Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Στο Μουσείο Τυπογραφίας, πού αλλού;

H  Διεθνής Ημέρα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων την Παρασκευή 18 Μαΐου και στο Μουσείο Τυπογραφίας των 'Χανιώτικων νέων', με τη δύση του ηλίου, πού αλλού; Κόσμο πολύ έβγαλε ο δρόμος μέχρι τα Τσικαλαριά, στο Βιοτεχνικό Πάρκο, όπου η στέγη του, δίπλα στο Εκτυπωτήριο της εφημερίδας, το βράδυ εκείνο. Ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ανδρες και γυναίκες. Γονείς με τα παιδιά τους. Παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγονάκια τους. Ερωτευμένα ζευγαράκια... Κάποιους για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε (2005), κάποιους για πρώτη φορά μετά τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας πριν από έναν μήνα, κάποιους άλλους για δεύτερη, για τρίτη ή και για πολλοστή φορά. Ηθελαν να δουν ιδίοις όμμασι τα που είχαν ακούσει ή διαβάσει οι πρώτοι και οι δεύτεροι. Να ξαναδούν τα που τους είχαν εντυπωσιάσει οι τελευταίοι. Να (ξανα)λερώσουν τα χέρια τους στα μυστικά της τέχνης που άλλαξε τα δεδομένα στη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας. Να (ξανα)περιηγηθούν τις νέες μόνιμες εκθέσεις για την ιστορία της Γραφής και της Τυπογραφίας και τα υπόλοιπα μηχανήματα και εκθέματα. Με δεδομένο ότι το Μουσείο Τυπογραφίας λειτουργεί σαν μια προκλητική πρόσκληση σπουδής και μελέτης για τον επισκέπτη του. Και βεβαίως για να ακούσουν τον Λουδοβίκο των Ανωγείων να κλείνει τη βραδιά με τη μαγεία των μελωδιών του. Δεν ξέρω γιατί αλλά πρωταγωνιστές εκείνο το βράδυ μου φάνηκε ότι δεν ήταν οι άνθρωποι, οι εμπνευστές και ιδρυτές του Μουσείου, ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη και η υπεύθυνή του Ελια Κουμή, που έλαμπαν από χαρά, ενώ υποδέχονταν τον κόσμο, αλλά τα μηχανήματα και τα εκθέματα, τα πράγματα δηλαδή, τα πρόσωπα των πραγμάτων για να το πω καλύτερα. Είχαν τόσα πολλά μα τόσα πολλά και ενδιαφέροντα να διηγηθούν το βράδυ εκείνο σε όλους μας!

Το Ναυτικό μας Μουσείο

«Μόνο θετικές απόψεις, επαίνους και ευχαριστίες έχει να καταθέσει κανείς για το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης», επεσήμανε, μεταξύ των άλλων, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας Ηλίας Ποντικάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση Εκφρασης και Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης των Εκπαιδευτικών του Προγραμμάτων, το Σάββατο 19 Μαΐου. Κατάμεστο, επικρατούσε το αδιαχώρητο, το Νεώριο ΜΟΡΟ, όπου η εκδήλωση και όπου δίπλα στα μόνιμα εκθέματα της παραδοσιακής μας ναυπηγικής τέχνης και το μινωικό καράβι Μινώα συνυπήρχαν οι ζωγραφιές των παιδιών Δημοτικών Σχολείων του Νομού μας με θέμα τη θάλασσα. Εντυπωσιακά και τα μουσικο-θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν δύο Νηπιαγωγεία και δύο Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας. Ιδιαίτερα το πρώτο αυτό του 23ου Νηπιαγωγείου που είχε θέμα 'Ο κόσμος της θάλασσας εκπέμπει SOS'. Θεσμός για την πόλη μας και τον Νομό μας ευρύτερα οι εκδηλώσεις Παιδικής Εκφρασης και Δημιουργίας που εδώ και 14 χρόνια διοργανώνει τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου το Ναυτικό μας Μουσείο. Σπουδαία προσφορά για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών μας Σχολείων τα εκπαιδευτικά του προγράμματα που εκπονεί και υλοποιεί από το 1999, στοχεύοντας στη γνωριμία με το της θαλάσσης μέγα ελληνικό κράτος. Χώρια όλα τ’ άλλα! Οντως μόνο θετικές απόψεις, επαίνους και ευχαριστίες έχει να καταθέσει κανείς για το Ναυτικό μας Μουσείο! Που, για να χρησιμοποιήσω πάλι τα λόγια του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας 'σα γέρό σκαρί πορεύεται αυτοδύναμο, με σωστή οργάνωση, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα στις επιλογές του'.

Συν το ταλέντο της να πλέκει τον μύθο

Ενα ακόμα μυθιστόρημα για παιδιά, το τρίτο της κατά σειρά, μέσα σε 4 χρόνια, από τη μόλις 30 Μαΐων Ηρακλειώτισσα συγγραφέα Μαρία Δασκαλάκη. Μετά τα: 'Το μυστικό της Ασπασίας' (2008) και 'Μυστική Αποστολή - Το μυστήριο του καμένου δάσους'. 'Μυστική Αποστολή - Εξερεύνηση στη στοιχειωμένη σπηλιά', ο τίτλος του. Απ’ τις εκδόσεις 'Μίνωας' (2012), όπως και το δεύτερο. Με προίκα την 'εύφημο μνεία' παιδικού μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Για μια ιδιαίτερα ταλαντούχα συγγραφέα που πολλά υπόσχεται για το μέλλον, είχα γράψει στη στήλη, πριν από 10 μήνες (25 Ιουλίου 2011) παρουσιάζοντας την πρώτη 'μυστική αποστολή' που ανέθεσε στους μικρούς της ήρωες. Η Μαρία επιβεβαιώνει με το νέο της βιβλίο τις 'υποσχέσεις' της, έχω τη χαρά να γράψω σήμερα. Αυτά που εγώ εξέλαβα σαν 'υποσχέσεις'. Οτι δεν είναι συγγραφέας του ενός μόνο, άντε των δύο καλών βιβλίων, δηλαδή. Πολύς, βλέπετε, ο πλούτος που έχει αποθησαυρίσει στα φωτεινά διαμερίσματα του μυαλού της. Συν το ταλέντο της να πλέκει τον μύθο, όπως τον πλέκει, ώστε να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη της (κατ’ αρχήν του παιδιού, αλλά και όποιου άλλου αισθάνεται παιδί). Συν η συν-κινησιακή και σωστή χρήση της γλώσσας εκ μέρους της σε βαθμό υπέρτατο που οφείλεται τόσο στις σπουδές της (απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιονίου Πανεπιστημίου) όσο και στην ενασχόλησή της με τα παιδιά (συντονίζει εργαστήρια έκφρασης και δημιουργικής γραφής, όπως και λογοτεχνικές ομάδες). Συν το ότι είναι, και το λέγω αυτό επίσης μετά λόγου γνώσεως, φοβερή δουλευταρού. Για το βιβλίο δεν έχω γράψει τίποτα κι ο χώρος τελειώνει, το ξέρω. Ισως μια άλλη φορά. Αρκούμενος προς το παρόν μόνο σ’ αυτό που έγραψε ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος, μεταξύ των άλλων: 'Ενα βιβλίο που διάβασα στα δύο μικρότερα παιδιά μου μέσα σε τρεις βραδιές, δεν με άφηναν να σταματήσω. Αν ήταν στο χέρι τους θα με κρατούσαν όλο το βράδυ, να το διαβάσουμε μια κι έξω'.

Χανιώτικα νέα(28.05.2012)
\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου