Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΧΑΙΡΕ, ΝΥΜΦΗ, Ανύμφευτε! Πιστός στα ραντεβού του κι εφέτος για πέντε Παρασκευές, αρχίζοντας απ’ τη σημερινή, ο Πρωτοστάτης Αγγελος. Με το που θα ετοιμάζεται ο ήλιος να βασιλέψει αυτός θ’ αφήνει το αριστερό, όπως το βλέπουν οι εκκλησιαζόμενοι, παραπόρτι του τέμπλου της εκκλησίας και θα ’ρχεται να στέκεται μπροστά στην Αειπάρθενη Κόρη, για να της μεταφέρει τον ουράνιο χαιρετισμό.
ΚΑΜΕ ΤΟ, Παναγία μου, να σώσεις την Ελλάδα/ λυπήσου τη, βοήθησε να διώξει την τριάδα. Η προσευχή μας στους Χαιρετισμούς, κατά τον συντ. δάσκαλο Γιάννη Μοσχονά. Συν Αθηνά και χείρα κίνει, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, κύριε Γιάννη.
ΚΑΙ ΤΟ μνημόνιο μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει και τον Τόμσεν και τους συν αυτώ μπορούσαμε να διώξουμε και έπρεπε να το είχαμε κάνει. Ξεκάθαρος και σ’ αυτά τα θέματα ο 90χρονος διανοούμενος και διαπρεπής οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης σε μια τελευταία συνέντευξή του, μια συνέντευξη ποταμό στο περ. ΜΟΝΟ (www.palo.gr). Δύο αποσπάσματα απ’ αυτήν στα επόμενα 'πεταχτά'. Με την επισήμανση ότι κάτι τέτοια διαβάζει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος και γίνεται... μπαρούτι!
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ πρώτο: 'Την ώρα του Μνημονίου θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την κακή πολιτική που ακολουθούσαμε δεκαετίες, χωρίς να περάσουμε στο Δ.Ν.Τ. Δηλαδή, φέρε τώρα το δάνειο, κάλυψε τις ανάγκες σου και άσε τους άλλους να χτυπιούνται. Τα επιτόκια στην αγορά ήταν ακόμα ευνοϊκά. Προσπαθήσαμε να δανειστούμε από αλλού; Ή μήπως με δηλώσεις περί διεφθαρμένου λαού στρώναμε τον δρόμο μας;'.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ δεύτερο: 'Ακόμα και να μας έδιωχναν από το ευρώ, που το θεωρώ απίθανο, τι θα γινόταν χειρότερο από σήμερα; Καταλαβαίνουμε τι γίνεται τώρα στην ψυχή των νέων; Τι εθνική υπερηφάνεια και κολοκύθια να αισθανθούν; Πώς να μη μισήσουν την οργανωμένη κοινωνία και την οργανωμένη οικονομική δραστηριότητα;'.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ να χιονίσει για να δούμε άσπρη μέρα. Και που χιόνισε, ωστόσο, άσπρη μέρα δεν είδαμε. Τόση μαυρίλα.
ΟΤΑΝ κάποτε ρώτησαν τον Διογένη γιατί οι άνθρωποι δίνουν ελεημοσύνη στους ζητιάνους, αλλά δεν δίνουν τίποτα στους φιλόσοφους, απάντησε: 'Γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί κάποτε να γίνουν κουτσοί ή τυφλοί, αλλά όχι και φιλόσοφοι'. (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'Γνώση').
'Χαίρε Εσύ, με την οποία θα έλθει η χαρά·/ χαίρε Εσύ με την οποία θα λείψει η κατάρα της πτώσης./ Χαίρε Εσύ, που θα σηκώσεις τον Αδάμ απ’ τον Αδη·/ χαίρε Εσύ, που θα διώξεις της Εύας τα δάκρυα./ Χαίρε Εσύ, που είναι δύσκολο να σε φθάσει ο λογισμός τ’ ανθρώπου·/ χαίρε Εσύ, που δεν μπορούν να σ’ αντικρίσουν ούτε των Αγγέλων τα μάτια./ Χαίρε Εσύ που είσαι του αιώνιου Βασιλιά το θρονί·/ χαίρε Εσύ που κρατάς Εκείνον που κρατάει το Σύμπαν./ Χαίρε Αστέρι, που φανερώνεις τον νοητό Ηλιο της δικαιοσύνης·/ χαίρε γαστέρα, που μέσα Σου θα σαρκωθεί ο Θεός./ Χαίρε Εσύ, με την οποία θα αναγεννηθεί η Κτίση·/ χαίρε Εσύ, που θα φέρεις στον κόσμο βρέφος τον Κτίστη./ Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτη'.
Από τον Α’ Οίκο των Χαιρετισμών (μετάφραση Ι.Μ. Χατζηφώτη).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (02.03.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου