύ. Ο κ. Μιχάλης Μανουσάκης είναι ένας ταλαντούχος ζωγράφος και ενδιαφέρων άνθρωπος και θα ήθελα να τον γνωρίσω.
Αριστείδης Διαλυνάκης
Χανιώτικα Νέα (17.12.2011)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου