Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Χριστούγεννα στο σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Xριστούγεννα στο πανάρχαιο σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας μας καλεσαν να κάνουμε χθες το βράδυ εκτός απ? την ενορία Σπηλιάς, και τα παιδιά της Ε? και της Στ? τάξης του Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου, με τις εργασίες που μας έστειλαν. Ανοιχτή η πρόσκληση μέσα απ? τον Παιδότοπο. Για να παρακολουθήσουμε την αρχιερατική Θεία λειτουργία ιερουργούντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου Ανδρονικάκη, πλαισιωμένου υπό πολλών ιερέων και πλήθους κόσμου. Μαζί με τα Κρητικόπουλα τις Κρητικοπούλες και τους βοσκούς που θα παραβρίσκονται στην Αγια Φάτνη του νεογέννητου Χριστού.
Δίπλα στα πρόβατα και στα άλλα ζώα που θα τον ζεσταίνουν με τα χνώτα τους. Δίπλα στις φωτιές κι ενώ οι καμπάνες θα διαλαλούν το γεγονός και οι ψαλτάδες θα ψάλουν τους θαυμάσιους ύμνους των Χριστουγέννων. Και βεβαίως για να κοινωνήσουμε, όσοι θέλουμε και να πάρουμε ο καθένας μας από ένα χριστόψωμο... Ονειρεμένα Χριστούγεννα μας υπόσχέθηκανι τα Πεμπτάκια και τα Εκτάκια του Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου, που οφείλω να τα συγχαρώ θερμά για τις τόσο όμορφες (δυστυχώς δεν χωράνε όλες) εργασίες τους. Συγχαρητήρια πολλά και επίσης θερμά ανήκουν στις δασκάλες τους Βασιλική Σκουρού, Μαρία Βουτσά, Ευα Κοκογιαννάκη και το δάσκαλό τους Θανάση Καμπακτσή και βέβαια, στον διευθυντή τους, τον Δημήτρη Χαμηλάκη που είχε και την ιδέα...
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Β.Θ.Κ.

Το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη βρίσκεται στο χωριό Μαραθοκεφάλα και πήρε το όνομά του από τη διαμονή και την εκκλησία του Αγίου που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο.
Το σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη του Ερημίτη είναι φωτεινό και μεγαλόπρεπο, πανάρχαιο και επιβλητικό. Εχει χωρητικότητα 3000-4000 ατόμων και τη σπάνια θέα στο κάμπο του Κολυμβαρίου.
Κάθε χρόνο παραμονή Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Αγιας Νύχτας, εν παρουσία πολλών ιερέων και πλήθους κόσμου.
Κρητικόπουλα, Κρητικοπούλες και βοσκοί με τα ζώα τους παρευρίσκονται κοντά στην Αγια Φάτνη του νεογέννητου Χριστού Σωτήρος. Προβατάκια, αρνάκια και πολλά ζώα ζεσταίνουν με τα χνώτα τους τον γεννηθέντα Χριστό.
Η σπηλιά, η φωτιά, η φάτνη με τα ζώα, τα δώρα των μάγων και το αστέρι να λάμπει στη κορυφή της σπηλιάς φέρνουν νοερά μπροστά στα μάτια των πιστών την σκηνή της Γέννησης του Χριστού, χαρίζοντάς τους το ζητούμενο αίσθημα των ημερών ηρεμία και αγαλλίαση.
Μανώλης Ζουριδάκης, Ε2

Εδώ και μερικά χρόνια, στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, καθιερώθηκε να γίνεται η παραδοσιακή αναπαράσταση της γεννήσεως του Χριστού. Ετσι, ακόμα και σήμερα γίνεται μια υπέροχη αναπαράσταση με αρκετά ζώα δηλαδή πρόβατα, γαϊδουράκια, κατσίκες, άγρια περιστέρια και άλλα ζώα όπως τη νύχτα της γεννήσεως του Χριστού. Εκείνη την νύκτα, επίσης, στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, μαζεύονται πολλοί Χριστιανοί προκειμένου να γιορτάσουν με πολλή αγάπη και πίστη την γέννηση του Χριστού εκείνη την Αγια Νύκτα των Χριστουγέννων. Στο σπήλαιο επίσης, την νύκτα των Χριστουγέννων, καταφτάνουν πολλοί Ιερείς όπου μαζί με τον Μητροπολίτη τελούν τη Θεία Λειτουργία. Μαζί τους έρχονται, ακόμα, και πολλά μικρά παιδιά από το κοντινό Νηπιαγωγείο όπου γεμάτα θέληση, αγάπη και χαρά έρχονται να γιορτάσουν μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς. Επίσης, ο καθένας μας, μπορεί να πάει και να δει τα ζώα καθώς παραμένουν μέσα στο σπήλαιο για μερικές μέρες και μετά την αναπαράσταση. Ομως, το καλύτερο από όλα αυτά είναι να πάει κάποιος εκεί την ημέρα όπου γίνεται η αναπαράσταση, γιατί μόνο τότε θα μπορέσει να καταλάβει την πραγματική μαγεία που διαθέτει η νύκτα αυτή. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια παράδοση όπου κρατά ο τόπος μας, από τα παλαιά χρόνια, και ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ποτέ, όσα Χριστούγεννα και αν περάσουν.
Σωτήρης Γομπάκης, Στ1

Κάθε χρόνο στη Μαραθοκεφάλα, Κολυμβαρίου γίνεται η αναπαράσταση της Γεννήσεως του Χριστού. Τότε, ο παπάς της ενορίας φέρνει κάποια ζώα μέσα στον χώρο του σπηλαίου και τα φυλάσσει σε ένα χώρο όπου μπορεί να τα δει όποιος θέλει. Την ημέρα της αναπαράστασης, μαζεύονται, τη νύκτα, πολλοί άνθρωποι για να γιορτάσουν το γεγονός της γέννησης του Χριστού. Τότε, ξεκινάει η λειτουργία όπου πραγματοποιείται από πολλούς παπάδες.
Επίσης, δίπλα από τα ζώα έχουν φτιάξει το σκηνικό της γέννησης του Χριστού.
Εκείνη την νύκτα, μαζεύονται και πολλά παιδιά από το Νηπιαγωγείο της Σπηλιάς. Και έτσι, όλοι μαζί, περνάνε μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη πίστη και αγάπη στην καρδιά τους!
Μπουρδάκης Γιάννης ΣΤ1

Εδώ και μερικά χρόνια έχει καθιερωθεί να γίνεται στο σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας η λειτουργία των Χριστουγέννων. Πολύς κόσμος έρχεται να παρακολουθήσει τη λειτουργία και να δει από κοντά το σπήλαιο του Αϊ Γιάννη. Το σπήλαιο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Μαραθοκεφάλας. Από μακριά μπορείς να δεις το αστέρι που λάμπει στην κορυφή του. Την ημέρα των Χριστουγέννων, μέσα στο σπήλαιο ο Ιερέας μαζί με τους χωριανούς φτιάχνει μια αληθινή φάτνη. Μέσα στην φάτνη υπάρχουν διάφορα ζώα όπως πρόβατα, κατσίκια, γαϊδουράκια και μικρά βόδια. Ο κόσμος έρχεται για να θαυμάσει την αληθινή φάτνη.
Ολο το τοπίο είναι μαγευτικό και ιδανικό για να γιορταστεί η γέννηση του Κυρίου. Είναι ωραία τα Χριστούγεννα στη Μαραθοκεφάλα!
Κατερίνα Καμπουράκη

Στην Σπηλιά του Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου την παραμονή των Χριστουγέννων τελείται Αρχιερατική θεία λειτουργία... Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς, φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή τής Σπηλιάς δίνουν ιδιαίτερο χρώμα και ομορφιά.
Μπάμπης Παπουτσάκης

Τώρα και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί η αναπαράσταση της Αγίας Νύχτας του Θεανθρώπου, την περίοδο των Χριστουγέννων, στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα. Κάθε χρόνο δεκάδες πιστοί επισκέπτονται τον ιερό χώρο για να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ κατανυκτική καθώς στη μέση δεσπόζει η επιβλητική φάτνη με τον Ιωσήφ, την Παναγία, τον νεογέννητο Χριστούλη και ζωάκια που τον ζεσταίνουν με τα χνώτα τους. Τα κεριά ανάβουν και οι ιερείς ψάλλουν ύμνους, όπου στέλνουν το μήνυμα της γέννησης του Κυρίου. Η αναβίωση της γέννησης είναι πολύ συγκινητική και όλοι οι Χριστιανοί τιμούν τον Θεό με την προσευχή τους.
Μαρία Μαλανδράκη, Ε2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου