Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ο ποιητής; Τα ποιήματά του δεν δολοφονούνται. Παγκόσμια Ημέρα της ποίησης χθες...
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΑΝΟΙΞΗ! Εντυπωσιακή η επίσημη εμφάνιση της άνοιξης χθες και στα μέρη μας. Ούτε ίχνος από σύννεφο στο γαλάζιο στερέωμα. Κρατούσαν την αναπνιά τους οι ανέμοι. Επρεπε ν’ ακουστεί το σκάσιμο των μπουμπουκιών της ροδακινιάς στον κήπο μου.
ΠΑΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, όπως πάμε, για εκλογές. Από κόμματα και κομματάκια άλλο τίποτα. Να φάνε κι οι κότες. Για όλα τα γούστα. Διάλεξε, κόσμε. Και μην ξεχνάς. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται...
ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ άλλους με το τσουβάλι και αυτοκριτική με το σταγονόμετρο, εάν και εφόσον, παραζοριστεί το πράγμα. Των αλλωνών είναι καρύδια και βροντάνε, τα δικά μας είναι σύκα και δεν ακούγονται.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΣ, εν πολλοίς άσχετος, πλην όμως ευγενής. Εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν έκανε για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης είναι πολύς, εν ολίγοις σχετικός, πλην όμως, κατά κάποιο τρόπο, αγενής. Αρχή άνδρα δείκνυσι, που λέει και ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.
ΑΝ ΦΤΥΣΩ ΨΗΛΑ φτύνω τα μουστάκια μου, αν φτύσω χαμηλά φτύνω τα γένια μου. Δεν την έχουν καθόλου υπόψη τους τούτη την παροιμιώδη φράση που λέγανε οι παλιοί μας, πολλοί απ’ τους (απ)ασχολούμενους με την πολιτική. Μόνο και μόνο για να μου πει αυτό το πράγμα με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος απ’ τα παλιά.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ... Το κίνημα της ντομάτας... Το κίνημα του οβελία... Το κίνημα του κινήματος.... Κι όπου το βγάλει η κίνηση....
ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ στην Ελλάδα είμαστε, λέμε τώρα, 200.000 αεκτζήδες και δίνει ο καθένας μας για την ομάδα 50 ευρώ τον μήνα θα μαζεύονται 120.000.000 ευρώ τον χρόνο. Μέχρι και τον Μέσι θα μπορούμε ν’ αγοράσουμε! Κάτι τέτοια μου λέει ο Μήτσος ο αεκτζής και... καραφλιάζω.
'ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ήτις λέγεται όταν δεν πρέπει, να προτιμάς και αυτό το ψεύδος, το οποίον λέγεται όταν πρέπει'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τα χρυσά του κόσμου τα διαμάντια/ ήθελαν να λαμποκοπούν σαν τα δικά σου μάτια. Επιμένει να μου στέλνει ερωτικές μαντινάδες ο Ηλίας ο Σταματάκης. Τη μια καλύτερη απ’ την άλλη. Ο καθένας στο είδος του κι ο Ηλίας στις ερωτικές μαντινάδες.
ΚΑΠΟΤΕ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ε’ πολιορκούσε τη Χίο. Για να φέρει σε δύσκολη θέση τους υπερασπιστές της πόλης κήρυξε ότι θα ελευθέρωνε τους δούλους και ακόμη θα τους έδινε το δικαίωμα να παντρευτούν τις γυναίκες των αφεντικών τους. Οι Χιώτισσες κυριεύτηκαν από άγριο θυμό, αλλά και οι δούλοι αγανακτούσαν, επειδή αγαπούσαν τους κυρίους τους και όλοι μαζί βοηθούσαν τους πολιορκούμενους. Τους έδιναν βέλη και ακόντια και έριχναν οι ίδιοι πέτρες στους εχθρούς από ψηλά. Ετσι αποκρούστηκε ο Φίλιππος χωρίς να αποστατήσει κανένας δούλος. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
'Το παιδί ζητάει τη φωνή του./ (Την έχει ο βασιλιάς των γρύλων)/ Σε μια σταγόνα του νερού/ το παιδί ζητάει τη φωνή του./ Δεν τη θέλω για να κουβεντιάσω/ Δακτυλιδάκι θα την κάνω/ που η σιωπή μου θα το βάλει/ στο πιο μικρό της δάχτυλο/ Σε μια σταγόνα του νερού/ το παιδί ζητάει τη φωνή του./ (Μακριά η φωνή φυλακισμένη)/ το ρούχο φόρεσε ενός γρύλου'.
Το ποίημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
'Το μουγκό παιδί' (μεταφ. Τάκης Βαρβιτσιώτης).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (22.03.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου