Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! Οχι ότι δεν πέρασα όμορφα τέσσερις μέρες στην Εύβοια, έχοντας σαν βάση το Αλιβέρι, πανέμορφα πέρασα. Ας είναι καλά ο φίλος μου, φίλος ζωής, ο Τάσος ο Βαλμάς, που, όταν έμαθε ότι η Ευδοκία θα επισκεφτεί ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σχολεία της Εύβοιας, μου έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. Ή έρχεσαι στο χωριό μου ή δεν πρόκειται να ξανάρθω...
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στα Χανιά, στην ωραιότερη, για μένα και για πολλούς, πόλη της Ελλάδας, από σήμερα το απόγευμα, Θεού θέλοντος, λοιπόν. Με κάθε λογής ευβοιώτικα χρώματα κι αρώματα στις αποσκευές του νου και της καρδιάς μου, ωστόσο.
ΑΚΡΙΒΑ ΘΥΜΗΤΑΡΙΑ. Τα τρελά νερά του Ευρίπου, που επιμένουν να χορεύουν από γεννησιμιού τους στους σκοπούς που τους παίζει το φεγγάρι. Η παραλία της Χαλκίδας ένθεν και ένθεν με το 'Μερακλίδικο' του Γιαπιτζή απ’ το Κοντομαρί. Το Γενεκάρι όπου στην αγροικία του Τάσου εμνήσθημεν ημερών αρχαίων. Το χιονισμένο όρος Δίρφυς που μου θυμίζει τα Λευκά Ορη. Το Αλιβέρι, ο Αγιος Λουκάς, η Ερέτρια, η Αμάρυνθος, το Νησί των Ονείρων, η Κύμη, που οι ντόπιοι τη λένε Κούμη. Τα μέρη που ήθελα να πάω, αλλά τα είδα μόνο στον χάρτη. Η Σκύρος για παράδειγμα. Και για να πάω στην πλατεία της Αιώνιας ποίησης όπου το ομώνυμο άγαλμα, προς τιμήν του φιλέλληνα Αγγλου ποιητή Μπρουκ. Και βέβαια οι άνθρωποι. Κυρίως οι άνθρωποι στη δύσκολη καθημερινότητά τους...
ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ στην Κρήτη... Τα ίδια που λέτε κι εσείς λέμε. Στο ίδιο καζάνι που βράζετε, βράζουμε. Στο ίδιο καζάνι βράζουν (μας 'βράζουν') όλοι οι Ελληνες.
'ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ φάγαμε'. Η ονομασία του ψητοπωλείου σ’ έναν κεντρικό δρόμο της Χαλκίδας. 'Γύρος υπάρχει'. Στην πινακίδα του μαγαζιού, σαν υπέρτιτλος, γραμμένο κι αυτό. Μόνο που το μαγαζί, όπως δείχνει το 'Ενοικιάζεται' στην τζαμαρία του, δεν λειτουργεί πια. Μένει το χιούμορ. Μαύρο χιούμορ.
ΣΤΑ 1,560 ΕΥΡΩ η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνας, στο ένα πρατήριο, στα 1,558 ευρώ στο αμέσως επόμενο, πηγαίνοντας από Χαλκίδα προς Ερέτρια. Μόνο που και τα δύο είναι κλειστά, μήνες τώρα.
«ΗΛΘΕΝ ως ήτο βέβαιον και έτερον μνημόνιον,/ ποιώντας τα εντερικά να άδουν ως... αρμόνιον!/ Μεγίστη ευθύνην φέρουσιν και αι κεφαλαί των τόπων,/ αίτινες εξανέμισον, τον κάματον ανθρώπων./ Θεάρεστον το έργον τους μα... προσοδοφόρον./ Εις την χλιδήν πρωταθληταί, δίχως ουδόλως φόρον». Και σήμερα, όπως και χθες, στον Αλιβιερώτη ποιητάρη Φωκά Κανονίδη ο λόγος (εφ. 'Πολίτης', Μάρτης 2012).
ΣΥΜΦΩΝΑ με ένα μετα-ομηρικό μύθο η Θέτις έκρυψε στη Σκύρο τον γιο της Αχιλλέα, για να τον εμποδίσει να πάει να πολεμήσει στην Τροία. Ντυμένος σαν κορίτσι και με το όνομα Πύρρα είναι κρυμμένος ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Αυτή η φορεσιά δεν τον εμποδίζει να αποκτήσει έναν γιο, τον Νεοπτόλεμο με μια απ’ αυτές. Ο Οδυσσέας έρχεται στο νησί, μεταμφιεσμένος σε μικροπωλητή και φυσικά τα κορίτσια δείχνουν ενδιαφέρον στα υφάσματα, στα κοσμήματα και στα αρώματα. Το μόνο 'κορίτσι' που ενδιαφέρεται για τα όπλα είναι η Πύρρα. Ο Οδυσσέας αποκαλύπτει τον Αχιλλέα και τον παίρνει μαζί του στην Τροία (Πηγή: wikipedia).
'Κάμπους ποτιστικούς και δυνατούς και καρπερούς/ και ξεπλυμένο, σαν καινούργιο, απ’ τη βροχή τον ουρανό,/ και σιωπή εσπερινή, π’ ανάλαφρα να την ταράζουν τα πουλιά,/ κι ένα τραγούδι ευγενικό, μια φρόνηση αγία,/ ολόδροσα ν’ ανθούν, άμα εμείς πεθάνουμε./ Χίλια και μύρια, τέτοια τα ποθώ./ Χαριτωμένα, αιώνια να τα χαίρομαι./ Και να τα γεύομαι σιγά - σιγά/ Σαν κάποια αμβρόσια τροφή'.
Απόσπασμα από ποίημα του Ρούπερτ Μπρουκ
(μτφ.: Δημήτριος Κακλαμάνος).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (31.03.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου