Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΒΡΕΧΕΙ, βρέχει, βρέχει, βρέχει, βρέχει, βρέχει, βρέχει... Μην μετρήσετε πόσες φορές το ’γραψα. Οχι εφτά, αλλά εβδομήντα εφτά, δηλαδή αμέτρητες φορές, έπρεπε να το γράψω. Κάνε και λιγάκι κράτει, ουρανέ! Σου το λέω, σήμερα, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., δεν θα ’χεις σύννεφα. Μην είναι η ώρα ανοιχτή και με ακούσεις. Μα και να ’χεις, πάλι να με ακούσεις. Μουλιάσαμε!
'ΕΙΘΕ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ του πεντάγνωμου μήνα να είναι να αφήσει τον ήλιο να ζεστάνει τα νοικοκυριά που ο οβολός τους έγινε χαράτσι και δεν τους έμεινε σεντς για πετρέλαιο'. Εν είδει σχολίου η ευχή ή εν είδει ευχής το σχόλιο που έγραψε προχθές, για να συνοδεύσει τις ευχές του για καλό μήνα, στο βιβλίο των προσώπων (facebook), όπου αναρτώ τα 'πεταχτά', ο καλός φίλος Γιάννης Πολυράκης. Είθε...
ΕΔΩ ΠΑΠΑΣ, εκεί παπάς πού ’ναι ο παπάς; Εδώ βουλευτής, εκεί βουλευτής, πού ’ναι ο βουλευτής; Βρε μήπως μας έβαλαν στο παιχνίδι οι παπατζήδες για να κάνουν τη δουλειά τους; Γκουχ! Γκουχ! Απορία ψάλτου βηξ.
ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ και λιγάκι μας σώζουν, μόνο που ύστερα από κάθε σωτηρία φτωχαίνουμε ολοένα και περισσότερο ως λαός. Μέχρι που να φτάσουμε εκεί που αυτοί θέλουν... Μ’ άλλα λόγια μου τα ’χει ξαναπεί αυτά ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος. Καταλήγοντας στην ίδια πάντα επωδό. Θα τους αφήσουμε;
'Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ πέθανε. Η οικονομία πεθαίνει. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά η λιτότητα μένει. Στον δρόμο τους προς μια νέου τύπου φεουδαρχία, οι απανταχού καπιταλιστές έχουν βγάλει εδώ και καιρό τις δημοκρατικές μάσκες και φοράνε τις μπότες με τη σιδερένια φτέρνα, ποδοπατώντας τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού'. (Πηγή: www.banmoney.gr). Σωστή η διάγνωση, αναζητούνται φάρμακα για τη θεραπεία.
ΔΙΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ τα ιμάτιά του εν εαυτοίς... Από υποψηφίους αρχηγούς και αρχηγίσκους στο πάλαι ποτέ ενιαίο και δυνατό ΠΑΣΟΚ άλλο τίποτα. Να φαν’ κι οι κότες. Γίναν κι οι λύχνοι θυμιατά...
ΔΗΜΗΤΡΗ Σειραδάκη, συντ. δάσκαλο, Χανιά: Δεν χρειάζεται να ’ναι κάποιος 'εκ των επαϊόντων' για να σε παροτρύνει να γράφεις κείμενα, όπως αυτό για τον Αγιο Δημήτρη που είχες γράψει προμηνών και την 'Κείθε βρύση στον Λιβαδά', που δημοσιεύθηκε προχθές στην εφημερίδα μας. Συνέχισε!
ΟΙ ΡΙΜΕΣ μου πολλές φορές τηνε χαλούν την τάξη/ σε θέματα ντοπιολαλιάς κι αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Αυτοκριτική κάνει σ’ αυτήν του τη μαντινάδα ο Εννιαχωριανός. Λάθος του, λέει, που χρησιμοποίησε στην προηγούμενη που μπήκε στα 'πεταχτά' τη λόγια λέξη 'υφίσταται'. Ωραίος!
ΟΤΑΝ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ τον Διογένη στο σκλαβοπάζαρο τον ρώτησαν τι ήξερε να κάνει. 'Ξέρω να κυβερνώ ανθρώπους', απάντησε κι αμέσως μετά απευθύνθηκε στον κήρυκα και του είπε: 'Ρώτησε αν θέλει κανείς ν’ αγοράσει έναν αφέντη για τον εαυτό του'. (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'γνώση').
'Ακου, Κύριε, τον καλό σου φίλο/ που αγαπά τους καρπούς και τους τάφους/ Εσύ, είσαι, ό,τι με συνδέει μ’ έναν καρπό και μ’ έναν τάφο./ Και τον καρπό ασχημίζω και τον τάφο./ Αλλ’ όμως είμαι θέλημά σου/ γέννημα στην απέραντη καρδιά σου./ Δεν έχω ερωτήματα/ και ταξιδεύω με κίνηση αργή προς τον Πατέρα./ Μάταιος ο κόσμος αλλά πέρασμα./ Και μάταια τα μάτια της σαρκός μου/ γλυκά που αγγίζονται με λουλούδια'.
Από το ποίημα 'Η προσευχή του σκουληκιού' του Νίκου Καρούζου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (03.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου